Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα για την έκρυθμη λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Κέντρου Υγείας Λέρου.


       Από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Λέρου λάβαμε την ερώτηση που κατέθεσαν στην βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γάκης Δημήτρης, Κουρουμπλής Παναγιώτης και Μητρόπουλος Αλέξης για το Κρατικό Θεραπευτήριο – Κ.Υ. Λέρου.


Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα για την έκρυθμη λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Κέντρου Υγείας Λέρου.


Α.Π. ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
747/07.08.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                   07.08.12
Προς τους κκ. Υπουργούς: - Υγείας
                                       - Οικονομικών

Θέμα: «Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να πάρουν άμεσα μέτρα για την έκρυθμη λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Κέντρου Υγείας Λέρου».

Το Κρατικό Θεραπευτήριο – Κέντρο Υγείας Λέρου, εξυπηρετεί σε τριτοβάθμιο επίπεδο ιατρικής περίθαλψης  τους κατοίκους της Λέρου, των Λειψών, της Πάτμου και του Αγαθονησίου, συνολικά περίπου 12.500 κατοίκους των νησιών. Επίσης καλύπτει μόνιμα και σε καθημερινή βάση και τις ανάγκες ιατρικής φροντίδας των περίπου 380 νοσηλευομένων στο Ψυχιατρείο και στο ΠΙΚΠΑ.
Σήμερα, για μια ακόμα φορά, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι καθώς και το σύνολο 

του πληθυσμού των προαναφερόμενων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, βιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα:
Α) Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ειδικότερα  στις ειδικότητες του ακτινολόγου, ορθοπαιδικού, αναισθησιολόγου, χειρουργού και παθολόγου.
Β) Υπάρχουν κατεπείγουσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό καθώς και σε προμήθειες σίτισης και ειδών καθαριότητας. Οι απαραίτητες τακτικές επιχορηγήσεις για την άμεση κάλυψη των παραπάνω ελλείψεων καθυστερούν συστηματικά και δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων.
Επίσης, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς Κρατικό Θεραπευτήριο – Κέντρο Υγείας Λέρου, σύμφωνα με ενημέρωση που μας έγινε πρόσφατα από τη διοίκηση του Θεραπευτηρίου – Κ.Υ. Λέρου, ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον Μάιο του 2012 οι οφειλές των ταμείων έφθαναν στα 5.000.000 περίπου ευρώ, ενώ τα ανεξόφλητα τιμολόγια και οι υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονταν στα 1.250.000 ευρώ.

Επειδή, η υγεία αποτελεί πρωταρχικό αγαθό και η λειτουργία η προσβασιμότητα των υποδομών και η παροχή της κατάλληλης φροντίδας θα πρέπει να δίνεται στους πολίτες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και στο καλύτερο επίπεδο.
Επειδή, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, έχει θέσει συνολικά την λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Κ.Υ. Λέρου σε οριακό σημείο, τη στιγμή κατά γενική ομολογία, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον στοιχειώδη προορισμό του, ελλείψει αναλωσίμων, φαρμακευτικού υλικού και με υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την επιχορήγηση του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Κέντρου Υγείας Λέρου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες υγειονομικού υλικού, σίτισης και ειδών καθαριότητας;
2. Προτίθενται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση κάλυψη των άκρως απαραίτητων ειδικοτήτων ακτινολόγου, ορθοπαιδικού, αναισθησιολόγου, χειρουργού και παθολόγου στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Κ.Υ. Λέρου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Γάκης Δημήτρης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μητρόπουλος Αλέξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ