Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ποιες επενδύσεις;

πηγή:olympia.gr

Ποιες επενδύσεις;

Posted by filologos10 στο Ιανουαρίου 26, 2011
     “Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον κ. Προβόπουλο ότι η κυβέρνηση προωθεί μεγάλες αλλαγές ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας και ήδη υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια και του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο κ. Προβόπουλος συμφώνησε ότι το θέμα είναι πώς θα μπορέσει να συμβάλει το τραπεζικό σύστημα στην προσπάθεια για μια ρεαλιστική και γρήγορη ανάπτυξη με τη ρευστότητά του.”
Πηγή:www.capital.gr
       Σε συνδυασμό με τη ρύση του ποιητή «…Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή», έχουμε την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής.
      Όλη η προσπάθεια των «σοφών» της οικονομίας αναλώθηκε στην εξαντλητική αφαίμαξη τόσο των μισθωτών και συνταξιούχων (του συντηρητές του οικονομικού κύκλου εργασιών των καταστημάτων), στην άμεση αύξηση φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ με παράλληλη έκτακτη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων (ποινικοποίηση της κερδοφορίας), με συνέπεια την αδρανοποίηση της αγοράς και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων.
       Όμως όλες αυτές οι μονάδες που κλείσανε δεν ήταν επενδύσεις; Δεν απασχολούσανε εργατικό δυναμικό, δεν πλήρωναν εισφορές στα ταμεία, φορολογικές υποχρεώσεις, πάγια έξοδα από τα οποία κάποιοι άλλοι είχαν ωφέλεια;
      Η τωρινή κατάσταση έχει δημιουργήσει χιλιάδες ανέργους που πρέπει να επιδοτηθούν, έλλειψη εισφορών σταταμεία ασφάλισης, και στέρηση εσόδων στα φορολογικά ταμεία.Τώρα ζητάνε από τις τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Πως ;;
       Οι τράπεζες παντού στον κόσμο, χρηματοδοτούν με βάση κάποια κριτήρια που αξιολογούν τη δυνατότητα επιστροφής των δανεικών. Δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς και αυτές από κάπου αλλού δανείζονται και πρέπει να επιστρέψουν τα δανεικά. Είτε στους καταθέτες τους είτε σε άλλες τράπεζες.
      Αν θέλει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει εκτός τραπεζικών κριτηρίων ας το κάνει με εγγύηση του Δημοσίου.
Στη χώρα μας ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι οι λίστες του Τειρεσία όπου έχουν καταχωρηθεί όσοι δεν είναι συνεπείς στην οικονομική τους συμπεριφορά, και δυστυχώς αυτές οι λίστες μετά την κρίση έχουν εμπλουτισθεί με χιλιάδες ονόματα τόσο φυσικών προσώπων όσο και επιχειρήσεων, οπότε κατά συνέπεια προκύπτει η αδυναμία χρηματοδοτήσεων όλων αυτών των οφειλετών και εν δυνάμει επενδυτών.
Από πού λοιπόν θα προκύψει ανάπτυξη;
      Με το να περιδιαβαίνουν πληρεξούσιοι και μη τις ξένες ρούγες και φιλώντας κατουρημένες ποδιές πετρελαιάδων που μόλις διαπιστώνουν τις συνθήκες που επικρατούν, την αθεράπευτη γραφειοκρατία και την φορολογική αστάθεια, την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και εξαφανίζονται ευχαριστώντας για τη φιλοξενία;
      Λύσεις υπάρχουν κύριοι αρκεί να υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση, που δυστυχώς και εκεί υπάρχει τεράστιο έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ