Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η απόδειξη της αποτυχίας

Η απόδειξη της αποτυχίας


Posted by Κωνσταντίνος

Η πορεία του πληθωρισμού αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του μνημονίου που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Υποτίθεται ότι με το οικονομικό πρόγραμμα που περιγράφεται στο μνημόνιο θα φτάναμε σε χρόνο-ρεκόρ στο λεγόμενο αποπληθωρισμό, εξασφαλίζοντας έτσι την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Με βάση τις προγνώσεις του μνημονίου, ο ετήσιος πληθωρισμός έπρεπε να είναι 1,8%-1,9% για το 2010. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός «έτρεχε» τον περασμένο Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 5,2%, ενώ η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής εγγυάται νέα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που έχουν προγραμματιστεί.

Απαράδεκτες επιλογές
Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα, των συντελεστών του ΦΠΑ και άλλων καταναλωτικών φόρων. Οι «εγκέφαλοι» της τρόικας και οι «διερμηνείς» της ελληνικής κυβέρνησης υπονόμευσαν με τις επιλογές τους τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μια προσπάθεια να αυξήσουν θεαματικά τα φορολογικά έσοδα. Τελικά επέτυχαν την ενίσχυση της ύφεσης και την υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με οριακή αύξηση των φορολογικών εσόδων, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με πολύ πιο δημιουργικό τρόπο.
Το εκπληκτικό είναι ότι η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν διδάσκονται από τα λάθη τους. Έχουν προγραμματίσει νέα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων με την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, το πέρασμα πολλών ειδών και υπηρεσιών από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% και νέα αύξηση της φορολογίας των καυσίμων στη διάρκεια του 2011.
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι τα μέτρα αυτά θα διατηρήσουν τον ελληνικό πληθωρισμό σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, θα ενισχύσουν τα φαινόμενα ύφεσης και θα κάνουν πιο δύσκολη την προγραμματισμένη αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Με τον πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης να κινείται γύρω στο 2% και τον ελληνικό γύρω στο 5%, τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες γίνονται ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά. Όσο για τον πολυδιαφημισμένο αποπληθωρισμό του διοικητή του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν, δίνει τη θέση του σε έναν επικίνδυνο στασιμοπληθωρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ