Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Εμείς οι νησιώτες δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε για νησιωτικότητα.


ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

                                                                           Ρόδος, 18 Απριλίου 2013


ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Εμείς οι νησιώτες δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε για νησιωτικότητα. Να είστε, λοιπόν, πολύ προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα ασκείτε αυτή την κριτική».


Την έντονη αντίδραση της Μίκας Ιατρίδη προκάλεσε η παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, η οποία αμφισβήτησε το πώς κινούνται οι ακρίτες νησιώτες και δήλωσε ότι, δεν μπορεί να δεχτεί μαθήματα νησιωτικότητας, από νησιώτες βουλευτές.

Στην ομιλία της στη συζήτηση επί των άρθρων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Οι νησιώτες είναι αναγκασμένοι  με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες -άρρωστοι, νεογνά κ.λπ.- να μεταφερθούν με σκάφη ή με καΐκια σε διπλανά νοσοκομεία.

Τα λέω όλα αυτά -προφανώς θα αναρωτιέστε- διότι χθες, Βουλευτές της Συμπολίτευσης, μας έκαναν μάθημα και μας είπαν ότι δεν ανέχονται να ακούν από εμάς για νησιωτικότητα.

Δεν ανέχονται να ακούν από εμάς για νησιωτικότητα,  ποιοι; Όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν οδηγήσει ή οδηγούν με την πολιτική τους στην ερήμωση των νησιών; Δεν ανέχονται να ακούν από εμάς τους νησιώτες για νησιωτικότητα, ποιοι; Όλοι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στα νησιά μας, μόνο το καλοκαίρι και μόνο με αεροπλάνο;

Έχουν έρθει ποτέ οι κύριοι της Συμπολίτευσης, έστω για δύο ημέρες προκειμένου να δουν από κοντά, πώς είναι να ζεις στους Αρκιούς και στο Αγαθονήσι; Πραγματικά οι ακρίτες νησιώτες –τρεις και τέσσερις οικογένειες σε ένα νησί- κρατούν αυτά τα νησιά  με ηρωισμό, κρατούν αυτή καθαυτή, την ελληνικότητα αυτών των νησιών!

Επομένως, θα ήθελα να πω στους κυρίους της Συμπολίτευσης το εξής: Εμείς οι νησιώτες δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε για νησιωτικότητα. Να είστε, λοιπόν, πολύ προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα ασκείτε αυτή την κριτική».

Στη συνέχεια, η βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επανέλαβε τις θέσεις του κινήματος σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», ενώ, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ψηφίστηκαν άρθρα που αφορούσαν - μεταξύ άλλων - στη δομή και το σκοπό του Υπουργείου, σε ζητήματα του Λιμενικού Σώματος, σε θέματα των σπουδαστών των ΑΕΝ και των δικαιωμάτων των επιβατών της Ακτοπλοΐας.

Στα άρθρα που αφορούσαν στις ατομικές συμβάσεις των ναυτικών, την ευελιξία των δρομολογίων και των συνθέσεων στην ακτοπλοΐα, τη λιμενική πολιτική, την παραχώρηση κερδοφόρων λιμενικών οργανισμών, την Πλοηγική Υπηρεσία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν αρνητικά, με δεδομένο ότι οι αλλαγές του αρμόδιου Υπουργού, δεν άλλαζαν στην ουσία τις διατάξεις των εν λόγω άρθρων.

Περαιτέρω, η τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κατέθεσε και τροπολογίες που αφορούσαν σε ζητήματα του Λιμενικού Σώματος, σημεία των οποίων έγιναν αποδεκτά από τον αρμόδιο Υπουργό, και για τους ναυτικούς της Διώρυγας της Κορίνθου, για την οποία ο κ. Υπουργός, είπε ότι είναι δίκαιο το θέμα και θα αναζητηθεί λύση σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Μουσουρούλης, έκανε δεκτό μέρος της τροπολογίας της, για την διευκόλυνση της ανανέωσης του στόλου των ρυμουλκών και επιφυλάχτηκε να δει το ζήτημα της τροπολογίας που κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη, σύμφωνα με την οποία ζητούνταν να παρέχεται μειωμένο ακτοπλοϊκό εισιτήριο σε άτομα με αναπηρία 67% και όχι 80%, όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο, ενώ για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, το ποσοστό αναπηρίας να είναι 50%, με δεδομένο ότι λόγω καταργήσεων βασικών μονάδων και υπηρεσιών υγείας στα νησιά, οι ανάγκες για τη μετακίνηση τους είναι αυξημένες.

Ολοκληρώνοντας την δευτερολογία της και την τελική τοποθέτησή της ως ειδική αγορήτρια, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε τα εξής:

«Ο κύριος Υπουργός, έκανε τις βελτιώσεις που έκρινε εκείνος ότι έπρεπε να κάνει. Η ουσία, όμως, δεν έχει αλλάξει. Και δεν έχει αλλάξει, διότι η βασική πολιτική του Υπουργού και της Κυβέρνησης δεν αλλάζει. Ο ναυτικός –δυστυχώς - καλείται να επωμισθεί το βάρος και τις αστοχίες άλλων. Όσον αφορά αυτό το θέμα, δεν θα προσθέσω κάτι άλλο.

Ο κύριος Υπουργός, έκανε κάποιες αλλαγές, οι οποίες σε ορισμένα άρθρα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και όπως σας είπα, κάποια από αυτά, θα τα ψηφίσουμε και θα τα στηρίξουμε.

Λυπάμαι που η τροπολογία για τους εργαζόμενους στη διώρυγα Κορίνθου, δεν έγινε αποδεκτή. Κύριε Υπουργέ, εύχομαι να δείτε το θέμα στο μέλλον, όπως είπατε κι εσείς.

Επίσης, για τους μόνιμους κατοίκους στα νησιά, που έχουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, θεωρώ ότι και αυτό θα το δείτε στην πορεία, όπως είπατε. Και χαίρομαι που το αναφέρατε.

Σε ό,τι αφορά τώρα στους μισθούς των ναυτικών, θυμίζω ότι αυτοί οι μισθοί, ισχύουν για έξι - επτά μήνες το χρόνο. Οπότε, πρέπει να κάνουμε τη διαίρεση δια του δώδεκα και να δούμε πραγματικά, πόσο αμείβονται το μήνα.

Επομένως, θα πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, να μην δημιουργούμε εντυπώσεις και κυρίως να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε και αναφερόμαστε στις οικογένειες των ναυτικών και στους ναυτικούς τους ίδιους.

Είναι θετικό το ότι, ο Υπουργός θέτει σε ευρύτερο διάλογο το ζήτημα του «πλοίου ασφαλείας». Είναι μια απόφαση που τον τιμά και είναι ευκαιρία να το ξαναδούμε στη σωστή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, η ακτοπλοΐα είναι ζήτημα ζωής για τους νησιώτες και για τα νησιά μας. Και ακτοπλοΐα δεν υπάρχει χωρίς Έλληνες ναυτικούς.

Είπαμε στον κύριο Υπουργό, ότι πρέπει να αναζητήσει κι άλλους τρόπους για να βελτιώσει τη ζήτηση και την αύξηση του μεταφορικού έργου στην ακτοπλοΐα. Ας δείτε, κύριε Υπουργέ, με τον Υπουργό Οικονομικών -όπως είπαμε- και το ζήτημα του ΦΠΑ και στα καύσιμα.

Είπατε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Το κόστος διαχείρισης του πλοίου πρέπει να το δείτε συνολικά. Μπορείτε να το δείτε. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεννοηθείτε και με την τρόικα, παρόλο που όλοι έχουμε δει ότι η τρόικα είχε αλλεργία από την πρώτη στιγμή στη μείωση φόρων. Τουλάχιστον, κάντε μια προσπάθεια.

Εμείς οι νησιώτες, κρατάμε το Αιγαίο ζωντανό. Και όπως σας είπα προηγουμένως, η παρουσία η δική μας στα Δωδεκάνησα, στο Καστελόριζο, εξασφαλίζει την ΑΟΖ και την χάραξη εθνικής πολιτικής. Ας προσέξουμε όλοι, επομένως, να μην χάσουμε το Αιγαίο και τους κατοίκους του.

Σας ευχαριστώ πολύ.»
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ