Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Έγινε προχθές με επιτυχία η ποιητική βραδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας προς τιμήν της ποιήτριας Ολυμπίας Καράγιωργα

       Η σχολική αίθουσα του Μαλαχίειου Διδακτηρίου άνοιξε τις πόρτες για να δεχθεί όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας κ Άννα Μπίλλη  Παπαντωνάκη για μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και την βραβευμένη συμπατριώτισσα μας Ολυμπία.
       "Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία που στοχεύουμε σε βάθος χρόνου να κάνουμε πράξη, να προσπαθήσουμε δηλαδή να γνωρίσει η Λέρικη κοινωνία, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, τους χαμένους ποιητές του" μας ΄λέει η κ Μπίλλη στον σύντομο λόγο που άνοιξε την ποιητική βραδιά, όπου και θα διαβάσετε παρακάτω.
       Απευθυνόμενη στην απρόσμενα για ποιητική βραδιά γεμάτη αίθουσα του σχολείου, από γονείς και μαθητές, η κ Άννα Μπίλλη είπε:



Αιδεσιμότατε
Κυρίες και κύριοι.
Ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας, και είστε απόψε εδώ, για μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και στην ποιήτρια μας Ολυμπία Καράγιωργα.
      Αν είχαμε το χρόνο για ένα διάλογο μαζί σας, θα θέλαμε να γνωρίσουμε τις σκέψεις σας για την τέχνη και πολύ πιθανόν θα προέκυπταν ερωτήματα, όπως αυτά που θέλω να μοιραστώ μαζί σας:
      Πόσο χρόνο αλήθεια από τη ζωή μας έχουμε αφιερώσει για ν’ ακούσουμε μουσική; Να δούμε χορό ή έργα ζωγραφικής και γλυπτικής;
      Αναρωτηθήκαμε ποτέ για τους χαμένους ποιητές και συγγραφείς που πολλές φορές ψάχνουμε αλλού αλλά είναι δίπλα μας, κοντά μας, και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Τους γνωρίσαμε, τους διαβάσαμε, κουβεντιάσαμε ποτέ μαζί τους, τους αφουγκραστήκαμε;
       Αυτές τις ανησυχίες με το σχολείο μας, που θέλουμε να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, στοχεύουμε σε βάθος χρόνου να κάνουμε πράξη. Να προσπαθήσουμε δηλαδή να γνωρίσει η Λέρικη κοινωνία, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, τους χαμένους ποιητές της.
       Αφορμή για το ξεκίνημα αυτό στάθηκε η τιμητική διάκριση για τη συμπατριώτισσα μας ποιήτρια Ολυμπία, από την Ακαδημία Αθηνών, το Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου.
       Η Ολυμπία Καράγιωργα  είναι Αιγυπτιώτισα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Οκτώβριο του 1934 και σπούδασε στα «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Μανσούρας». Το 1956 ολοκληρώνει τις σπουδές  στην κοινωνιολογία στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Καίρου. Αργότερα φεύγει στην Αμερική, όπου σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Το φθινόπωρο του 1959 φτάνει στην Ελλάδα, όπου σπουδάζει Θέατρο, και αρχίζει να σμίγει με τους συγγραφείς και ποιητές που ξεκίνησαν τη γενιά του 60.
      Τα τελευταία χρόνια ζει στη Λέρο στο προγονικό σπίτι της μητέρας της Σοφίας Αγγέλου, μπροστά στη θάλασσα.
      Ο τίτλος της βραβευμένης ποιητικής της συλλογής  «Χειμώνας στη Λέρο» σίγουρα σαν Λεριούς μας χαροποίησε και μας έκανε να φανταστούμε τα λυρικά  ποιήματα της.
      Αναρωτιέμαι πόσοι άραγε από εμάς είχαμε το χρόνο να μετροφυλλύσουμε το βιβλίο της;
      Αυτό λοιπόν θα κάνουμε απόψε, όλοι μαζί.
      Πριν ανοίξουμε όμως το βιβλίο θα σταθούμε στο εξώφυλλο, για να θυμίσω ότι ζωγραφισμένο από το δάσκαλο και ζωγράφο Κώστα Βρατσάλη.
      Δεν θα ξεχάσω να σας πω ότι την αποψινή βραδιά επιμελήθηκε μουσικά, η μουσικός μας κ Φωτεινού Αλεξάνδρα, είμαστε πολύ τυχεροί που την έχουμε κοντά μας φέτος, και την ευχαριστούμε πολύ όπως και τις υπόλοιπες συναδέλφους που συλλογικά εργάσθηκαν γι’ αυτή τη βραδιά. Δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω τον Καλανδράνη Μανώλη για το τεχνικό κομμάτι.
      Τελευταία άφησα για να ευχαριστήσω τα παιδιά της χορωδίας μας για τη φιλότιμη προσπάθεια τους.
      Τώρα μπορούμε να ανοίξουμε το βιβλίο σου Ολυμπία.
      Ο λόγος σε σ’ εσένα.

       Για όσους γνωρίζουν έστω και λίγο την Ολυμπία Καράγιωργα ξέρουν!
       Είναι σχεδόν αδύνατον, και μάλλον αδικία, να προσπαθήσει κάποιος να περιγράψει ή να αφηγηθεί, ειδικά σε μια ποιητική βραδιά η σε μια άσκηση αυτοσχεδιασμού, την Ολυμπία.
       Η άμεση, η ζωντανή επαφή με την Ολυμπία βιώνεται και δεν περιγράφεται!
       Έστω και για λίγο να αφεθείς, σε παρασέρνει, σε ταξιδεύει. Με όχημα την ποίηση, που δεν είναι η δεύτερη φύση της αλλά η ίδια η φύση της, η μόνη και αποκλειστική, σε κάνει κοινωνώ της αρμονίας και ικανό να δεις ότι δεν έβλεπες σε πράγματα που βλέπεις καθημερινά. 
      Ανακαλύπτεις την άλλη εκδοχή των πραγμάτων που αναδιατάσσονται από το πεζό αξιακό σύστημα της μιζέριας μας και του γκρίζου της ζωής μας.
       Αποδίδοντας, χωρίς κίνηση, μόνο με την φωνή τα ποιήματα της η Ολυμπία Καράγιωργα, μας  άνοιξε ένα παράθυρο στη ψυχή της, χρωματίζοντας την λύπη, την προσμονή, την χαρά την ευγνωμοσύνη,  την ευαισθησία και κάθε λογής συναίσθημα, μέσα από το οποίο  αναγνωρίσαμε ο καθένας στον εαυτό του.
       Σε αυτή τη ωραία ατμόσφαιρα συνέβαλε και η χορωδία του σχολείου, που με την καθοδήγηση της κ Φωτεινού Αλεξάνδρας, συνόδεψε την εκδήλωση ανάμεσα στα ποιήματα της Ολυμπίας και τη μουσική υπόκρουση που επιμελήθηκε η ίδια.
      Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της ωραίας εκδήλωσης, στην τιμώμενη κ Ολυμπία Καράγιωργα, στην Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας κ Άννα Μπίλλη για την σύλληψη και πρααγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης,  και σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και γέμισαν την αίθουσα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει κοινό για τέτοιες εκδηλώσεις και υποχρεώνει όσους αγωνίζονται, την συνέχιση των προσπαθειών για την  ανοδική πορεία του πολιτισμού στο νησί μας.
Μάκης Αρμενιάκος  

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ