Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η αδυναμία για μεταρρυθμίσεις βαφτίστηκε «κόπωση»


Και νέες υποβαθμίσεις από την S&P’SΗ αδυναμία για μεταρρυθμίσεις βαφτίστηκε «κόπωση»
Με το προεδρείο της Λέσχης Αρχιμαγείρων συναντήθηκε
 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης. Αλλά για να 
αντιμετωπιστεί η «κόπωση» ως προς την εφαρμογή των
 μεταρρυθμίσεων και να κλείσει η μαύρη τρύπα του 
προϋπολογισμού, σίγουρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη
 προσπάθεια από αυτήν για την ανάδειξη της βαλκανικής 
γαστρονομικής κουλτούρας.
Στην πιο δύσκολη χρονική στιγμή, την ώρα που οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί και πρέπει να ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της υλοποίησή τους η γενική εντύπωση που έχει δοθεί εντός και εκτός Ελλάδος είναι πως η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια «κόπωσης».

«Κόπωση» είναι η καινούργια λέξη του συρμού που ακούγεται όλο και πιο συχνά και ουσιαστικά περιγράφει το αρχικό πρόβλημα της κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή κατά την οποία βρέθηκε στην εξουσία, προσπάθησε να αποφύγει τις δύσκολες συγκρούσεις με τις συντεχνίες και τον σκληρό πυρήνα του δημόσιο τομέα, επιλέγοντας την εύκολη λύση των  περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Με τον πρωθυπουργό να συναντάται με τον διεθνή κερδοσκόπο, «άρχοντα των Βαλκανίων» και εσχάτως… ανθρωπιστή, είχαμε χθες και νέες υποβαθμίσεις, καθώς ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρό του την ΔΕΗ και την «Τιτάν», αλλά και την MIG, ενώ διατήρησε την (ήδη υποβαθμισμένη) αξιολόγηση του ΟΤΕ.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ο διεθνής οίκος ότι και αυτές οι υποβαθμίσεις αποτελούν συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας τον περασμένο μήνα – υποβάθμιση που αποτέλεσε την συνέπεια των αποφάσεων του Eurogroup της 11ης Μαρτίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, και ενώ φούντωναν οι φήμες περί νέων περικοπών στους μισθούς του δημόσιου τομέα, ο υπουργός των Οικονομικών επέμεινε χθες πως η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (δια του οποίου πιστεύεται ότι θα επιτευχθούν οι νέες περικοπές), αποσκοπεί στην άρση των αδικιών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο σημερινό μισθολόγιο.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, επαναλαμβάνοντας πως για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό (την μαύρη τρύπα, δηλαδή) θα χρησιμοποιηθούν άλλες «δράσεις» που δεν σχετίζονται με νέες οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επέμεινε επίσης ο υπουργός πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, που δεν αποτελεί επιλογή ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θα έχει τεράστιο κόστος τόσο για τους πολίτες, όσο για το σύνολο της Ευρώπης.

Αλλά παρ’ όλες τις εξαγγελίες, οι φωνές περί «κόπωσης» πολλαπλασιάζονται. Και η κυβέρνηση οφείλει πλέον έμπρακτα να αποδείξει πως μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες υποστηρίζει πως έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από καιρό και δεν είναι απλώς επιβεβλημένες από το Μνημόνιο, αλλά από την κοινή λογική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ