Σελίδες

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα συνθετικά μπριζολάκια;

       Δεν υπάρχει τρελό σενάριο, γελοία υπόθεση, και ευφάνταστη συνωμοτική ιστορία που δεν θα πραγματοποιηθεί! 
       Όταν ειπωθούν, στην αρχή, δέχονται λυσσαλέα επίθεση ως γελοιότητες γραφικών και απαξιώνονται τόσο αυτοί που  τα λένε όσο και οι υποθέσεις τους. 
       Κατά ένα μυστήριο και μαγικό τρόπο, μετά από πολύ καιρό επανέρχονται απολύτως φυσιολογικά ως πραγματικότητα και κανείς δεν θυμάται ότι πρόκειται για τις γελοιότητες που τόσο πολύ χλευάστηκαν και γελοιοποιήθηκαν όσοι έλεγαν ότι θα συμβούν!
       Βέβαια όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει ξεχαστεί ο λόγος για τον οποίο αυτά που συμβαίνουν ήταν σχεδιασμένα και με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία.
       Οι κρεατόμαζες του εργαστηρίου θα αντικαταστήσουν την κτηνοτροφία, που θα απαγορευθεί για λόγους οικολογίας (ναι οι γελάδες παράγουν CO2 και συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου!!!) όπως θα απαγορευτεί και η εκτροφή ζώων και η καλλιέργεια λαχανικών από ιδιώτες για λόγους ασφαλείας! με προφανή σκοπό τον απόλυτο έλεγχο των τροφίμων από μεγάλες εταιρίες του συστήματος, τον περιορισμό της αυτονομίας των πληθυσμών στο ελάχιστο και τον απόλυτο έλεγχο τους από τον έλεγχο της τροφής. 
       Σας φαίνονται γελοία και γραφικά; Δυστυχώς ο χρόνος θα τα επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο.
Μάκης Αρμενιάκος

Έρχονται τα συνθετικά μπριζολάκια;
Την τελευταία δεκαετία έχει ανάψει η συζήτηση για την παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο. Αρκετά επιστημονικά περιοδικά και ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιμένουν: το τεχνητό κρέας είναι το μέλλον μας.
Ο ρωσικής καταγωγής Βλαντιμίρ Μιρόνοφ, καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί αμέσως να ‘παράγει’ συνθετικό κρέας, αλλά του λείπουν τα κεφάλαια.

Εάν η φιλοζωική αμερικανική οργάνωση PETA (=Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) υλοποιούσε την διακήρυξή της και του πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή τεχνητού κρέατος θα τροφοδοτούσε ήδη φέτος την αγορά με συνθετικά μπριζολάκια... Υποστηρίζει μάλιστα ότι το συνθετικό κρέας θα είναι πιο φθηνό (το ήμισυ του κόστους από το κανονικό κρέας) και πιο εύγευστο «είμαστε ντιζάινερ», λέει. Τα ίδια διατείνονται και Ολλανδοί βιοχημικοί.
Ο κ. Μιρόνοφ θεωρείται
αυθεντία στην συνθετική παραγωγή ιστών και οργάνων και δηλώνει σαφέστατα πως «δεν θέλει να σώσει την Αφρική από την πείνα», αλλά: να αναπτύξει στο βιοχημικό του εργαστήριο «άφθονο κρέας για τους πλούσιους που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή να διατηρήσουν τα ιδανικά τους κιλά», «πρόκειται για μία αγορά δισεκατομμυρίων. Πρέπει να κερδίσουμε όλες τις Πάρις Χίλτον του κόσμου, τότε θα έχουμε νικήσει». Ισχυρίζεται μάλιστα πως όλοι όσοι είναι εναντίον αυτής της ιδέας είναι «απλώς ηλίθιοι».
Όντως πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, αλλά οι επενδυτές έχουν κακομάθει. Θέλουν ‘εδώ και τώρα’ πολλά, πάρα πολλά κέρδη, γι’ αυτό δεν επενδύουν ακόμη στον κ. Μιρόνοφ. Όμως οι ειδικοί του μάρκετινγκ άρχισαν να προετοιμάζουν την αγορά και να αναπτύσσουν σχέδια για τη διαφήμιση συνθετικού κρέατος.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε η πρώτη καλλιέργεια μυϊκού ιστού. Ο Γάλλος γιατρός Αλέξις Κάρελ βραβεύθηκε το 1912 με το Νομπέλ Ιατρικής γι’ αυτό το επίτευγμα.
Οι φιλόζωοι λένε ναι στο συνθετικό κρέας;
Τι σημαίνει όμως συνθετικό κρέας στην πράξη; Θα γεμίσει η αγορά με φθηνά, τεχνητά μπριζολάκια εκπληκτικής γεύσης; Ποιές θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον; Θα χαθούν κάποια στιγμή τα ζώα;
Όχι, απαντούν οι φανατικοί χορτοφάγοι και ζωόφιλοι απανταχού της γης, θα ζουν πιο ευτυχισμένα, ενώ το τεχνητό κρέας δεν θα εξαλείψει μόνον την εκτροφή ζώων, αλλά και τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σοβαρή περιβαλλοντική διάσταση, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας και την αύξηση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδία.
Επιπλέον οι θιασώτες του συνθετικού κρέατος επιμένουν πως ο άνθρωπος έχει χάσει προ πολλού την σχέση του με το φαγητό του και τη φύση. Μήπως δεν υπάρχουν ήδη στην αγορά διαγονιδιακά λαχανικά, γενετικά μεταλλαγμένες πατάτες και δημητριακά;
Πόσα από αυτά υπάρχουν όμως πραγματικά στην αγορά στην Ευρώπη και τη Γερμανία; Ακόμη δεν επιτρέπονται όλα αυτά τα προϊόντα. Επίσης γνωρίζουν άνθιση οι οικολογικές αγορές, ενισχύονται οι βιολογικές καλλιέργειες και ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων. Γιατί λοιπόν αυτές οι γενικεύσεις και η ισοπέδωση;

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, διάσημος από το βιβλίο του «Τρώγοντας Ζώα», υποστηρίζει ότι το τεχνητό κρέας «μπορεί να είναι διαστροφή, αλλά το χειρότερο είναι η μαζική εκτροφή μιας γαλοπούλας. Επειδή την έχουν παχύνει τόσο αφύσικα που δεν μπορεί να επιβιώσει στη φύση.»
Ποιός μας υποχρεώνει όμως να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαστροφές;
Μήπως τελικά η βαθύτερη αιτία του κακού είναι η αδυναμία του ανθρώπου για αλλαγές; Ναι, θέλουμε αλλαγές, αλλά χωρίς να αλλάξουμε εμείς τίποτε στη συμπεριφορά μας, στο περιβάλλον μας, στη διατροφή μας, στο ντύσιμό μας, ούτε ασφαλώς στον χαρακτήρα μας.
Το βόλεμα μάς σπρώχνει λοιπόν σε μια εύκολη, σίγουρη, αλλά αφύσικη και μη προβλέψιμη εξέλιξη που λέει: εάν έχω περιττά κιλά, δεν κάνω δίαιτα, αλλά εγχείρηση. Εάν δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα, δεν φροντίζω να αλλάξω τον προγραμματισμό μου, αλλά παίρνω κάτι έτοιμο. Εάν είμαι φιλόζωος, δεν αποφεύγω το κρέας, αλλά τρώω συνθετικό. Τα θέλουμε όλα ανώδυνα και βολικά.
SüddeutscheZeitungMagazin / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ