Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η απόφαση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ για την υποβάθμιση των σχολείων.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ


                               Απόσπασμα πρακτικού α.α. 4                             
Στον Πλάτανο Λέρου  και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα την 19/4/2013 ημέρα Παρασκευή  και ώρα 13:00 συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου του , σε συνεδρίαση ,το ΔΣ του Οργανισμού  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λέρου , τα Μέλη του οποίου ορίστηκαν με την 182/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’αρίθμ.α.α.40/ 06-3-2013 απόφαση.
και είναι :
1.    Κωνσταντινίδης Ιωάννης Αντιδήμαρχος,  Πρόεδρος
2.    Διαμαντάρας Δημήτριος  Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος με αναπληρωτή του τον Νταλλαρή Αντώνιο Δημοτικό Σύμβουλο
3.    Χατζηλάρης Αναστάσιος εκπ/κός Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων Λέρου Γραμματέας με αναπληρώτρια την Εμμανουήλ Γαριφαλιά εκπ/κό Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου Λέρου
4.    Καρπαθάκης Ιωάννης εκπ/κός Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκάμπου Λέρου μέλος, με αναπληρώτρια την Μπίλλη Άννα εκπ/κό Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Λέρου και
5.    Κωνσταντάρας Πέτρος του Πέρικλή, εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της πρωτοβάθμιας εκπ/σης με αναπληρωτή την κα Δράκου Αθηνά.
Κατά τη συνεδρίαση ήταν

Παρόντα μέλη
Απόντα μέλη
1)    Κωνσταντινίδης Ιωάννης

2)    Καρπαθάκης Ιωάννης

3)    Χατζηλάρης Αναστάσιος

4)    Διαμαντάρας Δημήτριος
5)    Κωνσταντάρας Πέτρος

 
Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας άρχισε η συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λέρου για να συζητήσει και να  αποφασίσει για τα παρακάτω θέματα όπως ορίστηκαν στην Ημερήσια Διάταξη:
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε τα θέματα, ακολούθησε συζήτηση και το  Σώμα                                         
                                  Αποφασίζει ομόφωνα κατά θέμα

3. «Ενημέρωση και λήψη απόφασης για την υποβάθμιση των σχολείων της Λέρου».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ενημερώνει το Σώμα για τον επικείμενο νέο υποβιβασμό των σχολείων της Λέρου. Μετά από την τελευταία προ διετίας υποβάθμιση, φημολογείται νέα υποβάθμιση με τραγικές συνέπειες για την παιδεία του νησιού μας.
Ως γνωστόν το νησί της Λέρου διαθέτει εκπαιδευτήρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που κληροδοτήθηκαν από τους «Μεγάλους Ευεργέτες» -Αποδήμους της Λέρου από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Μάλιστα οι πρόγονοί μας είχαν ιδρύσει και την «Εφορεία Σχολών Λέρου» με την οποία χρηματοδοτούσαν ιδίοις πόροις την συντήρηση των εκπαιδευτηρίων και την απασχόληση διδασκάλων προκειμένου οι νέοι της Λέρου να τυγχάνουν μόρφωση Ελληνική και να προκόβουν στον τόπο τους.
Τα εκπαιδευτήρια αυτά αποτελούν στολίδια έως τις μέρες μας και έχουν συμπληρωθεί με νέα.
Το νησί της Λέρου αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα απελευθερωμένα και προσαρτώμενα στην Ελλάδα μόλις το 1948, έχει τραβήξει τα πάνδεινα προκειμένου να διατηρήσει την Ελληνικότητα, τη Ορθόδοξη πίστη , τη γλώσσα και τα ιερά του. Δεν έχουν σβήσει οι μνήμες του κλεισίματος των Ελληνικών σχολείων από την Ιταλική κατοχή και η  επιβολή των Ιταλικών σχολείων.
Η σημερινή «οικονομική κρίση» και η επιβολή των μέτρων υποβάθμισης, των δανειστών της Ελλάδας, σε τομείς όπως της παιδείας και άλλων, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον της πατρίδας μας και των νέων μας.
Το νησί της Λέρου στην τελευταία απογραφή έχει 7925 κατοίκους και δεν παρουσιάζει προς το παρόν μεγάλη μετανάστευση. Κατά το τρέχον σχολικό έτος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 672 μαθητές και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 596 μαθητές.
Είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό επιτυχιών των νέων του νησιού που επιτυγχάνουν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε χρόνο και σπουδάζουν ανεβάζοντας το επίπεδο μόρφωσης του τόπου. Ο υποβιβασμός των σχολείων συνεπάγεται λιγότεροι εκπαιδευτικοί, σύμπτυξη τμημάτων και τάξεων και γενικά υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών.
Προτείνει την λήψη σχετικής απόφασης με την ανησυχία και τις αντιρρήσεις του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Λέρου σχετικά με την υποβάθμιση των σχολείων του ακριτικού νησιού μας, κάτι που έμμεσα θα αποτελέσει και ένα ακόμη παράγοντα μετανάστευσης μερίδας των κατοίκων.
Το ΔΣ αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου  του ΔΣ, μετά από διαλογική συζήτηση
                                                  Αποφασίζει

1.Εκφράζει την αγανάκτηση του για την δεύτερη συνεχόμενη επικείμενη υποβάθμιση των σχολείων της Λέρου.
2.Εκφράζει την έντονη ανησυχία του και διαμαρτύρεται εντόνως, για την υποβάθμιση της παιδείας του νησιού με συνέπεια την σταδιακή απομάκρυνση των νέων, τη μετανάστευση, την αρνητική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, παράγοντες που θα οδηγήσουν στο ξερίζωμα των Ελλήνων από τις ακριτικές πατρίδες τους.
3. Να ενημερώσει ο Πρόεδρος ΔΣ το Δημοτικό Συμβούλιο για την παρούσα απόφαση και τις θέσεις του Οργανισμού καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λέρου (εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεόραση).
              Η απόφαση αυτή έλαβε τον αριθμό 26

                 Ο Πρόεδρος                                                          Τα Μέλη
                                                                                       Διαμαντάρας Δημήτριος
           Κωνσταντινίδης Ιωάννης                                    Χατζηλάρης Αναστάσιος
                                                                                       Καρπαθάκης Ιωάννης
                                                                                       Κωνσταντάρας Πέτρος
                                                
                                                         19/4/2013
                                                    Ακριβές Αντίγραφο
                                                   Αγγελίδης Αγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ