Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ" ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ρόδος, 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

«Οι τοπικές κοινωνίες στα ακριτικά νησιά, αν εφαρμοστεί η πολιτική σας, θα βλέπουν τον πλούτο τους να δίνεται σε ιδιώτες και τα έσοδα να μην καταλήγουν σ’ αυτές, αλλά στις τσέπες των άλλων, των ημετέρων, των πιστωτών μας».

Αυτό τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, καλώντας τον να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που αφορά στην νομιμοποίηση από τη Βουλή των αποφάσεων που έχει λάβει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), προκειμένου να γίνει δυνατό το ξεπούλημα των λιμανιών μέσω του ΤΑΪΠΕΔ, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα της ακύρωσης του διαγωνισμού του Δήμου Ρόδου για τη μαρίνα του
Μανδρακίου, προκειμένου αυτή να πουληθεί μέσω του Ταμείου.

Η Υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να τη φέρει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, προκειμένου να συζητηθεί και κυρίως να ακουστεί η γνώμη και των τοπικών κοινωνιών.

Ταυτόχρονα, η κα Ιατρίδη εκτίμησε, απευθυνόμενη προς τον αρμόδιο Υπουργό,  πως με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, σύντομα «οι τοπικές κοινωνίες θα βλέπουν να δουλεύουν στα λιμάνια οι παραμένοντες και φιλοξενούμενοι στα νέα Κέντρα Κράτησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λαθρομετανάστες, προσκλητήριο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχετε εκδώσει εδώ και δύο μέρες για τα νησιά μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής Δωδεκανήσου καλωσόρισε την απόφαση των αρμόδιων Υπουργών να επισκεφτούν τη Σύμη και το Καστελόριζο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «ελπίζω από κοντά να διαπιστώσετε ότι οι ακρίτες νησιώτες νοιώθουν απέραντη μοναξιά διότι το κράτος δεν είναι εκεί για να τους προστατεύσει. Πραγματικά, θα δείτε ουσιαστικά και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην ακτοπλοΐα» και συμπλήρωσε ότι αντί να φέρνει η Κυβέρνηση τροπολογίες για τα λιμάνια, θα έπρεπε να εξασφαλίσει πρώτα «τη θωράκιση του Λιμενικού Σώματος, για τη θωράκιση της μεγάλης ακτογραμμής μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μιλήσω για το σύνολο των άρθρων και των τροπολογιών. Άλλωστε, τα έχουν αναπτύξει αναλυτικά και ο ειδικός αγορητής μας και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και όλοι οι συνάδελφοί μου Βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά και εδώ από το Βήμα της Βουλής.
Θέλω να κάνω, όμως, ορισμένες –καλόπιστες, βέβαια- παρατηρήσεις στα άρθρα που αφορούν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Κατ’ αρχήν, πιστεύω ότι η επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας -το οποίο ήταν επιτακτική και εθνική ανάγκη, αν θέλετε- πρέπει να αποτυπώνεται και στη Βουλή.
Επομένως, πιστεύω ότι όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του ίδιου του Υπουργείου. Αυτό θα ήταν σημαντικό να γίνει και για ουσιαστικούς, αλλά και για συμβολικούς λόγους. Δεν έγινε.
Ειλικρινά πιστεύω ότι ο κύριος Υπουργός Ναυτιλίας έπρεπε να το είχε κάνει. Άλλωστε, η επιχειρηματολογία του στην Ολομέλεια χθες στη Βουλή περί του κατεπείγοντος δεν ευσταθεί. Και δεν ευσταθεί γιατί αναιρέθηκε στην πράξη, μια και ο Υπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το μέρος της τροπολογίας που αφορά τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Λυπάμαι, αλλά αυτή η εικόνα, αυτή η βιασύνη αναιρεί όλες τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδυτών και προκαλεί και το μειδίαμα στις ανταγωνιστικές μας χώρες. Δείχνει μία προχειρότητα την οποία φαντάζομαι ότι δεν θέλει να δείχνει ο κύριος Υπουργός.
Από αυτό που συνέβη και χθες, αλλά και σήμερα θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Υπουργός θα πρέπει να φέρει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο το ζήτημα της φορολόγησης των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, αλλά και των επαγγελματικών κυρίως, για να έχουμε μία συνολική πολιτική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανταγωνισμού στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.
Θέλω να πω και δυο λόγια για την τροπολογία που αφορά τα λιμάνια. Πιστεύω ότι ο κύριος Υπουργός, παρά τα όσα μας λέει, δεν ακολουθεί αυτά τα οποία είχε πει και στην ενημέρωση που μας έκανε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Κύριε Υπουργέ, με την ευκαιρία που είστε εδώ, θα ήθελα να σας πω το εξής: Είπατε προηγουμένως να μη βλέπουμε πάντα το κακό. Μα, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει να φαίνεται κιόλας!
Πάντως, αυτή η τροπολογία είναι απαράδεκτη και γι’ αυτό το λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε ζητήσει να αποσυρθεί.
Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κύριος Υπουργός από την πρώτη του ομιλία στις Προγραμματικές Δηλώσεις είχε ζητήσει τη συνεργασία και τελικά είναι ο ίδιος που την υποσκάπτει. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι οι δανειστές μας επιθυμούν το άμεσο ξεπούλημα των λιμανιών μας και η συγκεκριμένη τροπολογία τους διευκολύνει, ειδικά όταν προβλέπεται αυτό που ψηφίζουμε σήμερα να μην ισχύει αύριο, διότι ο κύριος Υπουργός έχει φέρει μία τροπολογία στην τροπολογία, η οποία θα του επιτρέπει να αλλάξει άρθρα ή ενδεχομένως και ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά το δοκούν.
Άλλωστε, το έχουμε ζήσει και με την πρόσφατη απαίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για ακύρωση του διαγωνισμού του Δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου. Ένας διαγωνισμός που ήταν στο τελικό στάδιο ακυρώθηκε για να κάνει νέο διαγωνισμό από την αρχή το ΤΑΙΠΕΔ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποια γνώμη έχουν σχηματίσει τόσο οι επενδυτές, όταν βλέπουν τους διαγωνισμούς να ακυρώνονται προκειμένου να επωφεληθούν άλλοι, όσο και οι πολίτες που μας παρακολουθούν. Στόχος φαίνεται να είναι η αλά καρτ διανομή των λιμανιών μας, αλλά στο όνομα ποιας άραγε ανάπτυξης και με ποια κριτήρια; Σας τα είπαν αναλυτικά, άλλωστε, ο κ. Μαριάς, ο κ. Μαρκόπουλος και η κ. Χρυσοβελώνη.
Κύριε Υπουργέ, αποσύρετε την τροπολογία και ελάτε με νέο νομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε να το συζητήσουμε διεξοδικά, να ακούσουμε τους φορείς και να δούμε επιτέλους πού αποσκοπείτε και εσείς και ποιες διαφορετικές λύσεις υπάρχουν, γιατί εσείς μπορείτε στα πλαίσια μίας στυγνής νεοφιλελεύθερης πολιτικής να θέλετε να πουλήσετε τα λιμάνια-φιλέτα –και αυτά είναι πάρα πολλά- αλλά δεν βλέπω καμία μέριμνα για τα μικρότερα.
Λέτε ακόμα ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και χρειάζονται αυξημένη νομική ισχύ. Ωραία, συμφωνώ μαζί σας. Αφού θέλετε αυξημένη νομική ισχύ, τι σας εμποδίζει να φέρετε αυτή τη ρύθμιση σε δικό σας νομοσχέδιο; Αφού είστε έτοιμος, μπορείτε να ζητήσετε άμεσα να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και να καταθέσετε το αντίστοιχο νομοσχέδιο.
Ελάτε, λοιπόν, στην Επιτροπή, καταθέστε τις μελέτες και τις δικές σας εκτιμήσεις και κυρίως ελάτε να ακούσετε τις αντιρρήσεις και των τοπικών κοινωνιών. Τι φοβάστε; Αν οι απόψεις σας είναι σωστές, όπως διατείνεστε, δεν θα έχετε πρόβλημα να πείσετε.
Βέβαια, καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο να δικαιολογήσετε τις επιλογές της Κυβέρνησης, μια και είναι βέβαιο –και η πράξη το δείχνει ήδη- ότι οι τοπικές κοινωνίες στα ακριτικά νησιά, αν εφαρμοστεί η πολιτική σας, θα βλέπουν τον πλούτο τους να δίνεται σε ιδιώτες και τα έσοδα να μην καταλήγουν σ’ αυτές, αλλά στις τσέπες των άλλων, των ημετέρων, των πιστωτών μας.
Και πιθανώς, οι τοπικές κοινωνίες θα βλέπουν να δουλεύουν στα λιμάνια οι παραμένοντες και φιλοξενούμενοι στα νέα Κέντρα Κράτησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λαθρομετανάστες, προσκλητήριο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχετε εκδώσει εδώ και δύο μέρες για τα νησιά μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθείτε εσείς με τον αρμόδιο Υπουργό Άμυνας τη Σύμη και το Καστελόριζο. Όπως είπε και η κ. Χρυσοβελώνη, ελπίζω από κοντά να διαπιστώσετε ότι οι ακρίτες νησιώτες νοιώθουν απέραντη μοναξιά διότι το κράτος δεν είναι εκεί για να τους προστατεύσει. Πραγματικά, θα δείτε ουσιαστικά και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην ακτοπλοΐα, διότι δεν θα έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε από το ένα νησί στο άλλο. Για να πάτε από τη Σύμη στο Καστελόριζο, θα πρέπει να πάτε μέσω Ρόδου ή μέσω Αθηνών.
Πραγματικά, στην ακτοπλοΐα υπάρχει πρόβλημα. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά θεωρώ ότι είναι όψιμο το ενδιαφέρον της επίσκεψης και της τροπολογίας, αλλά και των άρθρων που αφορούν το Λιμενικό Σώμα, διότι αν ήταν ουσιαστικό το ενδιαφέρον, δεν θα είχατε κανέναν ενδοιασμό να φέρετε μία επιπλέον τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που συζητάμε για τη θωράκιση του Λιμενικού Σώματος, για τη θωράκιση της μεγάλης ακτογραμμής μας.
Είναι όψιμο το ενδιαφέρον και πολύ φοβούμαι ότι θέλετε να δημιουργήσετε και στα νησιά μας Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, όπως ήδη έχετε ξεκινήσει να κάνετε για τη Θράκη.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε εδώ προκειμένου να τονίζουμε όλα αυτά τα οποία θεωρούμε ότι είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση πάνω απ’ όλες για τις τοπικές κοινωνίες και να τιμούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε και συνεχίζει να μας εμπιστεύεται. Δυστυχώς, όμως –και λυπάμαι που θα το πω αυτό- οι υποστηρικτές του Μνημονίου ως τώρα δεν έχουν δώσει και δεν δίνουν καμία πειστική απάντηση σ’ όλα αυτά τα ζητήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ