pressoffice@iatridi.gr
Μεσοπρόθεσμο, ένας σύγχρονος μύθος του Σίσυφου.
Γράφει η Μίκα Ιατρίδη.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής ψηφίστηκε στη Βουλή και αποτελεί πλέον πραγματικότητα στην καθημερινότητα μας.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ειπώθηκαν πολλά. Το κυριότερο όλων ήταν ότι ο κ. Πρωθυπουργός στην ομιλία του τη Δευτέρα, ζήτησε να ακούσουμε την ψυχή μας, την εσωτερική μας πατριωτική συνείδηση και να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Θεωρούσε και θεωρεί την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ως δείγμα πατριωτικής συνείδησης.
Ως νέα βουλευτής και νέος άνθρωπος δεν έχω την πρόθεση να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός. Αναρωτιέμαι όμως.
Στο όνομα ποιας πατριωτικής συνείδησης παρουσιάστηκε στους ξένους η οικονομία της χώρας μου ως «Τιτανικός»;
Στο όνομα ποιας πατριωτικής συνείδησης παρουσιάστηκε στους ξένους ο ελληνικός λαός ως τεμπέλης; Ότι είναι βουτηγμένος στη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ανομία;
Στο όνομα ποιας πατριωτικής συνείδησης ειπώθηκαν τόσα ψέματα και δόθηκαν τόσες υποσχέσεις για να κερδηθούν οι εκλογές του 2009;
Στο όνομα ποιας πατριωτικής συνείδησης όλες οι προσπάθειες που έγιναν για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 βρήκαν λυσσαλέα αντίδραση και αφόρητο λαϊκισμό;
Και, αναπόφευκτα, προέκυψε ένα αμείλικτο ερώτημα.
Στο όνομα ποιας πατριωτικής συνείδησης κληθήκαμε με την ψήφο μας να πούμε ναι στο ίδιο λάθος;
Να πούμε ναι στην εφαρμογή μια πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο;
Να πούμε ναι στην εφαρμογή ενός σχεδίου που ως το 2015 θα έχει ισοπεδώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας;
Να πούμε ναι σε ένα πακέτο μέτρων που πλήττει βάναυσα την μέση τυπική ελληνική οικογένεια, μια οικογένεια με δυο παιδιά;
Να πούμε ναι στην εφαρμογή ενός σχεδίου, το οποίο το ίδιο προβλέπει, ότι μετά από τόσες θυσίες των ίδιων, και πάλι ίδιων θυμάτων, μισθωτών και συνταξιούχων, το 2015 το χρέος μας θα είναι στο 140% του Α.Ε.Π. από 143% το 2010;
Δηλαδή, το 2015, η κατάσταση θα είναι χειρότερη από το 2010. Και όμως, η ελληνική ιστορία έχει πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει επωμιστεί θυσίες όταν πίστευε ότι οι κόποι του θα είχαν αποτέλεσμα.
Τώρα, με το αποτυχημένο Μνημόνιο, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τρέχουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Τρέχουν, ιδρώνουν, κουράζονται και δεν φτάνουν πουθενά. Βλέπουν ότι ζουν το σύγχρονο μύθο του Σίσυφου.
Αντιλαμβάνονται, το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Υπουργός των Οικονομικών ότι θα έρθουν και άλλα μέτρα. Και μετά και άλλα μέτρα.
Και σε αυτήν την πολιτική, οι συγγραφείς της αιτιολογικής έκθεσης του Μεσοπρόθεσμου προκάλεσαν το κοινό αίσθημα, προκάλεσαν την κοινή λογική, βάζοντας τίτλο «Η Ελλάδα αλλάζει. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της δημιουργίας».
Ξέχασαν όμως να βάλουν και υπότιτλους:
«Για την Ελλάδα που βλέπει τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται».
«Για την Ελλάδα που ζει νέες εποχές μετανάστευσης».
«Για την Ελλάδα που βλέπει τους πολίτες της να είναι δεύτερης κατηγορίας».
«Για την Ελλάδα που σκύβει το κεφάλι της στην εξωτερική πολιτική».
Και παρόλα αυτά, ο κ. Πρωθυπουργός και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το μόνο επιχείρημα που προέβαλλαν για να μας πείσουν να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο είναι ότι πρέπει να πούμε ναι για να λάβουμε την πέμπτη δόση.
Με τα φτωχά μου ελληνικά, αυτό συνιστά ωμό εκβιασμό. Και είναι τόσο λυπηρό, το κύριο επιχείρημα να είναι «ψηφίστε για να πάρουμε τη δόση». Αυτό είναι το επιχείρημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Μόνον αυτό.
Είναι χρήσιμο, πολλές φορές να προστρέχουμε συχνά στην ιστορία. Δεν ξέρω γιατί, αλλά θυμάμαι ότι ένας αντίστοιχος εκβιασμός είχε γίνει και στους Κύπριους αδελφούς μας, προκειμένου να αποδεχτούν το Σχέδιο Ανάν.
Πολλοί τότε μίλαγαν για την καταστροφή της Κύπρου αν δεν γινόταν αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν.
Και τότε ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος είπε «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Και ζήτησε από τους Κύπριους να ψηφίσουν όχι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, από την οποία όλοι μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έφερε για ψήφιση η Κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά. Βάζει μια χοντρή θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας. Μια θηλιά που σφίγγει και σφίγγει ολοένα.
Ο κ. Πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε για καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, ανάπτυξη, κλπ.
Θα ήταν χρήσιμο, πριν κάνει άλλη μια τέτοια ομιλία στη Βουλή, να ξαναέλθει και μια επίσκεψη στα ακριτικά νησιά μας, τα Δωδεκάνησα, αλλά και στα νησιά όλου του Αιγαίου.
Εκεί, πράγματι, θα δει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της πολιτικής του, τη συνολική απαξίωση των νησιών μας και των κατοίκων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ