Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Λέρος: Τέλος οι κινητοποιήσεις. Έφθασε Ορθοπεδικός, μέχρι την Πέμπτη έρχεται ο Χειρουργός.

Λέρος: Τέλος οι κινητοποιήσεις. Έφθασε Ορθοπεδικός, μέχρι την Πέμπτη  έρχεται ο Χειρουργός.
       Επιστροφή στην ομαλότητα αφού έληξαν οι κινητοποιήσεις με την προσωρινή λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και την εξασφάλιση Ορθοπεδικού για δύο μήνες στο νησί μας και την αναμονή Χειρουργού για ένα μήνα.
       Σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα και μετά την λήξη των κινητοποιήσεων είναι μια ευκαιρία με μια ψύχραιμη ματιά να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, όχι στα πλαίσια κακόβουλης και υπονομευτικής κριτικής αλλά στη βάση εξαγωγής χρήσιμων επισημάνσεων για την αποφυγή οργανωτικών και τακτικών παραλείψεων και λαθών στο μέλλον.
       Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων από την κεντρική εξουσία στο νησί μας;
       ΝΑΙ, και συγχαρητήρια στο Δήμαρχο για την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα που έδειξε για αυτό το καυτό για το νησί μας θέμα.
       Μπορούν οι κινητοποιήσεις και η πίεση που ασκείται από αυτές να φέρουν αποτέλεσμα χωρίς παράλληλα με αυτές την ύπαρξη κάποιων προϋποθέσεων;
       ΟΧΙ, γιατί κάθε απαίτηση για την επίλυση ενός προβλήματος πρέπει να κινείται στα πλαίσια του εφικτού που απορρέει από το σύνολο νομικών, οργανικών λειτουργιών και χρονικών περιορισμών.
        Για παράδειγμα αν αποφασίσουμε για την επίλυση ενός προβλήματος απαιτείται η δημιουργία ενός φορέα για την διαχείριση του και αυτός δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο προϋπάρχων νομικό πλαίσιο που να καλύπτει το αντικείμενο λειτουργίας του, αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί (π.χ. ΚΟΙΣΠΕ) και άρα ο χρονικός ορίζοντας της επίλυσης του προβλήματος αναγκαστικά προσαρμόζεται στην διαδικασία της νομοθετικής λειτουργίας του κράτους.
       Ομοίως για την στελέχωση του εντάσεται στα πλαίσιο των προσλήψεων κτλ.
       Άρα εκτός της δεδομένης άσκησης πίεσης μέσο κινητοποιήσεων απαραίτητη είναι η μελέτη και η γνώση του προβλήματος και του τρόπου επίλυσης και η χάραξη στρατηγικής που με τη σειρά της πρέπει να περιλαμβάνει:
α)Προσωρινά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος  
β)Τη ρεαλιστική πρόταση - απαίτηση για τη μόνιμη λύση του προβλήματος  
γ) Τον έλεγχο της πορείας των ενεργειών για την μόνιμη λύση 
δ) Το σχεδιασμό για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου αυτές να είναι το δυνατόν αποτελεσματικές (πολλές φορές οι απειλή κινητοποίησης είναι πιο πιεστική από την ίδια για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε)
ε) Αξιοποίηση κάθε ατόμου με εμπειρία στους τομείς που μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κινητοποιήσεων για την επίτευξη του ποθητού αποτελέσματος.
      Έγιναν όλα αυτά; ΟΧΙ.
       Επίσης σε θέματα οργανωτικά (Συντονιστικού Οργάνου - Ενημέρωση κτλ) είναι εύκολο να εντοπιστούν και να βελτιωθούν την επόμενη φορά, που ευχόμαστε να μην χρειαστεί, να επαναληφθούν κινητοποιήσεις.
       Τέλος παρά τα όσα αναφέραμε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν αυτό που μπορούσαν και όλοι είδαμε το ερώτημα είναι ο κόσμος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα που τον αφορά;
       ΟΧΙ. Δυστυχώς .όχι.  Έχω βαρεθεί την αιώνια κριτική και μάλιστα με γενίκευση, αυτών που οι ίδιοι ψηφίζουμε και τις λαϊκίστικες κατηγορίες του στύλ "όλοι βγαίνουν για να τα οικονομήσουν", "κοιτάνε τη τσέπη τους" κτλ και όταν γίνεται κάτι που η δική του συμμετοχή κρίνεται απαραίτητη για τη λύση στο πρόβλημα του αδιαφορεί και απέχει!
      Και δεν απευθύνομαι στο μη κλείσιμο των καταστημάτων που έχουν σοβαρότατα προβλήματα με την ανύπαρκτη από την καθίζηση αγορά αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαν να αδειάσουν τα καφενεία για μια ώρα και να στηρίξουμε σαν κοινωνία την επίλυση των προβλημάτων μας.
       Οι εποχές των ρουσφετολογικών παροχών και της επίτευξης στόχων μέσω προσωπικών γνωριμιών "κύκλων" έχει παρέλθει αλλά οι συνέπειες της οδηγούν σε περικοπές και εκπτώσεις επώδυνες που οι αιρετοί και λαός θα πρέπει να μάθουν να διεκδικούν για να επιβιώσουν.
Μάκης Αρμενιάκος
     


 
      


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ,ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ,ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ