Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μίκα Ιατρίδη. Ερώτηση για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων για τα ΑΜΕΑ


Την απαράδεκτη κατάσταση να καθυστερεί σημαντικά το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων να συστήνει τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να εξετάζονται οι ενδιαφερόμενοι και να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα τους έφερε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της προς τον Υπουργό Εργασίας η βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι η καθυστερήσεις, ειδικά στη Δωδεκάνησο, υπερβαίνουν τους εφτά μήνες και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


ΘΕΜΑ: «Σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων για τα ΑΜΕΑ λόγω δυσλειτουργιών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕ.Π.Α.)»
Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Αν και στόχος του Υπουργείου Εργασίας ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας, εντούτοις, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Ειδικότερα, στη Δωδεκάνησο οι καθυστερήσεις αυτές ξεπερνούν ακόμα και τους εφτά μήνες. Έτσι, άνθρωποι με αναπηρία, πολλοί από αυτούς με ποσοστό άνω του 67%, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους και έχουν καταβάλλει το αντίστοιχο αντίτιμο δεν έχουν κληθεί ακόμα και σήμερα από το ΚΕ.Π.Α. προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και, αναπόφευκτα, δεν λαμβάνουν εδώ και πολλούς μήνες το επίδομα που δικαιούνται.

Επειδή είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση αυτή, με δεδομένο και την τραγική οικονομική κατάσταση. Επειδή, ακόμα και αν οριστούν τώρα οι υγειονομικές επιτροπές οι τελικές γνωματεύσεις και άρα η καταβολή των επιδομάτων θα καθυστερήσει. Επειδή οι άνθρωποι με αναπηρία ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο τη στιγμή που πρέπει να έχουν τη στήριξη της πολιτείας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.      Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α.;
2.      Πότε θα συσταθούν οι υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα οι συνεπείς ενδιαφερόμενοι και ειδικά όσοι κατοικούν σε ακριτικές νησιωτικές περιοχές όπως η Δωδεκάνησος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ