Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Πέντε ερωτήματα για το σχέδιο νόμου «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας»

Μια πολύ αντικειμενική και χαμηλών τόνων ανάρτηση για τον αντιρατσιστικό νόμο, που μονοπωλεί σχεδόν την ατζέντα της επικαιρότητας των σοβαρών και ανεξάρτητων (του συνόλου *1) των ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες.
Βεβαίως αυτό για άλλη μια φορά δείχνει την γελοιότητα και την δύναμη του συστήματος πληροφόρησης και αποπροσανατολισμού στην παραπαίουσα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα του ευρώ, Ελλάδα!
Γελοίο ως σύστημα ενημέρωσης αφού ακολουθεί (αν δεν συν εκτελεί τις «έξω» άνωθεν εντολές) τις παρλαπίπες του ευρισκόμενου σε πλήρη αφασία πολιτικού συστήματος, που μη έχοντας άλλο ρόλο παρά τις εκτέλεσης των μνημονίων (και του Ελληνικού λαού!), αναλίσκεται σε κομματικούς τακτισμούς επιφανειακά, και επιβολή περιορισμών έκφρασης και διακίνησης ιδεών παρασκηνιακά, με τις οποίες φυσικά ΔΕΝ ασχολείται καθόλου η κάστα των πρωτοκλασάτων δημοσιογράφων του star system της δημοσιογραφικής ελίτ.
Παντοδύναμο δε ως σύστημα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, αφού κατορθώνει να «επιβάλει» ως πραγματικότητα την αισιοδοξία του success Story του Σαμαρά, σε ανθρώπους εξαθλιωμένους που δεν τους φτάνουν τα χρήματα τους για να ζήσουν, που αναζητούν φάρμακα που δεν βρίσκουν, γιατρούς που δεν υπάρχουν και πολλά άλλα που όλοι γνωρίζουμε, τα ζούμε, αλλά παραδόξως συμπεριφερόμαστε σαν να τα αγνοούμε!
Απορίες!
Αν κάποιος μαύρος Έλληνας χτυπήσει κάποιον μαύρο αφρικανό είναι ρατσισμός;
Αν κάποιος Έλληνας χτυπήσει κάποιον λαθρομετανάστη είναι ρατσισμός, άσχετα αν έβαλε χέρι στην γυναίκα του, στο πορτοφόλι του η απλά αμύνθηκε στην επίθεσή του. Μια ληστεία μετά φόνου σε γριούλα από λαθρομετανάστη με 69 μαχαιριές είναι απλό έγκλημα;

*1 Είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο σε δημοκρατική (λέμε τώρα!) χώρα τέτοια καθολική συμφωνία και μονόπλευρος λόγος στα ΜΜΕ! Δεν μιλάω σε περίοδο χαλάρωσης όπως τώρα (Γερμανικές εκλογές) αλλά κάθε φορά που πλησίαζε κάποιο τελεσίγραφο για μεσοπρόθεσμα, μνημόνια και πολυνομοσχέδια ενός άρθρου – προαπαιτούμενα πριν τα γιούρογκρουπ και την εκταμίευση των δόσεων.

Υ/Γ αφιερωμένο στην επιστήμονα ιστορικό, βουλευτή, αριστερή ιδεολόγο, μεγάλη Ελληνίδα και Γυναίκα,  Μαρία Ρεπούση.
Μάκης Αρμενιάκος
πηγή:antilogoi.gr
Πέντε ερωτήματα για το σχέδιο νόμου «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας»
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1.           Το πρώτο:
Γιατί πρέπει να ψηφιστεί ένας νέος αντιρατσιστικός νόμος και να μην  τροποποιηθεί, όπου είναι αναγκαίο, ο νόμος 927/1979 (όπως σήμερα ισχύει, μετά τις  συμπληρώσεις του των ετών 1984, 1997, 2001, 2005) και γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμφωνηθούν ανάμεσα στα κόμματα οι διατάξεις μια τέτοιας τροποποίησης;

Πιθανές απαντήσεις:
(α) Αυτό απαιτούν οι κομματικές ανάγκες.
(β) Ο νέος νόμος χρειάζεται ως άλλοθι για την κάλυψη της απροθυμίας ή ανικανότητας των κομμάτων να αξιοποιήσουν, επί κοντά τριαναπέντε χρόνια, ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, τη νομοθεσία που υπήρχε για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των παρεμφερών φαινομένων.
«Η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επαρκεί» είναι το άλλοθι που μονίμως προβάλλουν τα κόμματα για να δικαιολογήσουν την αδράνειά τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, εκείνο που τους διευκολύνει να πράττουν το εύκολο, την ψήφιση νόμων, και να αποφεύγουν το δύσκολο, την εφαρμογή τους.
 Αυτό το ξέρουμε πλέον όλοι στη Ελλάδα –ιδιαίτερα οι επιτήδειοι που επωφελούνται από την «ιδιαιτερότητα» αυτή του κράτους μας να ψηφίζει νόμους και να μην τους εφαρμόζει– τελευταία το έμαθαν και πολλοί στην Ευρώπη.
(γ) Έτσι ικανοποιείται η ματαιοδοξία μας.
Άλλο ένας νόμος που τροποποιεί κάποιον παλιότερο και άλλο ένας νέος νόμος, που –ποιος ξέρει;– μπορεί και «να μείνει στη ιστορία» με το όνομά μας!
Σε μερικά χρόνια ποιος θα θυμάται ότι αντιρατσιστικός νόμος υπήρχε και «προ ημών»;
 2.         Τα επόμενα δύο ερωτήματα, τα εύκολα:
2ο: Αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για τον ρατσισμό κ.λ.π. μπορούν ή όχι  να ενσωματωθούν στη νομοθεσία μας με τροποποίηση του ισχύοντος νόμου;
Αν μπορούν, γιατί κάποιοι μας λένε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου “επιβάλλεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”;
3ο: Όταν διακηρύττεις πως ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί για να πληγεί η «Χρυσή Αυγή», την πλήττεις  ή την ενισχύεις;
Τη «Χρυσή Αυγή» την δυναμώσατε και σείς, τα κόμματα «του δημοκρατικού τόξου», με την ανοχή της άνομης συμπεριφορά, τις πράξεις και τις παραλείψεις σας ετών και αυτά πρέπει να αλλάξετε, αν θέλετε πραγματικά την αποδυνάμωσή της.       
3.           Και τα τελευταία δύσκολα:
4ο: Μήπως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εγγίζει τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας;
«Η κατ’ αρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή», υποστηρίζει η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή της για το σχέδιο αυτό.
5ο: Αφού το ελληνικό σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών του πολίτη, μήπως ο αντιρατσιστικός νόμος θα έπρεπε να είναι νόμος κατά των πράξεων, όχι κατά του λόγου, όταν ο λόγος αυτός –για το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον– δεν προτρέπει σε πράξεις βίας, οποιασδήποτε μορφής, προελεύσεως και αιτιολογίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ