Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ και ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ



ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρόδος, 31 Αυγούστου 2012


Τους συμπατριώτες της στην Τήλο, επισκέφτηκε η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο ακριτικό νησί, η Μίκα Ιατρίδη είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολλούς από τους κατοίκους, καθώς και με τον Αντιδήμαρχο Αντώνη Οικονόμου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νικήτα Μορφωπό, τον Αντιπρόεδρο της «Τήλος 21ος Αιώνας Ν.Ε.»  Μιχάλη Κυπραίο και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ηλία Χριστοφή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Τήλου και την μεγάλη ανησυχία που υπάρχει ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Έμφαση δόθηκε και στις πληροφορίες που υπάρχουν για ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στο νησί.

Από τη μεριά της, η βουλευτής Δωδεκανήσου, σημείωσε ότι για το ζήτημα του κυνηγιού θα 

καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ώστε να υπάρξει επίσημη απάντηση, από το αρμόδιο Υπουργείο. Ταυτόχρονα, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε:

«Έχω πει πολλές φορές, ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η ακριτική νησιωτική Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή απαξίωση, στο βαθμό που να αναρωτιέται κανείς αν η πολιτική αυτή έχει και άλλου είδους στόχευση. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη μου εδώ στην Τήλο, οι επαφές μου με τους συμπατριώτες μου και η συνάντηση που είχα με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέδειξε για μια ακόμα φορά, ότι οι νησιώτες, παρά τις δυσκολίες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, για να μείνουμε στον τόπο μας. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τήλος, είναι πολλά. Όπως πάντα, θα κάνω ό,τι μπορώ, προκειμένου να βοηθήσω στην επίλυση και διευθέτηση τους. Εμείς, απέναντι σε όσους μας αντιμετωπίζουν απλώς ως λογιστικά νούμερα, προτάσσουμε την αγάπη μας για τα νησιά μας και τον τόπο μας».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς     Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                         Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
                                 
ΘΕΜΑ: Απαγόρευση του Κυνηγιού στην Νήσο Τήλο

Σύμφωνα με επιστολή της Δημάρχου Τήλου, τον τελευταίο καιρό ασκείται πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να επιτραπεί το κυνήγι στο νησί της Τήλου μετά από σχεδόν 20 χρόνια απαγόρευσης.

Η Τήλος είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη ποικιλότητα σε είδη πουλιών και μάλιστα φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη και είδη που βρίσκονται υπό προστασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 60% του νησιού της Τήλου αποτελεί μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (απ. 1306/28-7-2000 του Γ.Γ. της Π.Ν.Α.), ενώ όλο το νησί έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βραβευμένη από την Ε.Ε. Ακόμη, η Τήλος είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (οδηγίες 92/43/ΕΕ και 79/409/ΕΕ).

Ταυτόχρονα, η Τήλος είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς που έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), η οποία εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 186912/3421/23-10-2006 Απόφαση του Γενικού Δ/ντη Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Δεν επιτρέπεται το κυνήγι σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τήλου».

Επίσης, στις 27-12-2011 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το Σχέδιο του Π.Δ. με τίτλο «Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής νήσου Τήλου ως Περιοχή Οικοανάπτυξης» με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου. Η διαδικασία για την δημοσίευση του Π.Δ. στο ΦΕΚ πρόκειται να γίνει τους προσεχείς μήνες και όχι αργότερα από το τέλος του χρόνου.

Με δεδομένο ότι η Τήλος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τον οικοτουρισμό και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών που έρχονται στον νησί για να παρατηρήσουν τα πτηνά, τα οποία πετούν ελεύθερα και γίνονται «στόχος» των φωτογραφικών τους μηχανών. Επειδή ο οικοτουρισμός είναι αυτός που έδωσε πνοή στο νησί με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των κατοίκων και τον τριπλασιασμό της νεολαίας και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα εσόδων για την οικονομία του νησιού.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.     Τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης του κυνηγιού στην Τήλο;
2.     Πότε θα υπογραφεί από το ΥΠΕΚΑ το ΠΔ με τίτλο «Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής νήσου Τήλου ως Περιοχή Οικοανάπτυξης»;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ