Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Νίκος Βασιλικός. Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό...

Γράφει ο 
Νικόλαος Μ. Βασιλικός  
Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό

Ακούω και βλέπω στις ειδήσεις διάφορα οικονομικά θέματα που έχουν σχέση την πατρίδα μας, αλλά και εμάς σαν λαό μας κάνουν να υποφέρουμε και να ανησυχούμε για το μέλλον. Είναι γεγονός ότι για τα οικονομικά και σε τόσο εξειδικευμένα θέματα “δεν κατέω πράμα”. Όμως επειδή για όλα φταίει ο υπέρογκος δημόσιος τομέας και η μισθοδοσία όσων είναι στο δημόσιο, είπα και εγώ με το φτωχό μου το μυαλό να γράψω δυο κουβέντες.
Αν κάποιος μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, κάνει τον κόπο να ζητήσει πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να μάθει πόσοι δημόσιοι  κρατικοί υπάλληλοι υπηρετούν θα εκπλαγεί, είναι πολλοί λιγότεροι από ότι λένε. Έβαλα τον όρο κρατικοί για να ξεχωρίσω τους εργαζόμενους που υπάγονται απ΄ ευθείας σε υπουργεία, από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.


        Οι ΔΕΚΟ είναι επιχειρήσεις του Δημοσίου και απ΄ ότι γνωρίζω είναι οι περισσότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, άρα με την λογική αυτή όσοι υπηρετούν σε αυτές δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά υπάλληλοι της τάδε επιχείρησης του Δημοσίου, γι΄ αυτό και μέχρι τώρα είχαν διαφορετικό μισθολόγιο και κάποια ισχυρά προνόμια έναντι των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Με τα παραπάνω που γράφω δεν θέλω να αντιδικήσω με τους υπαλλήλους αυτών των εταιριών, θέλω να δείξω ότι αυτές οι εταιρίες έγιναν χώροι ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς. Έκαναν λοιπόν τα ρουσφέτια τους, βολεύτηκαν αρκετοί υποστηρικτές τους και εξασφάλισαν οι μεν τα ψηφουλάκια και οι δε τον καλό μισθό και την παχυλή σύνταξη συν  τα όποια προνόμια.
       Στην εποχή της χούντας υπήρχε ένα σύνθημα που έλεγε “Κάθε πόλις και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο”. Τότε βέβαια έπρεπε να μας κρατάνε εν υπνώσει και μας έδιναν άρτον και θεάματα. Στην εποχή μας έχουν πιάσει το νόημα διαφορετικά. Τι δίνει χαρά στον έλληνα; Να περάσει το παιδί του στις Πανελλαδικές εξετάσεις και να μπεί σε μια ανώτερη σχολή, άσχετα αυτή αν είναι ΤΕΙ κατασκευής μουσικών οργάνων, ή συντήρησης Βυζαντινών αρχαιοτήτων (το εξειδικεύουν κιόλας) και άλλες σχολές χωρίς αντίκρισμα ουσιαστικό. Έπιασαν λοιπόν και έκαναν το σύνθημα αυτό έτσι, “Κάθε πόλις και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ”. Από τη μια ικανοποίησαν τον λαό που θα “σπουδάσει” τα παιδιά του και από την άλλη ικανοποίησαν αρκετούς φιλόδοξους και κομματικούς φίλους να γίνουν Πρυτάνεις και καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, χωρίς να τους βάζω στην ίδια μοίρα με επιστήμονες σοβαρούς που μένουν  στην αφάνεια επειδή ασχολούνται με την επιστήμη τους και όχι με την πολιτική. Όλα αυτά για ποιόν λόγο; Για τα ψηφουλάκια, όχι μόνο των γονιών, των παιδιών, των πανεπιστημιακών, αλλά και των κατοίκων του χωριού στο οποίο εδρεύει η σχολή. Εκεί υπάρχει πλέον πληθυσμός και εμπόριο και κίνηση στα μαγαζιά κάθε είδους. Μη μου πείτε ότι δεν είναι έτσι, είδατε τι έγινε όταν είπαν για πρόγραμμα Καλλικράτης και στα Πανεπιστήμια. Όλα αυτά λοιπόν απαιτούν χρήματα για μισθοδοσίες, για εγκαταστάσεις, για ένα σωρό πράγματα και δεν έγιναν για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για τα ψηφουλάκια. Βέβαια το περιτύλιγμα είναι ότι πρέπει να αποκεντρωθεί η παιδεία, να μη στερήσουμε  τη μόρφωση στο παιδί του αγρότη και του εργάτη κ.τ.λ. εκείνα που λένε από τα μπαλκόνια για να  κουνάνε οι άλλοι από κάτω τα σημαιάκια.  
       Σε κάποια στιγμή λόγω των σκανδάλων άρχισαν να χάνουν δυνάμεις τα κόμματα, ο κόσμος άρχισε να αδιαφορεί για τις εκλογές και έπρεπε να τονωθεί το ενδιαφέρον του λαού και η πελατειακή σχέση. Μείωση της στρατιωτικής θητείας! Καλή δικαιολογία, πιασάρικη.        Από τη μια ικανοποιεί τον κάθε έφεδρο που θα βγάλει πιο γρήγορα τη στρατιωτική στολή και από την άλλη λόγω της μείωσης θα πρέπει να προσλάβει ΕΠΟΠ πενταετούς ή επταετούς θητείας. Νάτα λοιπόν πάλι τα ψηφουλάκια! Δεν γνωρίζω αν αυτές οι προσλήψεις περνάνε μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά και έτσι να είναι δεν παύει να διογκώνεται ο δημόσιος τομέας χωρίς λόγο και να επιβαρύνεται η οικονομία.
       Για όλα λοιπόν τα οικονομικά προβλήματα φταίει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων που είναι παραπάνω απ’ όσους χρειάζονται και αμείβονται παραπάνω από ότι πρέπει.
 Όμως εγώ θυμάμαι από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που για την οικονομία μας έλεγε ότι χρειάζονται τρία πράγματα “ λιτότης –λιτότης- λιτότης”, το 1982 επί Α.Παπανδρέου δόθηκαν κάποιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και αμέσως μετά μπήκαμε πάλι στη “στενωπό της οικονομίας”. Το 1990 ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η οικονομία μας δεν πάει καλά και πρέπει να παρθούν μέτρα για να μην έχουμε αργότερα προβλήματα, χωρίς να είμαι φίλα προσκείμενος στον ίδιο αλλά και στο κόμμα του, λέω ότι είχε δίκιο. Μετά είχαμε την εποχή Σημίτη που κατά την άποψή του βλέπαμε “φώς στο τούνελ της οικονομίας” και το φώς αυτό ήταν η Ολυμπιάδα του 2004, μέχρι να γίνει η Ολυμπιάδα χάνει της εκλογές και τις κορδέλες στα εγκαίνια των αθλητικών εγκαταστάσεων κόβει ο Κώστας Καραμανλής. Ολοι με χαμόγελα μέχρι τα αυτιά και αντιπαραθέσεις του τύπου, “Εμείς κοπιάσαμε και εσείς κόβετε τις κορδέλες”, από την μια μεριά, “Ναι, αλλά και εμείς σαν αντιπολίτευση δεν αντιδράσαμε σε κάθε κίνησή σας για να μη χαλάσουμε το όνειρο των Ολυμπιακών αγώνων” από την άλλη. Ένα δεν μας εξήγησαν, ο προϋπολογισμός για να γίνουν οι αγώνες σύμφωνα με το φάκελο που κατατέθηκε στην επιτροπή των Αθανάτων ήταν 7.7 δίς ΕΥΡΩ και κόστισαν, πάλι σύμφωνα με τα χαρτιά 13.4 δίς ΕΥΡΩ, πώς πέσατε έξω σχεδόν το διπλάσιο ποσό; Τι λογαριάζατε τόσες κεφαλές εκεί πάνω; Πάντως στον δημόσιο και στον ιδιωτικό υπάλληλο λέγατε, ότι ο πληθωρισμός είναι τόσο άρα τόση αύξηση θα πάρετε. Τα χρήματα αυτά ήταν του δημοσίου, τσιμουδιά, κανένας δεν μιλάει μόνο  όταν ζοριστούν μιλάνε για OFF SHORE εταιρίες και κατηγορούν ο ένας τον άλλο. Στο μεσοδιάστημα αυτό είχαμε και τη φούσκα του χρηματιστηρίου. Εκεί χάθηκαν  και τα χρήματα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και όχι μόνο, των δημοσίων υπαλλήλων. Ακούσατε τίποτα; Όχι βέβαια, κατά τα άλλα φταίει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων!
       Δημόσια Εργα. Άλλη αμαρτία! Στο εξωτερικό για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου χρειάζεται ένα ΑΛΦΑ ποσόν, στην Ελλάδα χρειάζονται όλα τα υπόλοιπα γράμματα του αλφάβητου. Εδώ πάλι φταίει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων!
       Αυτά σκέφτεται το φτωχό μου το μυαλό και δεν καταπίνω αμάσητα αυτά που δίνουν οι πολιτικοί, με αποτέλεσμα να τσακωθώ με τον συνάνθρωπό μου, όπου και αν ανήκει και όπου και αν εργάζεται.      
                                                        Καλό κουράγιο Ελληνες
                                                         Νικόλαος Μ. Βασιλικός           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ