Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στο Eurogroup με «δεσμοφύλακα» την… Τρόικα!

πηγή:elzoni.gr
Στο Eurogroup με «δεσμοφύλακα» την… Τρόικα!
Δεν πήγε μόνο ο Στρος-Καν με τους δεσμοφύλακές του στο
δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Συνοδεία «δεσμοφυλάκων»
εμφανίστηκε στο Eurogroup και ο Έλληνας υπουργός των
Οικονομικών. Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών
Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Παπακωνσταντίνου
συνοδευόταν από την τρόικα!
Η παρουσία της τρόικας στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σε συνδυασμό με τις τρομερές πιέσεις που ασκούνται στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προσφέροντας την συναίνεσή τους στην κυβέρνηση, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση ανάλογη με αυτή στην οποία βρίσκεται ο Στρος-Καν! Δηλαδή σιδηροδέσμια!

Όλα δείχνουν ότι η εξουσία αφαιρείται από τη νόμιμη πολιτική ηγεσία της χώρας και το κοινοβούλιο. Και αν αυτή η εξουσία δεν ανακτηθεί άμεσα, τότε οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το πολιτικό σύστημα και, κυρίως, για την ίδια τη χώρα.


Όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε οι εκπρόσωποι των δανειστών να ενημερώσουν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε στην παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων.


Με λίγα λόγια, όπως και ο Στρος-Καν, έτσι και ο υπουργός των Οικονομικών, κυκλοφορεί πλέον με τους δεσμοφύλακές του!

Το πρωτοφανές γεγονός αποδίδεται στην κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin, καθώς αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο οι ελεγκτές μιας χώρας να λαμβάνουν μέρος σε σύνοδο υπουργών των Οικονομικών και να ενημερώνουν παρουσία του κατ’ εξοχήν αρμοδίου υπουργού.

Επισήμως δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τα όσα «κατέθεσαν» οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ από νωρίς ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.

Στο τραπέζι βρίσκεται πάντως η επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας μας, που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, ενώ η εκταμίευση των επόμενων δόσεων θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

Χθες, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επανήλθε στις πιέσεις του και σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, επαναλαμβάνοντας την «εντολή» για συναίνεση μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και τερματισμό των κομματικών αντιπαραθέσεων.

«Δηλώνω ρητά και καθαρά: Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», ξαναέστειλε το μήνυμα. «Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», ξεκαθάρισε.

Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε φοιτητές στο Βερολίνο, κάλεσε χθες την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιούσε πολύωρη συνεδρίαση μήπως και καταστεί δυνατόν να κυβερνηθεί τουλάχιστον η Αθήνα.
Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε πάντως και σχετίζεται με την ανακούφιση του κέντρου της Αθήνας, δεν αναφέρει πουθενά τι θα γίνει με τον τεράστιο όγκο μεταναστών και πού θα μεταφερθούν αυτοί προκειμένου να «καθαρίσει» το κέντρο.

Διάφορες προτάσεις και αποφάσεις που έχουν ακουστεί στο παρελθόν σχετικά με την διάθεση στρατοπέδων φαίνεται ότι δεν έχουν προχωρήσει. Αλλά ακόμη και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, θα έπρεπε να προηγηθεί επιχείρηση – σκούπα, ώστε οι λαθρομετανάστες να συλληφθούν και να μεταφερθούν εκεί.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αποφασίστηκε χθες. Οι αποφάσεις περιορίστηκαν σε ενίσχυση περιπολιών, μετατροπή των παλαιών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες, λειτουργία μονάδων χορήγησης μεθαδόνης σε νοσοκομεία και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων!

Συμπέρασμα: Η μόνη σημαντική απόφαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ήταν η κατάργηση του (αρμόδιου) υπουργού Γιάννη Ραγκούση από τη θέση του συντονιστή και η ανάθεση του συντονισμού στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ