Σελίδες

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΑΡΙΑ

πηγή:elzoni.grΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΑΡΙΑ


Η ιδέα του έργου γεννήθηκε από τη γειτνίαση του μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων του Λυκείου του Αριστοτέλη, μιας από τις μεγαλύτερες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας.

Σε μία περιστρεφόμενη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων στον χώρο του Project Room βρίσκονται κρεμασμένες λευκές θήκες ενδυμάτων, πάνω στις οποίες εγγράφονται λέξεις και προβάλλονται αποσπάσματα από τα «Μεταφυσικά», τα «Ηθικά Νικομάχεια», το «Περί Ψυχής» και την «Ποιητική» του Αριστοτέλη.


Και η καλλιτέχνις αναφέρει χαρακτηριστικά:«Περπάτημα  ως  μέθοδος  σκέψης. Να συνδυάσω σκέψεις και κίνηση (περπάτημα). ΛΕΞΕΙΣ / ΟΡΟΙ / ΚΕΙΜΕΝΟ που συνδέονται με τον Αριστοτέλη είναι παρόντα. Αναρωτιέμαι περιπλανώμενη».


Η Μάαρια Βρικκάλα γεννήθηκε το 1954 στο Ελσίνκι. Σπούδασε κεραμικό σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Βιομηχανικών Τεχνών στο Ελσίνκι από το 1973 ως το 1977, καθώς και στο Πειραματικό Εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αιξ-εν-Προβένς στη Γαλλία από το 1981 ως το 1982.


Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και φεστιβάλ στη Φινλανδία. Το έργο της αναγνωρίστηκε στο διεθνή χώρο μέσα από μεγάλες εικαστικές διοργανώσεις μεταξύ των οποίων η Μπιενάλε της Βενετίας (1995, 2001 επιμέλεια: Harald Szeemann, 2007 Περίπτερο της Φιλανδίας, επιμέλεια: René Block), η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης (1995 επιμέλεια: René Block, 1997 επιμέλεια: Rosa Martinez) και η Τριεννάλε της Γιοκοχάμα (2005).


Το ελληνικό κοινό γνώρισε για πρώτη φορά το έργο της στη μεγάλη έκθεση του ΕΜΣΤ Σύνοψις 2 – Θεολογίες το 2002.  Ζει και εργάζεται στη Φιλανδία. 




Επιμέλεια: Άννα Καφέτση


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)


Κτίριο Ωδείου Αθηνών: Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)
Τηλ: +302109242111, http://www.emst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ