Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

πηγή:elzoni.grΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΦΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΞΟΔΟΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ
05/04/2011
Η ανάγκη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης, καθώς οι συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη εμφανίζουν εικόνα αμφίρροπης προοπτικής, καθίσταται όλο και πιο πολύ ορατή. 

Το μήνυμα που ο απεσταλμένος του Καντάφι και εκτελών χρέη υπουργού των Εξωτερικών Αμπντουλάτι Ομπέιντι μετέφερε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου – με σκοπό να μεταφερθεί στους συμμάχους – δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά πρόκειται για μια μεσολαβητική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Στο πλαίσιο αυτού του μεσολαβητικού ρόλου της χώρας μας, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, τον σεΐχη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Γιασίμ Μπιν Γιαμπρ Αλ Τανί, τον πρωθυπουργό της Λιβύης Μαχμουντί, αλλά και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στο αδιέξοδο, με τις δυνάμεις του Καντάφι άλλοτε να υποχωρούν και άλλοτε να προελαύνουν και τους αντικανταφικούς σε αδυναμία να διατηρήσουν τις θέσεις που κάθε φορά καταλαμβάνουν, η Συμμαχία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν από την αρχή κρατήσει ανοιχτή την επικοινωνία με το καθεστώς. 

Οι πληροφορίες από την Λιβύη είναι συγκεχυμένες, καθώς οι δύο πλευρές διαψεύδουν κάθε φορά τις προτάσεις για εκεχειρία και υπό όρους μεταβίβαση της εξουσίας και όπως όλα δείχνουν δια των διαύλων επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας οι Σύμμαχοι επιδιώκουν να έχουν μια ασφαλή πληροφόρηση από την πλευρά του Καντάφι. 

Η μεσολαβητική προσπάθεια αποκτά μεγαλύτερη αξία εξαιτίας του γεγονότος ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σαφές και ουσιαστικά δεν επιτρέπει χερσαίες επιχειρήσεις ή προσπάθεια εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών. 

Η Δύση διατηρεί επαφές με τους τελευταίους – η Βρετανία έστειλε ομάδα διπλωματών με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Πρέντις, πρεσβευτή της γηραιάς Αλβιόνας στη Ρώμη και παλαιότερα στην Βαγδάτη – αλλά έχει κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον ίδιο τον Καντάφι, εναντίον του οποίου στρέφονται οι βομβαρδισμοί. 
 
Σχετικά με την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον  Λίβυο απεσταλμένο, ο υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει από την αρχή υποστηρίξει την άποψη περί πολιτικής, διπλωματικής λύσης, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της βίας, κυρίως εναντίον των αμάχων. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τρίπολη, όπως προέκυψε από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της, αναζητεί λύση και η Αθήνα θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Πάντως, κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκε, όπως είπε ο υπουργός, ενδεχόμενο αποχώρησης του Καντάφι από την Λιβύη. 

Στο μεταξύ, στην Κρήτη νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση τέσσερις τραυματίες από την Λιβύη, ενώ προσωρινή άδεια παραμονής 15 ημερών ζήτησαν και έλαβαν έξι Λίβυοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τους τραυματίες και δήλωσαν ότι είναι συνοδοί τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ