Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σύντροφοι”, Προσοχή ταξιδεύετε πάνω στο φτερό του καρχαρία!...

      Επειδή ξυπνάνε φαντάσματα του παρελθόντος (βλέπε φούσκα χρηματηστηρίου) και επειδή τα παιχνίδια εις βάρος των μικροκαταθετών και μικροεπενδυτών είναι σε ημηρεσία διάταξη, και με βάση το δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας που σχολίαζε ευνοικά την απόδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, σας συνιστώ  προσοχή  και εγκράτεια. Σχετικό με όλα αυτά είναι το άρθρο που ακολουθεί.
Μάκης Αρμενιάκος

“Σύντροφοι”, Προσοχή ταξιδεύετε πάνω στο φτερό του καρχαρία!...
Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
   
Έγινε σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο και είχε ανακοινωθεί, η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6-μηνης διάρκειας, με στόχο να δανεισθεί το Ελληνικό Δημόσιο 1,5 δις ευρώ. Το μεγάλο διακύβευμα αυτής της δημοπρασίας ήταν η απόδοση που θα διαμορφώνονταν. Αν δηλαδή θα ήταν μεγαλύτερη η μικρότερη του 5% (κυμαινόμενο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η χώρα από τον κοινό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ).
Η δημοπρασία διεξήχθη επιτυχώς, αφού και η απόδοση των εντόκων γραμματίων που πουλήθηκαν ήταν 4,9% και το ζητούμενο ποσό του 1,5 δις ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει 1,95 δις ευρώ.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Ανεξάρτητα δε από τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε αυτή η επιτυχημένη δημοπρασία, πρέπει ταυτόχρονα να γίνει αποδεκτό ότι η παρτίδα προς το παρόν σώθηκε, λόγω ακριβώς αυτής της επιτυχίας.
Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα «περίεργα»…
Ταυτόχρονα με την θετική αναγγελία, ανακοινώθηκε και ο επίσημος πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ήταν 5,2%.
Και εκεί γεννήθηκε το πρώτο ερώτημα…
Πως είναι δυνατόν οι Τράπεζες να δανείζουν με απόδοση 4,9%, όταν την ίδια ώρα ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2%;
Σαφέστατη περίπτωση αρνητικών επιτοκίων, αφού πάντοτε το...
 επιτόκιο δανεισμού είναι μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Δηλαδή οι Τραπεζίτες δανείζουν με επιτόκιο μικρότερο από τον πληθωρισμό και δέχονται εθελοντικά να χάσουν;
Μέχρι να απαντηθεί όμως το πρώτο ερώτημα, προέκυψε ένα δεύτερο…
Οι μετοχές των τραπεζών που δάνεισαν πριν από λίγο με αρνητικό επιτόκιο, έτρεχαν σαν τρελές στο χρηματιστήριο.
Δηλαδή υπήρχαν επενδυτές που επιβράβευαν τις τράπεζες που είχαν δανείσει πριν από λίγο με αρνητικό επιτόκιο και εκ των πραγμάτων κατέγραφαν γι’ αυτήν την πράξη ζημιές;
Φυσικά, αυτή είναι η οπτική γωνία με την οποία αναλύει, ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων, την Χρηματαγορά.
Υπάρχει και άλλη, που λέει ότι η επενδυτική κοινότητα απαλλάχτηκε από το άγχος για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και γι’ αυτό ήρθε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα.
Η στήλη αρκετές φορές έχει αφήσει, πάρα πολύ διακριτικά, να διαχυθεί η αμυδρή υποψία της για κάποιες αδιόρατες ενδείξεις χρηματιστηριακού παιχνιδιού πάνω στην τύχη της Ελληνικής Οικονομίας…
«Σύντροφοι», Προσοχή ταξιδεύετε πάνω στο φτερό του καρχαρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ