Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πρώτη συμφωνία για λύση

πηγή:kapistri

Πρώτη συμφωνία για λύση

Ο Ευ. Βενιζελος ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε σχέδιο για μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση των δανείων, δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων και εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας για συμμετοχή ιδιωτών, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από οκτάωρη συνεδρίαση
Ο Ευ. Βενιζελος ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι το τέλος Αυγούστου...
Σε κατ' αρχήν συμφωνία τεσσάρων σημείων για το νέο πακέτο βοήθειας που θα πρέπει να αποφασιστεί "σύντομα" για την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες.
Στη μαραθώνια συνεδρίασή του, που διήρκεσε οκτώ ώρες, το Eurogroup κατέληξε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων και να υπάρξει επιμήκυνση του χρέους με αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων. Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ εισάγονται δικλείδες ασφαλείας για τη συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός και η επιλεκτική χρεοκοπία. Παράλληλα, ικανοποιήθηκε το αίτημα χωρών να υπάρξουν εγγυήσεις από την Ελλάδα ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της νέας βοήθειας.


Ομάδα εργασίας
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας του Eurogroup να προτείνει μέτρα για την απάντηση στην κρίση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η ομάδα εργασίας του Eurogroup θα διερευνήσει τις πτυχές για τη χρηματοδότηση του νέου πολυετούς προγράμματος για την Ελλάδα, βήματα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και τρόπους για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του. Οπως τόνισαν οι υπουργοί της Ευρωζώνης, αυτή η ενισχυμένη στρατηγική θα πρέπει "σύντομα" να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές πτυχές της χρηματοδότησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα. Το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως και έγκαιρα τις δεσμεύσεις της. Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα βελτιώσουν τη ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τους κινδύνους διάδοσης της κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών με τον ομόλογό του της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι
Ο υπουργός Οικονομικών με τον ομόλογό του της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι
To Eurogroup χαιρέτησε τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου για την υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή δύο παρατηρητών από κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Επιτροπή και συμφώνησε σε ευρεία τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στην παρέμβασή του ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα εγκαίρως και ενημέρωσε το Eurogroup για τον διορισμό του ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε συνεννόηση με την Αντιπολίτευση. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της Ευρωζώνης επισημαίνοντας πως η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της Ευρωζώνης.
Πρώτη συμφωνία για λύση
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ακόμη ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος. Γι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να σταλεί σήμερα ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της Ευρωζώνης και στο μεταξύ να διαμορφωθεί το περιθώριο για να γίνει η επεξεργασία όλων των τεχνικών ζητημάτων, με στόχο όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου, δηλαδή πριν την έκτη δόση, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, κατέληξε.
"Financial Times" και "Die Welt"
Δημοσιεύματα με σενάρια "επιλεκτικής χρεοκοπίας"
Στην "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδος... πόνταρε χθες ο διεθνής Τύπος.
Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, η Ευρωζώνη εξετάζει το σενάριο κάποιου είδους χρεοκοπίας για την Ελλάδα ακόμα και μέχρι τον φετινό Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τους "Financial Times", οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχτούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών σε τμήμα των ομολόγων της, στο πλαίσιο νέου πακέτου διάσωσης. Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης, καθώς και η εφαρμογή προγράμματος επαναγοράς ομολόγων σε ευρεία βάση.
Στόχος
Μάλιστα αναφέρεται πως κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συζητήσεις σημείωσε στους "FT" ότι "ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δανειακό βάρος της Ελλάδας με κινήσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αξιωματούχοι σημειώνουν πως εξελίξεις θα υπάρξουν στα τέλη του καλοκαιριού. Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" ανέφερε χθες πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο κάποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ φέρεται να δήλωσε στην "Die Welt" ότι "η πιθανότητα ελληνικής αναδιάρθρωσης ως τον Δεκέμβριο είναι πολύ μεγάλη". Το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξετάζουν και την επαναγορά χρέους, γεγονός το οποίο δείχνει πως η γαλλική πρόταση δεν βρίσκεται πλέον τόσο δυνατά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Αναστάτωση
Ταραχή χρέους στις αγορές
Οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών περί... "μετάστασης" της ελληνικής κρίσης χρέους στην Ιταλία προκάλεσαν ρευστοποιήσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στη Wall Street, ενώ αρνητικά στην ψυχολογία αρκετών επέδρασε και η άνοδος του πληθωρισμού στην Κίνα σε υψηλά τριετίας. Αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν να "διασκεδάσουν" τους φόβους του επενδυτικού κοινού περί διάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι προωθούν μια συνολική λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι αγορές δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Στη Γερμανία η Commerzbank υπέστη σημαντικές απώλειες, ακολουθούμενη από την Deutsche Bank, τη φαρμακοβιομηχανία Bayer, την αεροπορική Lufthansa και την ασφαλιστική Allianz, οδηγώντας τον DAX σε απώλειες μέχρι και 2,9% ενδοσυνεδριακά. Τελικά έκλεισε με πτώση 2,33%.
Στην Ιταλία, η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα (Intesa Sanpaolo) οδήγησε τον δείκτη FTSE MIB στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση τους τελευταίους 14 μήνες (πάνω από 7%), ενώ στη Γαλλία σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν η BNP Paribas και η Societe Generale, με τον CAC να υποχωρεί κατά 2,71%.
Στη Νέα Υόρκη (στις 9.00 ώρα Ελλάδος) ο Dow Jones έχανε 1,1% και η πτώση του Nasdaq "άγγιζε" το 2%. Εκτός από τα χρηματιστήρια, αναστάτωση δημιουργήθηκε και στις αγορές των ομολόγων, με τα spreads των δεκαετών ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά. Το ιταλικό spread έσπασε το όριο των 260 μονάδων βάσης (φθάνοντας μέχρι τις 277), ενώ το ισπανικό έφθασε μέχρι τις 323 μονάδες, με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να εμφανίζουν σταθερά spreads άνω των 1.000 μονάδων βάσης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ