Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Νίκος Βασιλικός. Δεν θα ήταν τρελό αν…….

Γράφει ο 
Νίκος Βασιλικός
Δεν θα ήταν τρελό αν…….
       Πρίν από μερικές δεκαετίες ακούστηκε σε μια προεκλογική περίοδο από έναν  υποψήφιο δήμαρχο, το όραμά του να συνδέσει τη Λέρο με την Κάλυμνο. 
       Αυτή η ιδέα κατά καιρούς ακούγεται αλλά πάντα σε προεκλογικές περιόδους με αποτέλεσμα αν είχε κάποια σοβαρότητα σαν πρόταση να χάνεται. 
       Είναι γεγονός ότι την πρώτη φορά που το άκουσα και όπως λέχθηκε χωρίς κανένα υπόβαθρο γέλασα και εγώ. Είπα ότι είναι ακόμα μια κουβέντα εντυπωσιασμού και τίποτα παραπάνω.
       Δεν είχα πάει ποτέ στην κορυφή του βουνού  Σκουμπάρδα στην νοτιοανατολική πλευρά της Λέρου, ήταν μια επιθυμία μου που την εκπλήρωσα πριν λίγες ημέρες. 


       Βλέποντας τον ορίζοντα από τα ερείπια των Ιταλικών πυροβολαρχιών η ματιά μου έπεσε στην απόσταση που έχουν τα δυο νησιά, στα νησάκια που είναι ανάμεσα και η σκέψη πήγε στην ιδέα αυτή του υποψήφιου δημάρχου. Αυτή η ιδέα δεν είναι ανέφικτη, μπορεί να γίνει. Το ερώτημα είναι γιατί να γίνει. Το ίδιο ερώτημα είχα και τότε και οι απαντήσεις που πήρα είχαν να κάνουν με το εμπόριο, με τους γιατρούς και άλλους λόγους οι οποίοι δεν έστεκαν ή δεν ήταν ικανοί για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ενός τέτοιου μεγάλου έργου και του κόστους του.
       Κάθισα αρκετή ώρα, άρχισα να κάνω σκέψεις και  να αναθεωρώ κάποιες απόψεις μου που είχα γράψει στα “Λεριακά Νέα” πριν μερικά χρόνια για το θέμα αυτό της σύνδεσης Καλύμνου – Λέρου.
       Αν οι δύο Δήμοι αποφάσιζαν να συνεργασθούν σε ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, ανεξάρτητα αν θα παρέμεναν οι ίδιοι ως δήμαρχοι ή θα τους διαδέχονταν κάποιοι άλλοι και έβαζαν ως σκοπό το έργο αυτό σε συνδυασμό με κάποια άλλα έργα, τότε τα οφέλη για τα δύο νησιά θα ήταν τεράστια. Το να γίνει η σύνδεση τεχνικά δεν είναι δύσκολο, δύσκολο όμως είναι να βρεθούν τα κονδύλια. Αν όμως αυτό το έργο συνδυαστεί με το διεθνές αεροδρόμιο που προσπαθούμε να γίνει στη Λέρο και από ότι γνωρίζω οι μελέτες έχουν σταματήσει σε κάποιο στάδιο, τότε δεν θα βοηθήσει την ανάπτυξη  των δύο νησιών; Γνωρίζουμε και στα δύο νησιά ότι το μέλλον πλέον είναι ο τουρισμός, απαραίτητη προϋπόθεση για τη  αύξηση του τουρισμού είναι η εύκολη και γρήγορη μετακίνηση των επισκεπτών, πώς να γίνει όμως αυτό όταν ο τουρίστας  θέλει τρεις ώρες να έλθει από τη  χώρα του στη Ελλάδα και πέντε ώρες για να φθάσει στη Λέρο ή στην Κάλυμνο από την Κώ ή τη Ρόδο και την Σάμο; Αν το αεροδρόμιο είναι στη Λέρο και υπάρχει η γέφυρα τότε τα πράγματα αλλάζουν. Αν λοιπόν γίνουν τα δύο αυτά έργα σκεφτείτε τι άλλα επαγγέλματα θα βοηθηθούν. 
       Πρώτα απ΄ όλα θα υπάρξει ανάπτυξη για όλα τα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου, μέχρι τώρα δύο ήταν τα νησιά που θεωρητικά δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα, η Πάτμος με την τουριστική κίνηση και η Λέρος με το Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών παθήσεων. Τα υπόλοιπα νησιά αντιμετώπιζαν πρόβλημα γι΄ αυτό και οι κάτοικοί τους ξενιτεύτηκαν. Όμως οι καιροί άλλαξαν και πλέον οι διανησιωτικές συνεργασίες είναι επιτακτική ανάγκη, είναι καιρός σε όλα τα επίπεδα να υπάρξει συνεργασία για να έχουμε τα νησιά μας γεμάτα κόσμο και πάνω απ΄ όλα Ελληνικά. Δεύτερο, για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα χρειαστούν εργατικά χέρια, άρα το εργατικό δυναμικό των νησιών μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχει δουλειά. Τρίτο, με την λειτουργία αυτών των δύο έργων θα υπάρξει η δυνατότητα να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρήσεις, όχι μόνο διαμονής και εστίασης αλλά και μεταφοράς των επισκεπτών, τουριστικά λεωφορεία, θαλάσσια ταξί. Τέταρτο, το επιχειρηματικό μυαλό θα έχει άλλες πλέον κατευθύνσεις από αυτές που είχε μέχρι σήμερα. Ακόμα και ο χώρος που μέχρι σήμερα ήταν το Κρατικό θεραπευτήριο, θα μπορεί να γίνει χώρος αναψυχής για άτομα με ειδικές ανάγκες ή χώρος αναψυχής για άτομα με χρόνιες παθήσεις που θέλουν μια πιο εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών απ΄ οτι ένα ξενοδοχείο. Οπότε δημιουργούμε ένα χώρο από τους ελάχιστους που υπάρχουν στην Ευρώπη και έχουμε δουλειά για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νησιών μας.
       Τώρα θα μου πει κάποιος ότι καλά τα λέω αλλά ποιος θα ασχοληθεί με εμάς και που θα βρεθούν τα χρήματα. Απάντηση, αν συνεννοηθούν οι Δημοτικές αρχές και με την βοήθεια του κόσμου θα ασχοληθούμε εμείς με αυτούς και όχι αυτοί με εμάς, περνάμε δηλαδή στην επίθεση.
       Στην υπόλοιπη Ελλάδα φτιάχνουν τα πάντα, δρόμους, Μετρό, γέφυρες, τούνελ, νοσοκομεία, τα πάντα! Για εμάς τους νησιώτες πρέπει να υπάρξει κάποιος ευεργέτης για να γίνει κάτι. Είναι καιρός λοιπόν να κοιτάξουν και εμάς, μήπως αυτά τα έργα δεν θα είναι ανταποδοτικά; Ας μην κάνουν απόσβεση δεν χάθηκε ο κόσμος, ας κάνουν και ένα έργο κοινής ωφέλειας χωρίς αντίκρισμα (;)!                                    
                                                        Νικόλαος Μ. Βασιλικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ