Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΕ


Η Βουλευτής Δωδεκανήσου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Μίκα Ιατρίδη, παρευρέθη, την Τετάρτη 6-6-2012, ως εκπρόσωπος του κινήματος στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Στην ομιλία της, η Μίκα Ιατρίδη, τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια του Μνημονίου, αντί να ενισχύει τον Τουρισμό και άρα τα έσοδα του κράτους, κάνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα οι τουριστικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε δεινή θέση.
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε, ακόμη, ότι η ψυχολογία των εμπλεκομένων με τον Τουρισμό δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ οι μνημονιακές πολιτικές έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην εργασιακή ειρήνη που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, ενώ, ταυτόχρονα, οι εγκληματικές παραλείψεις στα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας δημιουργούν έλλειψη ασφάλειας στους επισκέπτες.
Στη συνέχεια η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε στις προτάσεις για του Τουρισμό που περιέχονται στο πρόγραμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις συνολικού χαρακτήρα για να γίνει το τουριστικό μας προϊόν εξόχως ανταγωνιστικό. Και το ερώτημα είναι «αν θα πάρουμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ρεαλιστικών μέτρων για τον Τουρισμό, ή θα αναζητήσουμε την άδεια των συγκεκριμένων ανθρώπων, που από ότι

φαίνεται το τελευταίο που τους απασχόλησε, και τους απασχολεί, είναι η πρόοδος του τουριστικού μας προϊόντος και η εισροή εσόδων στην πατρίδα μας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα, ως εκπρόσωπος του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δόθηκε η ευκαιρία ως Δωδεκανήσια, ως άνθρωπος που έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Ρόδο να βρίσκομαι ανάμεσα σε επιχειρηματίες του πιο δυναμικού κλάδου της οικονομίας μας.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι προέρχομαι από μια ακριτική νησιωτική περιοχή στην οποία γνωρίζουμε πολύ καλά τον τουρισμό, γιατί, πέρα και πάνω από όλα, ζούμε από αυτόν. Δημιουργούμε χάρη σε αυτόν. Κρατάμε τους νέους και τις νέες στον τόπο μας, χάρη σε αυτόν. Για μας, ο Τουρισμός δεν είναι άλλη μια υπόθεση, είναι υπόθεση ζωής.
Προφανώς και δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι ο Τουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί, μαζί με τη Ναυτιλία, τη βασικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας μας.
Είναι προφανές, ότι εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, ο Τουρισμός θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Και αυτή η επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο το ζήτημα των εσόδων. Αφορά κάτι που θεωρώ εξίσου πολύ σημαντικό: Το ζήτημα της ψυχολογίας τόσο του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων στον τομέα αυτόν, όσο και των τουριστών που σχεδιάζουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η χώρα μας βρίσκεται υπό τη θηλιά του Μνημονίου. Οι θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πάνω στο ζήτημα αυτό είναι σαφείς και ξεκάθαρες και, βέβαια, δεν θα επεκταθώ, από αυτό το βήμα, σε αυτές.
Όμως, δυόμιση χρόνια μετά, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις:
Παρατήρηση πρώτη: Αν στόχος του Μνημονίου είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, τότε βασική προτεραιότητα θα ήταν, λογικά, η ενίσχυση, με διάφορα μέτρα των οικονομικών κλάδων, όπως είναι ο Τουρισμός, που μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο δημόσιο. Τι είδαμε μέχρι τώρα; Είδαμε την εφαρμογή μιας μνημονιακής πολιτικής με την επιβολή άκρατης και παράλογης φορολογίας στο τουριστικό μας προϊόν, γεγονός που μας έχει φέρει σε δυσχερέστατη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Είναι μια άποψη στην οποία επανειλημμένα έχει αναφερθεί ο ΣΕΤΕ και τα στελέχη του. Με απλά λόγια, αυτοί που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την αύξηση των εσόδων του κράτους, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταρρεύσουν και οι όποιες πιθανότητες εισροής εσόδων από τον Τουρισμό.
Παρατήρηση δεύτερη: Όταν ανταγωνίζεσαι με άλλες ευρωπαϊκές, μεσογειακές, χώρες στόχος πρέπει να είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη άρτια εκπαιδευμένου και καλά αμειβομένου προσωπικού. Και όμως, πάλι η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής οδηγεί σε κατάλυση των εργασιακών σχέσεων με τα γνωστά αποτελέσματα και τη συνακόλουθη σαφή παρέμβαση του ΣΕΤΕ για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πραγματικά ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.
Παρατήρηση τρίτη: Ο Τουρισμός σε οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να πάει καλά, αν δεν είναι εμπεδωμένο ένα ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας τόσο στους πολίτες της, όσο και στους επισκέπτες της. Δυστυχώς, η ακολουθούμενη πολιτική στη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα έχει οδηγήσει στο μαρασμό του κέντρου της Αθήνας, και στο κλείσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πρόσφατη κατάσταση με τα νοσοκομεία της χώρας, αναπόφευκτα δημιουργεί ενδοιασμούς σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι προφανές, ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αντιστραφεί η συγκεκριμένη κατάσταση, και είναι, επίσης, προφανές, ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να εφαρμόσουμε μιαν πολιτική για τον Τουρισμό που να στηρίζεται στην απλή λογική, και να δίνει κίνητρα ώστε να θέσουμε ξανά μπροστά τις μηχανές της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αν και είμαστε ένα κίνημα που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο, έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας για τον Τουρισμό, που προϋποθέτουν την ύπαρξη αντίστοιχου Υπουργείου. Πολύ συνοπτικά αναφέρω μεταξύ άλλων:
Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 5% για όλο το εγχώριο τουριστικό πακέτο και την κρουαζιέρα (διαμονή - διατροφή - υπηρεσίες).
Πλήρης Κτηματογράφηση και καθιέρωση όρων δόμησης και πολεοδομικών σχεδίων σε παράλιες και νησιωτικές περιοχές καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με σκοπό την διασάφηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος, διαχωρισμού δημοσίων και ιδιωτικών γαιών και οροθέτησης δόμησης με σκοπό την οργάνωση και ανέγερση πρότυπων τουριστικών συγκροτημάτων τουριστικής κατοικίας.
Οροθέτηση - Χωροθέτηση και καθιέρωση όρων δόμησης σε ακατοίκητα νησιά, νησίδες ή βραχονησίδες, και παραχώρησή τους με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό (μέσω μακράς μίσθωσης ή με συμμετοχή του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ ή άλλων συνεταιρικών σχημάτων) για δημιουργία από ιδιώτες και λειτουργία Τουριστικών Υποδομών.
Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις του κλάδου, για τη συμμετοχή τους, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις για τον Τουρισμό.
Συντονισμένες δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων.
Συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τη διευκόλυνση στην έκδοση visas στους πολίτες των εκτός Schengen νέων αγορών, με προτεραιότητα στις χώρες με τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα κατά τη χαμηλή περίοδο.
Προώθηση συμφωνιών με αλλοδαπούς φορείς και διεθνείς αλυσίδες, κατά το επιτυχημένο πρότυπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών υποδομών.
Τόνωση του κλάδου της κρουαζιέρας, με καθιέρωση ελληνικών προορισμών ως αφετηρία πακέτων κρουαζιέρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεννόηση με την ΠΝΟ και τις επιχειρήσεις του κλάδου, Ελληνικές και αλλοδαπές.
Ανακατασκευή, σε συνεργασία με ιδιώτες, όλων των χώρων ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων και των χώρων υποδοχής των πελατών της κρουαζιέρας.
Θεσμοθέτηση ειδικού νομικού πλαισίου για αερομεταφορές με αεροταξί (ελικόπτερα - υδροπλάνα) καθώς και συνδυασμένες μεταφορές με συμβατικά μέσα (αυτοκινητόδρομοι - αεροπλάνα - τρένα - πλοία) με τα αεροταξί. Παράλληλα, αναπροσαρμογή και επανεκτίμηση του κόστους χρήσης των αεροδρομίων από τις αεροπορικές εταιρείες για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πυλών εσόδου και εξόδου της χώρας μας.
Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού (Τουριστικές Ενώσεις και Ξενοδοχειακά Επιμελητήρια), για την θέσπιση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων παροχής ειδικών προσφορών για τους πελάτες της κρουαζιέρας που επιθυμούν να παρατείνουν την διαμονή τους στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της κρουαζιέρας.
Δημιουργία, σε συνεργασία με ιδιώτες, νέων σύγχρονων υποδομών ναυτικού τουρισμού (μαρίνες, υποδομές ελλιμενισμού, κλπ) και εκσυγχρονισμός όλων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Ελαχιστοποίηση του κόστους ελλιμενισμού των σκαφών στις ελληνικές μαρίνες, με στόχο την προσέλκυση μεγάλου αριθμού σκαφών σε αυτές.
Ενίσχυση του Θαλάσσιου, Αλιευτικού και Θεματικού Τουρισμού με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Θέσπιση κινήτρων και προγραμμάτων για την προώθηση του Μαθητικού Τουρισμού, του Αγροτουρισμού σε συνδυασμό με τον Περιβαλλοντικό και τον Χειμερινό Τουρισμό.
Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το ΥΠΕΞ, την Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιο Όρος, για τη θέσπιση στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού και του Προσκυνηματικού Τουρισμού.
Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Υγείας, για τη δημιουργία πακέτων ιατρικού τουρισμού και υπηρεσιών σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
Πλήρη καταγραφή των εκμεταλλεύσιμων Ιαματικών Πηγών της Ελλάδας και ανακαίνιση των εν λειτουργία θεραπευτηρίων, σε συνδυασμό με νέες ξενοδοχειακές μονάδες και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σταδιακή επαναφορά, εντός τετραετίας, των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Το άμεσο οικονομικό όφελος της συγκεκριμένης δράσης υπολογίζεται στην βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, με αύξηση του πλεονάσματός του από 8,2 ΔΙΣ ευρώ το 2011 σε 10 ΔΙΣ ευρώ το 2013, ήτοι με τη δημιουργία σταθερής αυξητικής τάσης στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά 1 ΔΙΣ ευρώ το χρόνο, με στόχο, σε βάθος τετραετίας, αυτό να ανέλθει στα 12 ΔΙΣ ευρώ, προερχόμενο από τη διατήρηση του σταθερού ρυθμού αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο επίπεδο του 10% ετησίως, μέσα από την αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό, της μέσης τουριστικής δαπάνης ανά ταξίδι, της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση, της μέσης διάρκειας παραμονής και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
Πέρα, όμως, από τα μέτρα για τον Τουρισμό, σειρά γενικών μέτρων, όπως ο συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων με το Δημόσιο, η δημιουργία Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών του Δημοσίου με την ταυτόχρονη κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, η δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στη χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων μέχρι το 50% και το κούρεμα των επιχειρηματικών δανείων από 20% - 30%, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν συνολικά τον Τουρισμό και τους επιχειρηματίες του στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις συνολικού χαρακτήρα. Πρέπει να γίνει το τουριστικό μας προϊόν εξόχως ανταγωνιστικό. Και το ερώτημα είναι αν θα πάρουμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ρεαλιστικών μέτρων για τον Τουρισμό, ή θα αναζητήσουμε την άδεια των συγκεκριμένων ανθρώπων, που από ότι φαίνεται το τελευταίο που τους απασχόλησε, και τους απασχολεί, είναι η πρόοδος του τουριστικού μας προϊόντος και η εισροή εσόδων στην πατρίδα μας.
Η αλήθεια είναι ότι, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, ο ΣΕΤΕ ανταποκρίνεται με συνεπείς και αξιόπιστες δημόσιες παρεμβάσεις και ενέργειες στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του και στέκεται αρωγός τους.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ