Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μίκα Ιατρίδη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩ
pressoffice@iatridi.gr

«Έχετε ρωτήσει ποτέ τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αν αντέχουν άλλο; Πώς ζουν; Πώς τα βγάζουν πέρα; Λυπάμαι που το λέω, αλλά με αυτό το ρυθμό σε λίγο δεν θα υπάρχουν παρά δείγματα μισθών και συντάξεων για να καταβληθούν» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της την Τετάρτη το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην ομιλία της η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να θεωρεί την κοινωνία συνολικά ως συντεχνία, ενώ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι διαπραγματεύονται με την Τρόικα, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση τους εξήγησε επαρκώς το νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας, ο οποίος επιβάλλει την παρουσία δημόσιων υπηρεσιών σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι εδώ μπροστά μας, αμείλικτη. Είναι μπροστά σε όλο το πολιτικό σύστημα, σε όλα τα κόμματα, στον καθένα μας χωριστά. Αυτό, όμως, το νομοσχέδιο δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί, γιατί προφανώς η κοινωνία δεν το αντέχει, γιατί προφανώς δεν θα δώσει καμία διαπραγματευτική υπεροχή στον κ. Παπανδρέου».

Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεωρεί την ελληνική κοινωνία, συνολικά, ως μια συντεχνία.
Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται σε όλη μα όλη την ελληνική κοινωνία;
Σε ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά την προσφιλή συνήθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλάζει το όνομα των λέξεων;
Η διάλυση των συντάξεων μετονομάστηκε σε συνταξιοδοτική ρύθμιση.
Η δραστική μείωση των μισθών στο δημόσιο μετονομάσθηκε σε Ενιαίο Μισθολόγιο.
Η απαξίωση του δημοσίου υπαλλήλου, η αναξιοκρατία και η φαυλοκρατία με ολίγον από κομματισμό μετονομάστηκε σε βαθμολόγιο.
Τέλος η ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μετονομάζεται από σήμερα με δυο λέξεις: άρθρο 37.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε μια αποστροφή του ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής είπε ότι ήρθε ο καιρός να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να φύγουν τα πλοία από την Αυλίδα.
Θα ήθελα να του θυμίσω ότι για να φύγουν τα πλοία από την Αυλίδα έπρεπε να θυσιαστεί η Ιφιγένεια. Και τη θέση της Ιφιγένειας σήμερα έχουν πάρει οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι οικογενειάρχες οι οποίοι βλέπουν τον προϋπολογισμό του να ανατρέπεται σκληρά και απροσδόκητα.
Βλέπουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες τα εισοδήματά τους να εξαερώνονται. Βλέπουν μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή. Φόρους επί φόρων χωρίς κανένα αποτέλεσμα, χωρίς καμία προοπτική.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι για μια ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκβιάζει τους πολίτες, εκβιάζει ακόμα και τους ίδιους τους Βουλευτές της.
Γνωρίζετε όλοι φαντάζομαι το μύθο του Αισώπου για το βοσκό που έλεγε ψέματα στους συγχωριανούς του, ότι οι λύκοι του τρώνε το κοπάδι του προκειμένου να τον βοηθήσουν. Μια, δυο, την τρίτη φορά δεν τον πίστεψαν και όντως οι λύκοι του έφαγαν τα ζώα του.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι Βουλευτές του την πρώτη φορά ψήφισαν το συγκεκριμένο μνημόνιο με την απειλή ότι αλλιώς η χώρα θα πτώχευε. Δεν έγινε καμία απολύτως διαπραγμάτευση.
Μετά εφάρμοσε τον ίδιο εκβιασμό λέγοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο προκειμένου να λάβουμε την πέμπτη δόση. Και τώρα κάνει ακριβώς το ίδιο, προκειμένου να πάρουμε την έκτη δόση. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα κάποιοι να ξαναδιαβάσουν τους μύθους του Αισώπου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Προέρχομαι από την νησιωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα. Ήθελα να ήξερα ειλικρινά, όταν η Κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την τρόικα το ζήτημα του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αν τους εξήγησαν το νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας μας. Τους εξήγησαν ότι το κράτος μας πρέπει να έχει δημόσιες υπηρεσίες και στα νησιά μας;
Να δώσω ένα παράδειγμα: Η απόσταση Πάτμου-Λέρου είναι γύρω στα είκοσι ναυτικά μίλια, δηλαδή, περίπου τριάντα επτά χιλιόμετρα. Από την Πάτμο η Σάμος είναι γύρω στα είκοσι οκτώ ναυτικά μίλια, γύρω στα πενήντα χιλιόμετρα περίπου.
Εξηγήσατε ποτέ στην τρόικα ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί υπηρεσίες δημόσιες σε όλα τα νησιά της; Δεν είναι Δανία η Ελλάδα, ούτε Γερμανία. Αν οι αποστάσεις αυτές ήταν στεριανές, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για συγχωνεύσεις υπηρεσιών και περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν έχετε κάνει ούτε αυτό το απλό.
Αναφέρθηκα στη Δανία, όχι γιατί παλαιότερα ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι θα μας κάνει Δανία του Νότου, απλώς γιατί στη Δανία τα βασικά νησιά τους ενώνονται με γέφυρες και αυτό τους επιτρέπει λογικά, όπως και στις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, να εξοικονομούν υπηρεσίες και υπαλλήλους.
Το αντίστοιχο στην νησιωτική και ορεινή Ελλάδα πώς μπορεί να γίνει; Πολύ απλά δεν μπορεί.
Όμως, ο κύριος Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Κυβέρνηση το διαπραγματεύεται. Βάφτισε την απλή υποταγή, την οποία ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ως διαπραγμάτευση. Είναι επόμενο, λοιπόν, με τη λογική του κυρίου Πρωθυπουργού να ξαναγράψουμε τα ελληνικά λεξικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητούμε εδώ στην Αίθουσα ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Περηφανεύτηκε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι εξασφαλίζει με την πολιτική του τους μισθούς και τις συντάξεις.
Δηλαδή, προσπαθείτε μ' αυτόν τον τρόπο να χρυσώσετε το χάπι στην ελληνική κοινωνία;
Έχετε την εντύπωση πως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι συμμερίζονται αυτή σας την άποψη; Τους έχετε ρωτήσει ποτέ αν αντέχουν άλλο; Πώς ζουν; Πώς τα βγάζουν πέρα; Λυπάμαι που το λέω, αλλά με αυτό το ρυθμό σε λίγο δεν θα υπάρχουν παρά δείγματα μισθών και συντάξεων για να καταβληθούν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν το λέμε μόνο εμείς οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Δεν το λέμε μόνο εμείς για να λαϊκίσουμε ή για να φανούμε ευχάριστοι, όπως μας κατηγόρησε ο κύριος Πρωθυπουργός ξεχνώντας βέβαια ο ίδιος όλα τα φαιδρά που έκανε ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά το λένε και οι ίδιοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τις τοποθετήσεις τους και τις τροπολογίες που κατέθεσαν, δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν πάμε πουθενά. Σε λίγο ακόμα και οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του καταρράκωσε τη χώρα. Επιτέθηκε στον ιδιωτικό τομέα προκαλώντας πρωτοφανή καθίζηση στην αγορά και ύφεση. Στη συνέχεια έστρεψε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενάντια στο δημόσιο τομέα και τώρα επιτίθεται με λύσσα στο δημόσιο τομέα σαν ένας νέος Κρόνος που τρώει τα παιδιά του.
Επιπλέον, επιτίθεται και σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Λύσεις που συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με την Κυβέρνηση έρχεται μετά και τις ανατρέπει η ίδια η Κυβέρνηση στη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι εδώ μπροστά μας, αμείλικτη. Είναι μπροστά σε όλο το πολιτικό σύστημα, σε όλα τα κόμματα, στον καθένα μας χωριστά. Αυτό, όμως, το νομοσχέδιο δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί, γιατί προφανώς η κοινωνία δεν το αντέχει, γιατί προφανώς δεν θα δώσει καμία διαπραγματευτική υπεροχή στον κ. Παπανδρέου. Αντίθετα, όπως λέει και ο λαός μας, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ