Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

Παρά τους τίτλους πολλών εφημερίδων και καναλιών που παρουσίασαν σαν τον μεγάλο κερδισμένο των ευρωεκλογών του 2009 την αποχή, διαφωνώ κατηγορηματικά και υποστηρίζω ότι κάτι τέτοιο μόνο σαν σχήμα λόγου μπορεί να ειπωθεί άνευ ουσίας όμως και φυσικά χωρίς κανένα ουσιαστικό και πρακτικό περιεχόμενο!
Πότε στο παρελθόν σε εκλογές όταν η αποχή κυμάνθηκε στα συνήθη ποσοστά με μικρές διακυμάνσεις παρουσιάστηκε η συμμετοχή σαν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών ή αν προτιμάτε η αποχή σαν ο χαμένος των εκλογών ; ποτέ! Άρα κάτι που δεν μπορεί και δεν έχει χάσει ποτέ δεν μπορεί και να κερδίζει, τουλάχιστον με τον τρόπο που εμφανίστηκε σαν κερδισμένη η αποχή σε αυτές τις ευρωεκλογές!
Υπήρχαν όμως νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές και αν ναι ποιοι ήταν αυτοί ;
Καταρχήν στα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, είναι εύκολο να διαπιστωθούν κέρδη και ζημιές καθώς μια απλή σύγκριση των ποσοστών τους είναι αρκετή για εξαγωγή συμπερασμάτων!
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ μετράει οφέλη βεβαίως που δεν μπορούν ασφαλώς να χαρακτηριστούν σαν μεγάλη νίκη αλλά ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του να αποκτήσει δυναμική αυτοδυναμίας που επιδιώκει.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ασφαλώς καταγράφει ζημιές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν σαν φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης αλλά σαν κρίση και μάλιστα αρκετά βαθειά.
Σε κρίση επίσης μοιάζει να βρίσκεται και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ όχι τόσο για τις ζημίες που κατέγραψε από προηγούμενες εκλογές αλλά κυρίως από την δυναμική που από τις δημοσκοπήσεις φέρεται να είχε αποκτήσει κάποιους μήνες πριν. Εξάλλου είναι και το μόνο κόμμα εκτός της ΝΔ που είχε απώλειες έναντι όλων των άλλων που συμμετείχαν στις εκλογές!
Κερδισμένο το ΚΚΕ που σαφώς νιώθει ικανοποίηση που αύξησε τα ποσοστά του διασκεδάζοντας πλέον τις ανασφάλειες που τους είχε δημιουργήσει η στοχοποίηση κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.
Κέρδη σημαντικά αποκόμισε και το ΛΑΟΣ που συνεχίζει το σερί των αυξημένων ποσοστών σε όλες τις εκλογές μέχρι τώρα!
Στο ΛΑΟΣ επίσης πρέπει να πιστωθεί η επιτυχής στρατηγική, που επιβεβαιώνεται εκ του αποτελέσματος, καθιστώντας τα θέματα ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης, βασικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας και τη προσέλκυση πολλών ψηφοφόρων της ΝΔ
Τέλος ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ με σημαντικό ποσοστό για πρώτη φορά, εκλέγοντας ευρωβουλευτή, και κρατώντας το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά που εμφάνιζαν να έχουν στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.
Αυτά τα ευκόλως εξαγόμενα συμπεράσματα από την απλή παράθεση των ποσοστών και μόνο, επιδέχονται μεγάλη ανατροπή, ενισχύοντας ή αποδυναμώνοντας κατά περίπτωση την εικόνα των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους σημαντικούς παράγοντες των εκλογών, η σημαντικότερη των οπίων είναι, η φερόμενη σαν τον μεγάλο νικητή των εκλογών ΑΠΟΧΗ!
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την αποχή κατά τη γνώμη μου ισχύουν τα παρακάτω:
Το ποσοστό της αποχής που καταμετρήθηκε σε απόλυτους αριθμούς ήταν περίπου 50%, ενώ αν συνυπολογίσουμε το σύνηθες μέσο όρο πριν το πράγματι εντυπωσιακό αυτό ποσοστό, που ήταν περίπου 20%, προκύπτει ένα ποσοστό πραγματικής κατά κάποιον τρόπο αποχής λίγο λιγότερο του 30% το οποίο λογικά θα πρέπει να προσμετρήσουμε στα αποτελέσματα για εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Καταρχήν οι δημοσκόποι τα κόμματα και τα ΜΜΕ που είναι πελάτες τους, υπολόγισαν με τις στατιστικές τους τα ποσοστά των κομμάτων στην σύνθεση της αποχής και έδωσαν κατά συνέπεια τη δυνατότητα στα κόμματα να ενισχύσουν τη νίκη τους ή να μειώσουν τις απώλειές τους κατά περίπτωση!
Τώρα κατά πόσο μπορεί να θεωρείτε κάποιος Νεοδημοκράτης ή Πασόκος ή οτιδήποτε άλλο όταν προτιμά την παραλία παρά την άσκηση του εκλογικού του καθήκοντος ενισχύοντας τις επιδιώξεις του κόμματος που υποτήθετε ότι ανήκει μόνο οι δημοσκόποι ξέρουν, ειδικά όταν σε μεγάλο βαθμό το μπανάκι του λαού με την ψήφο δεν ήταν ασυμβίβαστα (βλέπε ποσοστά αποχής σε νησιά!!!)
Εγώ θα επιχειρήσω να εντάξω το ποσοστό της πραγματικής αποχής στο εκλογικό σώμα που μου φαίνεται πολύ λογικό και θα διαπιστώσετε μαζί με μένα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα!
Αν λοιπόν αυτό το περίπου 30% ψήφιζε με ένα ψηφοδέλτιο αντί λευκού ΠΑΡΑΛΙΑ ή ακόμα καλύτερα ΚΑΝΕΝΑΣ που ήταν και ο εφιάλτης του κ. Παπανδρέου λόγω Λαζόπουλου για πολλούς μήνες και κινδυνεύει να γίνει και του κ. Καραμανλή αν δεν αλλάξει κάτι αποφασιστικά τότε προκύπτουν τα εξής ωραία :

ΚΑΝΕΝΑΣ 30,00%
ΠΑΣΟΚ 25,65%
ΝΔ 22,60%
ΚΚΕ 5,84%
ΛΑΟΣ 5,00%
ΣΥΡΙΖΑ 3,29%
ΟΙΚ/ΓΟΙ ΠΡ 2,44%

ΚΑΝΕΝΑΣ ουδέν σχόλιο!
ΠΑΣΟΚ Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του να αποκτήσει δυναμική αυτοδυναμίας ή σημειωτών και στασιμότητα ; πάντως όχι μεγάλη νίκη άντε ψυχολογικό πλεονέκτημα μιας ταλαιπωρημένης πρωτιάς που μας την άρπαξε ο κανένας!
ΝΔ κρίση και μάλιστα αρκετά βαθειά ή μας πέρασε ο κανένας εις διπλούν; Πάντως ο πρώτος κανένας μπορεί να μην μας υποστηρίζει αλλά μας ανέχεται και μπορεί αν κουνήσουμε τα ξερά μας να τον κερδίσουμε!
ΚΚΕ Ικανοποίηση η οργή και αγανάκτηση για το βρώμικο πόλεμο και τη λάσπη; Πάγκαλε να σου ψοφήσει ο σκύλος και να σου καεί το βίντεο.
ΛΑΟΣ Ε όχι και τόσο σημαντικά τα κέρδη αλλά τέλος πάντων καλά.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Ο εφιάλτης του 3 % επιστρέφει. Να βοηθήσει ο θεός, να τη βγάλουμε και φέτος.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Θα κάνουμε επανεξέταση των γραφτών γιατί είχαμε την εντύπωση ότι γράψαμε πάνω από τη βάση. Με τέτοια ποσοστά πάει ο πλανήτης.
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι νικητές και ηττημένοι που εμπλέκονται έμμεσα με αυτές τις εκλογές και το θέμα δεν εξαντλείτε εδώ, όμως λόγω μεγάλης έκτασης στα πλαίσια ενός άρθρου ίσως επανέλθω συμπληρώνοντας το θέμα με ένα νέο άρθρο προσεχώς. Διαβάστε περισσότερα...