Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Το φάκελο ΧΥΤΑ Καλύμνου επέστρεψε για περεταίρω διερεύνηση η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου

Το φάκελο ΧΥΤΑ Καλύμνου επέστρεψε για περεταίρω διερεύνηση η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου
Το φάκελο ΧΥΤΑ Καλύμνου επέστρεψε για περεταίρω διερεύνηση η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου



Έκθετη η πρωην Εισαγγελέας Κω Ανθουλα Μπουμπα, που αποφάσισε να το θέσει στο Αρχείο


Νέα τροπή στην υπόθεση του σκανδάλου ΧΥΤΑ μετά την απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου να μην εγκρίνει τη διάταξη της πρωην Εισαγγελέα Ανθουλας Μπούμπα να θέσει τον φάκελο στο αρχείο.

Συγκεκριμένα ο σχετικός φάκελος επιστράφηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω με την εντολή της περεταίρω διερεύνησης της υπόθεσης

Να θυμίσουμε ότι η τέως Εισαγγελέας Κω κα. Ανθουλα Μπουμπα , που πραγματοποιούσε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την μυνητηρια αναφορά του Δημήτρη Διακομιχαλη και του Ιωαννη Τατση «για πληρωμή εργασιών στο ημιτελές έργο του ΧΥΤΑ ύψους 500.000 ευρώ που ποτέ δεν έγιναν» αποφάσισε όπως η υπόθεση τεθεί στο αρχείο με βάση το άρθρο 43 του ΚΠΔ υποβάλλοντας αντίγραφο στο Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για την έγκριση η` μη της σχετικής διάταξης που εξέδωσε .


Μετά την εξέταση της σχετικής διάταξης από τον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιο Κτιστακη, κρίθηκε ότι η υπόθεση θα έπρεπε να διερευνηθεί περεταίρω και δεν θα μπορούσε να αρχειοθετηθεί όπως πρότεινε η κα. Μπουμπα.


Ο σχετικός φάκελος άμεσα επιστράφηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών με την εντολή προς την νέα Εισαγγελέα Κω κα. Πετροβα Κωνσταντίνα να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Κρίνεται σκόπιμο να κάνουμε μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης .


Η υπόθεση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2009 μετά από μυνητηρια αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω από πλευράς Δημήτρη Διακομιχαλη –Ι.Τατση ,σύμφωνα με την οποία πληρώθηκαν στον εργολάβο του ημιτελούς έργου του ΧΥΤΑ , ποσό 500.000ευρω χωρίς να γίνουν οι αντίστοιχες εργασίες.


Βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησε αυτή η σοβαρότατη καταγγελία μετά και την έκθεση Πραγματογνωμοσύνης των 2 πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατόπιν αιτήματος της εταιρείας 3Κ και που δόθηκε στους εντολείς στις 30 Ιουλίου 2010.


Μια έκθεση που με σαφέστατο τρόπο αναφέρει ότι πληρώθηκαν 353.890.67 ευρώ στον εργολάβο για εργασίες που δεν έγιναν. ακολούθησε με μεγάλη καθυστέρηση στις 22Νοεμβριου 2010η έκθεση του Επιθεωρητή Δημοσιών έργων κ. Λουρμα Δημητρίου .


Μια έκθεση διάτρητη και ελλιπής, αφού ο εν λογο Επιθεωρητής Δημοσιών έργων ο εντεταλμένος να ελέγχει και να προστατεύει το δημόσιο χρήμα ,αντί να προβεί και να παρουσιάσει τη δική του εργασία , με τις απαιτούμενες επιμετρήσεις ,υπολογισμούς και την παράθεση των σχετικών πινάκων, αρκεστηκε σε μια έκθεση ιδεών 60 σελίδων, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της «εις άτοπου απαγωγής» απορρίπτοντας τις 2 υφιστάμενες πραγματογνωμοσύνες και καταλήγοντας σε συμπεράσματα βασιζόμενος μόνο σε ισχυρισμούς της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και όχι σε δικές του διαπιστώσεις, μετρήσεις και υπολογισμούς.


Βέβαια η έκθεση του Επιθεωρητή είναι διατυπωμένη με αρκετή δεξιοτεχνία ώστε κάποιος ειδικά μη τεχνικός να χάνεται στη συνεχή ανάλυση των συμπυκνωμένων φράσεων και εννοιών.


Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010 καμία κίνηση δεν είχε γίνει από πλευράς δικαιοσύνης .


Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης Λουρμα ,ο κ. Διακομιχαλης επισκέπτεται τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και εκφράζει τα παράπονα του για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της Εισαγγελίας ΚΩ.


Άμεσα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δίνει εντολή για την επίσπευση των διαδικασιών , ενώ τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης λόγω της βαρύτητας των καταγγελιών αναλαμβάνει η ιδία η Εισαγγελέας κα. Ανθουλα Μπουμπα


Στις 19 Ιανουαρίου 2011 καλούνται και καταθέτουν για την υπόθεση ο δήμαρχος Δημήτρης διακομιχαλης και ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννης Τατσης με εκτεταμένο υπόμνημα με τις θέσεις και απόψεις τους, εμμένοντας και στηρίζοντας την αρχική τους καταγγελία, ότι πληρώθηκε στον εργολάβο ποσό 500.000 ευρώ, για εργασίες που δεν έγιναν.


Επίσης αμφισβήτησαν και αντεκρουσαν παράγραφο προς παράγραφο την έκθεση του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ Δημοσιών έργων κ. Λουρμα Δημητρίου που στηριζόμενος σε επιμετρήσεις που έγιναν ετεροχρονισμενα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επιπλέον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στο ποσό των 9.328ευρω.


Επίσης κληθήκαν και κατέθεσαν οι 2 πραγματογνώμονες μηχανικοί που ορίσθηκαν από το ΤΕΕ , οι οποίοι με την επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματογνωμοσύνη που συνέταξαν , δεν δίνουν περιθώρια να αμφισβητηθούν οι διαπιστώσεις τους.


Μετά τις παραπάνω καταθέσεις και μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2011, η προκαταρκτική εξέταση για άγνωστους λόγους , έμεινε στο συρτάρι της εισαγγελέας , χωρίς να κληθούν οι λοιποί εμπλεκόμενοι.


Με τις ετήσιες μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών η Εισαγγελέας Μπουμπα , μετατίθεται στην Αθήνα , με ημερομηνία αναχώρησης 15 Σεπτεμβρίου 2011.


Η νέα Εισαγγελέας και αντικαταστάτρια της Α.Μπουμπα η κα. Κωνσταντίνα Πετροβα παραλαμβάνει όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις από την προκάτοχο της ,πλην αυτή της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση ΧΥΤΑ .


Οι λόγοι άρνησης της δεν είναι γνωστοί .


Η κα.Μπουμπα μετά από αυτή την εξέλιξη, αν και παρέδωσε , παραμένει στην Κω και επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσει την υπόθεση αυτή.


Μέχρι τις 21Σεπτεβριου εξετάζει 8 από τους εμπλεκόμενους μάρτυρες και στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 παραδίδει ολοκληρωμένη την προκαταρκτική εξέταση με τη σχετική διάταξη για αρχειοθέτηση της επειδή δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθούν ποινικές διώξεις ,στην νέα Εισαγγελέα για τις περεταίρω ενέργειες.


Η κα Πετροβα τη Δευτέρα πρωί 26 Σεπτεμβρίου 2011 ενημερώνει προφορικά τους μυνητες που την επισκέφθηκαν καθώς και τον εκπρόσωπο της εταιρείας 3Κ.


Η εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου δεν εγκρίνει τη σχετική διάταξη της εισαγγελέας Μπουμπα να θέσει την υπόθεση στο αρχείο και επιστρέφει τον φάκελο για περαιτέρω διερεύνηση.


ΕΚΘΕΤΗ Η ΠΡΩΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΜΠΟΥΜΠΑ


Η εξέλιξη αυτή που ξαναβάζει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης την υπόθεση του σκανδάλου ΧΥΤΑ, σίγουρα αφήνει έκθετη την πρωην Εισαγγελέα Κω κα.Ανθουλα Μπουμπα που πραγματοποίησε την προκαταρκτική εξέταση και αποφάσισε για την αρχειοθέτηση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης .


Όπως μας έλεγαν έγκριτοι νομικοί κύκλοι η απόφαση της κας. Μπουμπα να θέσει μια τόσο σοβαρή υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες στο αρχείο, σε τόσο πρόωρο σταδιο,χωρις να εξετασθούν ενδελεχώς οι καταγγελίες και να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος ,ήταν κάτι το πρωτόγνωρο.


Βέβαια ηλθε η εμπειρία της Προϊσταμένης Εισαγγελικής Αρχής που επανάφερε τα πράγματα στην σωστή τους βάση και δεν επέτρεψε η υπόθεση να πάει στ αρχείο.


Η υπόθεση λοιπόν διερεύνησης του σκανδάλου ΧΥΤΑ συνεχίζεται και φυσικά όσοι βιάστηκαν να θεωρήσουν δεδομένο το κλείσιμο της υπόθεσης , πανηγυρίζοντας και απειλώντας μένουν έκθετοι.


Από kalymniansvoice.gr/ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
πηγή: NewsKosmos.Com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ