Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ευρωκοινοβούλιο «καλεί» τρόικα σε απολογία για τη λιτότητα

       Ξεκινάς και διαβάζεις και συμφωνείς και χαίρεσαι, και να προτάσεις και μέτρα για ανάκαμψη, και να το φρένο σε άλλα μέτρα λιτότητας και ανοίγει η καρδιά σου, και πας στην τελευταία παράγραφο και σου πέφτουν τα αυτιά!!! "δεν έχει μεν τη δύναμη να ανατρέψει πολιτικές που έχουν αποφασιστεί στο Συμβούλιο, εμπεριέχει όμως την αξία της «πολιτικής λογοδοσίας, μιας μορφής δημοκρατικού ελέγχου» της τρόικας για τα πεπραγμένα της στην Ελλάδα.".
       Ε λοιπόν θα το πω! Δεν πάτε να ..... χεστείτε με τη λογοδοσία σας και τον δημοκρατικό σας έλεγχο σε μη δημοκρατικές αποφάσεις επιτροπών, ερήμην κοινοβουλίου. 
Μάκης Αρμενιάκος   

πηγή:tvxs.gr
Ευρωκοινοβούλιο «καλεί» τρόικα σε απολογία για τη λιτότητα
Τα πορίσματα της επίσκεψης της «εναλλακτικής τρόικας» στην Ελλάδα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα. Σύμφωνα με τους σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναγκαστεί να προβεί σε νέες δημοσιονομικές περικοπές αλλά αντίθετα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. 

Την ερχόμενη Τρίτη, τα μέλη της τρόικας κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ καλούνται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να τοποθετηθούν πάνω στα πορίσματα αυτά.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Europolitique, με τίτλο «Πρέπει να ξανασκεφθούμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, οι Ευρωσοσιαλιστές πιστεύουν επίσης ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για την ενίσχυση των επενδύσεων, υπό ελληνική διοίκηση, που θα έχει ως έργο να εξασφαλίσει την επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα.


Ο Σβόμποντα δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα δεν λειτούργησαν μέχρι σήμερα και ότι η τρόικα εξαρχής δεν προέβη στις κατάλληλες πολιτικές επιλογές για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.


«Αποβιβάζονται σε μία χώρα σαν τις ακρίδες, δίνουν τις καλές συμβουλές τους και στη συνέχεια αποχωρούν αφήνοντας τη χώρα μέσα στην κρίση και το χάος», κατήγγειλε, ενώ σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να κάνει καλύτερα τη δουλειά της στο μέλλον σε σχέση με το παρελθόν».


Οι σοσιαλιστές παρουσίασαν ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Η πρότασή μας είναι να μην επιβληθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας μέχρις ότου αρχίσει η ανάκαμψη στην Ελλάδα», τόνισαν.


Επίσης προτείνουν τη δημιουργία μιας «κοινωνικής πλατφόρμας» για την Ελλάδα, που θα αποτελείται από επαγγελματικές οργανώσεις και ευρωπαϊκά συνδικάτα καθώς και από εκπροσώπους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.


Άλλο μέτρο που εισηγούνται είναι η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την παροχή εγγυήσεων για την έναρξη επαγγέλματος ή μαθητείας για τους νέους κάτω των 25 ετών, κίνηση που θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.


Επιπλέον προτείνουν ριζικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, την έκδοση ευρωομολόγων, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.


Τέλος ζητούν την εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν των 181 μεταρρυθμίσεων, που έχει εισηγηθεί η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, η εμφάνιση της τρόικας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής και της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 27 Μαρτίου, για την οποία υπάρχει η πρόταση να καθιερωθεί ανά τετράμηνο, δεν έχει μεν τη δύναμη να ανατρέψει πολιτικές που έχουν αποφασιστεί στο Συμβούλιο, εμπεριέχει όμως την αξία της «πολιτικής λογοδοσίας, μιας μορφής δημοκρατικού ελέγχου» της τρόικας για τα πεπραγμένα της στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ