Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας



ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ μετά τη Ρόδο και την Κω, ταξιδεύει στη Λέρο με το μονολογικό έργο «Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας» του θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, στις 23 Ιουνίου στον Πύργο Μπελλένη.
Η ηρωίδα του σύγχρονου έργου, Ανδρομάχη, βρίσκει εδώ διέξοδο στη ζωγραφική, στην παιδική της κλίση που είναι ό,τι της έχει απομείνει μαζί με τη μνήμη και την επιθυμία. 


Ζωγραφίζει τοπία από το σκληρό παρελθόν και την Τροία, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει όσα στοιχειώνουν το μυαλό της. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να τα απομυθοποιήσει και να τα εντάξει σε νεκρές φύσεις αναμνήσεων αποδυναμώνοντας έτσι την έντονη συναισθηματική φόρτιση που φέρουν –αδιάκοπα- εντός της.  Ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο που καταδεικνύει την οδύνη της προσφυγιάς και τη μοναξιά του Ξένου στην εκάστοτε χώρα «υποδοχής». Το πλήρες σώμα του κειμένου είναι ηχογραφημένο και λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για την επαγγελματία ζωγράφο που αναλαμβάνει να σχεδιάσει τοπία του έργου σε πραγματικό χρόνο, αυτόν της παράστασης.
Το θεατρικό έργο πρωτοπαρουσιάστηκε -σε μορφή performance- στο Νησί των Ιπποτών στις 16, 17 και 18 Μαρτίου στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στη Μεσαιωνική Πόλη καθώς επίσης και για πρώτη φορά στην Κω στις 23 και 24 Μαρτίου 2012, στο Θέατρο – Πολυχώρος Σφαγείο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Έργο: Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας
Συγγραφέας: Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας
Ιδέα-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Φωνή Ανδρομάχης: Δήμητρα Παπαγιάννη
Χέρι Ανδρομάχης: Στέλλα Ματάλα

Σαββάτο 23 Ιουνίου 2012, ώρα 21:00.

Αίθριος Χώρος Πύργου Μπελλένη,
Άλιντα Λέρου.
πληροφορίες: 6997166210


Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙  ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς.       Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.
Παραστάσεις και Δράσεις της Ομάδας προΤΑΣΗ :
• «Πολυέλαιος δια χειρός Καβάφη» - Θέατρο Τόπος Αλλού (Αθήνα)
• «Στη δίψα σου!» της Δ. Σ. Πόρτογλου - Booze Cooperativa (Αθήνα) / Μικρό Θέατρο (Θεσσαλονίκη) Πρώτη Παρουσίαση
• «Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη – Τραπεζαρία Ξενώνα Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στο πλαίσιο της «Συνάντησης Νέων Δημιουργών» της ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος 2007 (Δελφοί) Πρώτη Παρουσίαση
• «Η σιωπή στο στόμα» της Κ. Φ. Ντάγκινη – Χώρος Τέχνης Ασωμάτων (Αθήνα) / Μικρό Θέατρο (Θεσσαλονίκη) Πρώτη Παρουσίαση
• «Balance» της Νάνσυ Σπετσιώτη – Πύργος Μπαζαίου, 9ο Φεστιβάλ Νάξου
• «Τζούλια» του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ – Nixon / Screening Room (Αθήνα)
• «Φιλοκτήτης» του Γιάννη Ρίτσου – Θέατρο Έναστρον, Φεστιβάλ Μονολόγων από την Τέταρτη Διάσταση (Αθήνα) / Θέατρο Θεμέλιο (Αθήνα, β΄ περίοδος) Πρώτη Παρουσίαση


• «Πραγματικότητα» της Κλαίρης Λιονάκη – Εθνικό Θέατρο, Αναγνώσεις 2010 – Αίθουσα Εκδηλώσεων Κτηρίου Τσίλλερ (Αθήνα) Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
• «Οι πληγές του ανέμου» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο – Συνεργείο (Αθήνα) Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
• «Dominatrix» της Μ. Ρ. Αναστασάκη – γκαρσονιέρα / Πεδίον του Άρεως, γκαρσονιέρα / Κυψέλη (Αθήνα) Πρώτη Παρουσίαση 
• «ταξιθέτρια(SOLO)» βασισμένο σε μέρος του μυθιστορήματος La Maschera της Έλενας Σοπράνο – Αίθουσα Εκδηλώσεων Ροδιακής Έπαυλης (Ρόδος) / Πρώην Εβραϊκή Συναγωγή (Κως) / Μέγαρον Μακέδου (Αθήνα) Πρώτη Παρουσίαση
• «Πασχαλινά Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - Ναΐσκος Αγίου Ελισσαίου (Αθήνα)
• «Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - Κατάλυμα της «Γλώσσας» της Ισπανίας (Ρόδος)
• «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας» του Άκη Δήμου – Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρόδου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Ρόδος) / Θέατρο Πολυχώρος Σφαγείο (Κως)
• «Πασχαλινά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων» των Δημήτρη Καμπούρογλου, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κώστα Κρυστάλλη, Στρατή Μυριβήλη – Αναπαυτήριο Πικιώνη Λόφου Μουσών (Αθήνα)
• «Soterrani (Υπόγειο)» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ - Φουαγιέ Altera Pars (Αθήνα) Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
• «Nora» του Henrik Ibsen – Φεστιβάλ Page_31, Πολυχώρος CAMP! (Αθήνα) 



Οργάνωση:
Χορηγός:


www.e-leros.com
ΡΑΔΙΟ ΛΕΡΟΣ
ΛΕΡΙΑΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ