Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
«ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ!»
Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» Τεχνόπολη, Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Με μεγάλη προσέλευση κοινού η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» διοργάνωσε την πολιτική ημερίδα  «ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ!». Η ημερίδα ασχολήθηκε με το περιεχόμενο και τη διαδικασία θέσπισης ενός Νέου Συντάγματος, αλλά και με το ζήτημα της κρίσης του 

αντιπροσωπευτικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο. Συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγραφείς, νομικοί, δημοσιογράφοι και κινήσεις ενεργών πολιτών.  Τα βίντεο της ημερίδας έχουν αναρτηθεί στο www.neosyntagma.net
Όσον αφορά το περιεχόμενο, από το σύνολο των εισηγητών εκφράστηκε η ανάγκη ριζικής συνταγματικής αλλαγής  και προτάθηκε ομόφωνα: (1) η εισαγωγή νέων θεσμών, όπως τα δημοψηφίσματα και οι προτάσεις νόμου κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας και (2) η κατάργηση της συνταγματικής διάταξης που ορίζει ότι η κυβέρνηση διορίζει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων (3) η κατάργηση της διάταξης που ορίζει ότι ο έλεγχος των οικονομικών πολιτικών κομμάτων και πολιτικών διενεργείται από επιτροπή της βουλής και η υπαγωγή του ελέγχου στην δικαιοσύνη, (4) το ασυμβίβαστο των θέσεων βουλευτή – υπουργού, και (5) η απαγόρευση εκλογής του προσώπου σε δημόσιο αξίωμα για περισσότερες από δύο θητείες. Εκφράστηκε επίσης από την πλειονότητα των συμμετεχόντων η ανάγκη για αλλαγή πολιτεύματος με ξεχωριστές εκλογές για την ανάδειξη Βουλής και Κυβέρνησης.
Όσον αφορά τη διαδικασία, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για να εξέλθει η χώρα της κρίσης χρειάζεται βαθιά θεσμική αλλαγή μέσω ενός Νέου Συντάγματος το οποίο, για πρώτη φορά στην ελληνική συνταγματική ιστορία, θα πρέπει να θεσπιστεί με την συμμετοχή της κοινωνίας, ήτοι με διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και δημοψηφίσματος.
Όσον αφορά την κρίση του αντιπροσωπευτικού συστήματος, αναγνωρίστηκε η ανάγκη υπέρβασης του κλασικού αντιπροσωπευτικού μοντέλου με την εισαγωγή θεσμών ελέγχου και άμεσης συμμετοχής των πολιτών, προκειμένου η πολιτική να ασκείται προς όφελος της κοινωνίας και όχι των ολίγων. Με τα τελευταία γεγονότα της ΕΡΤ αποδείχθηκε ότι οι προτάσεις αυτές καθίστανται απολύτως επίκαιρες.

Πληροφορίες
website:     www.neosyntagma.net
email:        info@neosyntagma.net


Twitter:     neo_syntagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ