Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Στην τύχη του αφημένος ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στη χώρα μας»



ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρόδος, 29 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Στην τύχη του αφημένος ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στη χώρα μας».

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στη χώρας μας, κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, η υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της εμπορικής δραστηριότητας που ισχύει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Επιπλέον, η Μίκα Ιατρίδη, αναφέρει ότι η επιλογή συντονιστή για το ζήτημα των ναυπηγείων, δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, γεγονός που είχε επισημανθεί με γραπτή ερώτηση, από τον Οκτώβριο του 2012. Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ναυπηγεία, η βουλευτής Δωδεκανήσου, καλεί την κυβέρνηση, να δείξει «αποφασιστικότητα» στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τα ναυπηγεία, με δεδομένο ότι έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Στην τύχη του αφημένος ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στη χώρα μας».

Με ερώτηση μου, από τις 5-10-2012, είχε επισημανθεί η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας (Όμιλος Νεώριον) - τα οποία σύμφωνα με τη διοίκηση τους κινδύνευαν να κλείσουν - όσο και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαγορεύει την εμπορική δραστηριότητα.

Στην απάντηση του, το αρμόδιο Υπουργείο, αναφέρει απλώς το διορισμό Συντονιστή για τα ναυπηγεία από τον Αύγουστο του 2012, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων στα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Παρόλα αυτά, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει γίνει, παρά μόνο θεωρητικές αναφορές, όπως προκύπτει από την απάντηση.

Με δεδομένο ότι ήδη οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας, έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ενώ και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί και δεν απαντά στο καίριο ερώτημα, για το ποιες ενέργειες έχει κάνει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και – βέβαια - δεν δείχνει την ίδια «αποφασιστικότητα» με αυτήν που δείχνει απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.     Θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την άρση της απαγόρευσης, σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά;
2.     Έχει καταλήξει και αν όχι, πότε θα καταλήξει σε πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, με δεδομένο ότι, έχουν προταθεί βιώσιμες λύσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ