Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Εκδήλωση της Σχολής Μουσικής Χατζηλάρη, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Εκδήλωση της Σχολής Μουσικής Χατζηλάρη, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Γράφει η Φανή Ιωαννίδου 










29 MAIOY 1453 – 29 MAIOY 2011 558 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Μουσικής Χατζηλάρη, για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδήλωση αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

       Η χορωδία της σχολής με επικεφαλής τον κ. Λευτέρη Χατζηλάρη στο βιολί και τον κ. Γρηγόρη Παραπονιάρη στο λαούτο , τα κείμενα (θρύλοι και ιστορικά τεκμήρια) από την Θεοφανία Ιωαννίδου και την Παρασκευή Μπάμπα, συγκίνησαν το κοινό που έφυγε με συναισθήματα ανάμεικτα , σίγουρα όμως βαθιά χαραγμένα στη ψυχή.

       “Η σημερινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης ως ελάχιστος φόρος τιμής .
        H Πόλη , o Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , η τελευταία λειτουργία και το τραγικό τέλος , συγκλόνισαν βαθύτατα τις καρδιές των ανθρώπων και κάπως έτσι έγιναν θρύλοι, παραδόσεις και τραγούδια που γλύκαιναν τον πόνο τους, θέρμαιναν και δυνάμωναν την ελπίδα για την εθνική αποκατάσταση .


  
          Άλλωστε, 558 χρόνια έχουν περάσει από το «Πάρσιμο της Πόλης», όπως χαρακτηριστικά αποδίδεται η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στη λαϊκή μας παράδοση και όμως οι μνήμες και τα συναισθήματα παραμένουν έντονα και βαθιά χαραγμένα στις ψυχές μας.
    
         Η Κωνσταντινούπολη παραμένει στο πέρασμα των αιώνων το παντοτινό σύμβολο του έθνους και της πίστης μας. Η 29η Μαΐου 1453 είναι μία μέρα Εθνικού Πένθους και Μνήμης. Είναι μια ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του ελληνισμού, αλλά και του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

         Η πορεία της Κωνσταντινούπολης στο πέρασμα των αιώνων, η ακμή και παρακμή της, η Άλωση, είθε να λειτουργήσουν αρωγοί και παραστάτες σε έναν κόσμο ανθρωπιάς και παγκόσμιας ειρήνης”.
Φανή Ιωαννίδου
Φωτογραφίες  ΣΑΒΒΑΣ ΦΙΛΑΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ