Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η συνομωσία της βλακείας των ιδιωτικοποιήσεων

        Αν στρίμωχναν λίγο τους Δημόσιους υπαλλήλους χωρίς να συμπαρασύρουν τον ιδιωτικό τομέα που τροφοδοτεί με αίμα την Ελληνική οικονομία, και με νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα, με στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις και κάποια αποτελέσματα στην φοροδιαφυγή, δεν θα είχαμε αυτήν την τεράστια ύφεση, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερα έσοδα, μικρότερο κοινωνικό κόστος και κυρίως απτά αποτελέσματα, αισιοδοξία και προοπτική!
       Αλλά αυτά είναι υποθέσεις ενός βλαμμένου bloger χωρίς την τεχνογνωσία (και τα συμφέροντα) του ΔΝΤ, και χωρίς τις σκοπιμότητες να πονέσουν οι Έλληνες για παραδειγματισμό!!! Και χωρίς τις αποκρατικοποιήσεις, και χωρίς τα πετρέλαια και τα deal.
Μάκης Αρμενιάκος

Η συνομωσία της βλακείας των ιδιωτικοποιήσεων

Δεν μου αρέσει να πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας. Τόσο στις υπάρχουσες και πολύ περισσότερο να μπω σε διαδικασία να παράγω καινούργιες. Δεν θέλω να πιστέψω στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» που μας πλασάρει μέσα από τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια τα τελευταία χρόνια ο συνάδελφος του Άδωνη Γεωργιάδη, κ. Λιακόπουλος. Προτιμώ να ερμηνεύω τα παράλογα βάσει της ανθρώπινης βλακείας. Μου είναι αρκετό, καθημερινό και επιστημονικά αποδεδειγμένο (Α. Αινστάιν «Η βλακεία είναι άπειρη»).
Μιας και ανέφερα τα παράλογα, θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για τον παροξισμό της τάσης των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Προσπαθώ 

να βρω λογική στις κινήσεις των εκάστοτε αρμόδιων και πράγματι έρχομαι σε πολύ αμήχανη θέση. Ξεκινώντας από την απορρόφηση του «υγιούς τμήματος» της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς. Δηλαδή το ζημιογόνο μένει στο κράτος; Συνεχίζοντας με την διάθεση πώλησης των πλέον κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων όπως του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και πολλές ακόμα. Δηλαδή, αν τις πουλήσει όλες αυτές το κράτος, από που θα εισπράττει χρήματα;
Αν οι παραπάνω κρατικές επιχειρήσεις λειτουργήσουν σαν πολυεθνικές θα γίνετε το εξής: θα έχουν έναν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων τον οποίο ανα πάσα ώρα και στιγμή θα χρησιμοποιούν εκβιαστικά. «Αν δεν περάσετε το τάδε ευνοϊκό νομοσχέδιο τα μαζεύουμε και φεύγουμε και μένουν στο δρόμο 1.000 οικογένειες» και το δεύτερο, όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων που θα προέρχονται από χρήματα δουλεμένα στην Ελλάδα θα μπαίνουν σε βαλίτσες και θα πηγαίνουν στη «μητέρα – πατρίδα» της πολυεθνικής. Αλήθεια, όλοι εσείς που τον τελευταίο καιρό αποθεώνετε τον κ. Σαμαρά για την άνεση που μιλάει στην Πρωθυπουργό μας, Άνγκελα Μέρκελ, τα έχετε σκεφτεί αυτά;
Ξεκίνησα μιλώντας για θεωρίες συνομωσίας και ανθρώπινη βλακεία. Έχει πονέσει το κεφάλι μου με τις διαφημίσεις για τις γραμμές του ΕΟΠΥΥ. Καινούργιες, ανανεωμένες, πολλές και πάνω απ’ όλα ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ! Σε ένα μέσο όρο, κοστίζει περίπου 1 ευρώ η κλήση. Σας παρακαλώ, βγάλτε λίγο κομπιουτεράκια μαζί μου γιατί ελπίζω να κάνω λάθος.
350.000 καθημερινές κλήσεις (στατιστικά στοιχεία ΕΟΠΥΥ) επί 1 ευρώ = 350.000 ευρώ ημερισίως.
350.000 επί 5 μέρες τη βδομάδα = 1.750.000 την εβδομάδα
Τον μήνα; 7.000.000 ζεστά και φρέσκα εκατομμύρια ευρώ.
Τον χρόνο; 84.000.000 εκατομμύρια ευρώ . Έχω αρχίσει ήδη να ιδρώνω. Ας μου πει κάποιος ότι κάνω λάθος.
Και θέλω να κάνω μια ερώτηση και ας γνωρίζω ότι δεν θα πάρω απάντηση. Δεν μπορούσε κανένα στέλεχος της ελληνικής κρατικής μηχανής να το σκεφτεί αυτό; Ο φόρος ακίνητης περιουσίας ήταν πιο έξυπνο μέτρο; Είναι πιο άμεσο;
Το αποκορύφωμα δε ήταν το δημοσίευμα περί μίσθωσης για 100 χρόνια ελληνικών ακατοίκητων νήσων ώστε να έρθει ο επιχειρηματίας του εξωτερικού να φτιάξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολικά πάρκα , φωτοβολταϊκά και άλλα τέτοια πολλά. Παραβλέπω την ανηθικότητα του πράγματος μιας και μιλάμε για business και στις μπίζνες (ελληνιστί) δεν χωράει ηθική. Δηλαδή ξέρει το κράτος πως θα αξιοποιήσει τα ακατοίκητα ελληνικά νησιά και δεν το κάνει; Και περιμένει να έρθει ο ξένος επενδυτής να το κάνει και το κράτος να πάρει ένα μικρό μικρό μερίδιο απο τα κέρδη του; Και αν ο επενδυτής πέσει έξω να είναι αυτό που θα μπεί μπροστά ασπίδα, με τα χρήματα του φορολογούμενου να τον «εξυγιάνει» ; Ωραία λέξη το εξυγιάνει. Αλλά για να εξυγιανθεί μια επιχείρηση, χιλιάδες κόσμος «αρρωσταίνει».
Λοιπόν, εδώ δεν πιστεύω ότι πρόκειται περι βλακείας. Άλλωστε όλα τα μεγάλα στελέχη του Δημοσίου, με τους παχυλούς τους μισθούς, έχουν διατελέσει σε αντίστοιχες θέσεις σε πολλές μεγάλες ιδιωτικές επιχειρίσεις με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Άρα δεν είναι ότι δεν ξέρουν. Είναι ότι δεν θέλουν. Γιατί όμως να μη θέλουν; Υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης της χώρας μας από μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων; Όχι… δεν θα πιστέψω σε θεωρίες συνομωσίας…
Του Διονύση Νταραντάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ