Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Με μαθητές από το Χάρλεμ ανέβασε«Ιλιάδα» στο Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης


                                      πηγή: liako.gr
       Ομάδα μαθητών από το Χάρλεμ ανέβασε πριν από μερικές μέρες την «Ιλιάδα» στο Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης, μετά από πρωτοβουλία του σκηνοθέτη και καθηγητή Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου Νιου Γιορκ, Πήτερ Μέινεκ.
       Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, σε σχετικό άρθρο της, ο Πήτερ Μέινεκ έχει δημιουργήσει το θεατρικό σχήμα Ακουίλα (Αquila Theatre) με κύριο στόχο να φέρει κλασσικούς συγγραφείς σε κοινότητες της Αμερικής που δεν έχουν πρόσβαση στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Τώρα ανεβάζει το Πρώτο Βιβλίο της Ιλιάδας στο Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης. Πρωταγωνιστές δεν είναι ηθοποιοί, αλλά μαθητές 14 έως 18 χρονών από το σχολείο Ακαδημία Φρέντερικ Ντάγκλας του Χάρλεμ (Frederick Douglas Academy, Ηarlem).
       Όσο για την Ιλιάδα του Ομήρου, ο Πήτερ Μέινεκ πιστεύει ότι είναι κατεξοχήν σύγχρονο έργο.
       «H Ιλιάδα είναι μια ιστορία για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του πολέμου», τονίζει ο Aμερικανός καθηγητής. «Εκείνο που είναι υπέροχο στην Ιλιάδα είναι ότι είναι το μεγαλύτερο αντιπολεμικό έπος που έχει ποτέ γραφτεί, χωρίς όμως να υποβιβάζει τους στρατιώτες. Λέει ότι ο πόλεμος είναι μια πραγματικότητα με οδυνηρές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Θέτει το ερώτημα πώς μπορεί κάποιος να ζει ηθικά κάτω από αυτές τις φρικτές συνθήκες; Πώς κάνουμε πολέμους και πώς τους χρησιμοποιούμαι για τη χάραξη πολιτικής; Αυτά είναι ερωτήματα που τίθενται και σήμερα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ