Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Δήλωση της βουλευτή Δωδεκανήσου Μίκας Ιατρίδη για την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας στο Δήμο Ρόδου


Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη μετά τη σημερινή δέσμευση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι τα ακίνητα αρμοδιότητας του Υπουργείου του θα μεταβιβαστούν στους Δήμους της Δωδεκανήσου και όχι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου«Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή, μόλις έγινε γνωστή η διάταξη του άρθρου 38 τόνισα ότι η διάταξη αυτή είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη και ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσω στη Βουλή.
Σήμερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δεσμεύτηκε να τροποποιήσει το εν λόγω άρθρο και να παραχωρηθεί η ακίνητη περιουσία που ελέγχεται από φορείς του Υπουργείου του στους αντίστοιχους Δήμους, εν προκειμένω στο Δήμο Ρόδου.
Στην παρέμβαση μου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ζήτησα από τον κ. Υπουργό να παραχωρηθούν στο Δήμο Ρόδου επιπλέον και πέρα από τα ακίνητα που αναφέρονται στο άρθρο 38, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, το «Ακταίον» Ρόδου, το ακίνητο στην περιοχή «Κορακόνερο» στην πόλη της Ρόδου, το ακίνητο των«Ιαματικών Πηγών» στην περιοχή Καλλιθέας και το ακίνητο έκτασης 40.000 τ.μ.στην παραλία Αφάντου.
Ταυτόχρονα, τόνισα ότι αντίστοιχη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για το Δήμο της Πάτμου και να παραχωρηθεί στο Δήμο το αντίστοιχο ακίνητο που βρίσκεται στη Χώρα Πάτμου και αναφέρεται και αυτό στο εν λόγω άρθρο.

Περιμένω, βέβαια, την επόμενη εβδομάδα, στη συνέχεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και τις γραπτές τροποποιήσεις στο άρθρο 38.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η πίεση που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα καθώς και η σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε αποτέλεσμα.
Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν συνιστά ευκαιρία για πανηγυρισμούς ή λογικές "κατόπιν ενεργειών μου". Γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα έπρεπε καν να είχε ανακύψει.
Αντίθετα θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί η Δωδεκάνησος και μάλιστα με το πρόσχημα της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μόνο που, όπως ανέφερα και στην Επιτροπή, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης,των Δήμων δηλαδή, οι οποίοι είναι οι αυθεντικοί εκφραστές των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα να παραχωρούμε ακίνητα στην Περιφέρεια, έναν κατά βάση υπερτοπικό διοικητικό φορέα.
Σε κάθε περίπτωση, η τροποποίηση αυτή δεν συνιστά χάρη για τους Δωδεκανήσιους. Αντίθετα, ικανοποιεί το δίκαιο και χρόνιο αίτημα όλων μας, η περιουσία αυτή, που ιστορικά και δικαιωματικά μας ανήκει, να δοθεί στο Δήμο Ρόδου και το Δήμο της Πάτμου, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο και το όποιο οικονομικό όφελος να μείνει στη Δωδεκανησιακή κοινωνία και οικονομία, να μείνει στους ακρίτες νησιώτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ