Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ Από την Ομάδα HIPPO και τον Σύλλογο Αλίντων Λέρου


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ
Από την Ομάδα HIPPO και τον Σύλλογο Αλίντων Λέρου

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 στις 7.30 το απόγευμα στον Πύργο Μπελλένη

ΝΙΑΡΑ


Η διεθνής ομάδα HIPPO επανέρχεται με το παραμύθι του Νίκου Τσιώτσου Νιάρα.

Πιστή στις αρχές που την ανέδειξαν, η ομάδα αναμειγνύει στοιχεία σωματικού θεάτρου (physical theatre), μουσικού βαριετέ, παντομίμας και ποικίλων άλλων εκφραστικών μέσων που οδηγούν σε μια ξέφρενη κωμωδία για παιδιά όλων των ηλικιών!
Το θέμα της παράστασης είναι η αυτογνωσία.

Την παράσταση ακολουθεί ένα σχέδιο δράματος, «Μετά την παράσταση», που βασίζεται στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Θεάτρου.
         
Διάρκεια παράστασης: 45΄
Διάρκεια παιχνιδιού: 45΄

Συντελεστές:                                      .

Παίζουν: Χριστιάννα Κανδυλιώτη, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος

Κείμενο: Νίκος Τσιώτσος- Συγγραφέας, Eκπαιδευτικός.

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Εκπαιδευτικού Θεάτρου:
ΗIPPO, Αλίκη Πάτσου, Καλλιόπη Φύκαρη, κάτοχοι ΜΑ στο Drama in Education, Trinity College, Dublin

Kοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου- Σκηνογράφος, Στυλίστρια.

Κίνηση: Χάρης Πεχλιβανίδης, Τατιάνα Μύρκου

Σκηνοθεσία- μουσική: HIPPO


Το έργο

Η Νιάρα δεν ήταν μια τυχαία γάτα. Η ίδια πίστευε ότι ήταν μια αριστόγατα, ενώ όλοι άλλοι τη θεωρούσαν απλή κεραμιδόγατα. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τη σημασία του όνοματός της, η ηρωίδα μας ξεκινάει ένα ταξίδι αυτογνωσίας γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις και ανατροπές. Στο δρόμο της συναντάει τον αεικίνητο δρυοκολάπτη Ριν-Ραν, που ροκάνισε τρία κλαδιά από το γενεαλογικό της δέντρο, τον δυσκίνητο, αλλά σοφό σκύλο Αζωρτάν και τον ευκίνητο και πανούργο γαταχαραγιά Αμπγατούλ. Θα καταφέρει η Νιάρα να ξαναγυρίσει στο σπίτι της στην μακρινή Πορτογατία, αφού ανακαλύψει το μεγάλο μυστικό του ονόματός της;
Το συμβολικό πέρασμα από μια ηλικία αθωότητας σε μια ηλικία συνειδητοποίησης και ευθύνης γίνεται από την ηρωίδα μας μέσα από πολλές δυσκολίες. Γρίφοι, άγνωστες γλώσσες, ύπουλοι εχθροί, αλλά και απρόσμενοι φίλοι θα συντελέσουν, ώστε η γάτα μας να γνωρίσει σε βάθος και τις επτά ψυχές της!...ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μετά το τέλος της παράστασης μέσω της εφαρμογής του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education), δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μοιραστούν την εμπειρία τους. Στόχοι του δράματος είναι να αναστοχαστούν την ιστορία και να διαπραγματευτούν τα νοήματα του έργου, να αναλάβουν ρόλους και να δημιουργήσουν αυτοσχεδιαστικές σκηνές, να εκφράσουν σκέψεις και να προτείνουν δικές τους λύσεις.
Το Εκπαιδευτικό Δράμα παροτρύνει τα παιδιά να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά τους μέσα (σώμα και φωνή) και να κατανοήσουν δύσκολα νοήματα και έννοιες μέσα από το παιχνίδι.
Με αφορμή τον ‘πλαστό’ κόσμο του παραμυθιού, οι συμμετέχοντες μέσα από παιχνίδια ρόλων, μεταμορφώσεων, παντομίμας και παρακολούθησης σκέψεων, αλληλεπιδρούν μέσα από τους ρόλους, παίρνουν αποφάσεις σε διάφορα θέματα που προκύπτουν από το έργο και ταυτόχρονα απολαμβάνουν τη διασκεδαστική και λυτρωτική εμπειρία του κόσμου του παιχνιδιού και του θεάτρου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο  και Αλέξανδρο Ράπτη.  Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος (Drama in Education) και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.
Έχει ήδη τέσσερις παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της (Η Νάντια και το μαγικό Ραβδί, Αθήνα, 2010 – Καρμάντηλος, Θεσσαλονίκη, 2011 - The Alter Zoo, Λονδίνο, 2012 – Νιάρα, Αθήνα, 2012) και δύο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια (Drama workshops) για παιδιά και νέους. (Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, 2011 -  Συναισθήματα, 2012).
Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους,  σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Παιδαγωγικό Τμήμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στα πλαίσια του φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» 2011, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, 6ο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού Χίου, Θέατρο Κέλυφος, Θέατρο @ρουφ,  Πολυχώρος Χώρα Λαμίας. Παραστάσεις της ομάδας έχουν παιχτεί σε περισσότερα από 200 σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα, (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη, Σέρρες, Βόλο, Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Εύβοια, Σκύρο, Σαντορίνη), σε ελληνικά σχολεία του Λονδίνου (St. Cyprians community school, Holy Trinity Greek School, Brighton, Saint John the Baptist Greek School, Kingsbury Greek school, Greek School of Saint Eleutherios, Leyton)  και σε ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης ( The Cathedral School, A. Fantis Parochian School, D. and G. KaloidisParochial School of Holy Cross Church, “Efstathios and Stamatiki ValiotisGreek American School of Holy Cross, Jamaica Day School of St Demetrios).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ