Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μίκα Ιατρίδη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί σαν τη μηχανή του κιμά και παραβιάζει το άρθρο 101 του Συντάγματος

pressoffice@iatridi.gr

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπερδευτεί και νομίζει πως οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι οικογενειάρχες διαθέτουν μηχανή κοπής χρημάτων, τόνισε στην ομιλία της την Πέμπτη το μεσημέρι στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη, σχολιάζοντας τα νέα επώδυνα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στη συζήτηση για την τροπολογία στα ακίνητα στα πλαίσια του νομοσχεδίου «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων - Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα - Κύρωση της Σύμβασης - Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις» η βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει  το άρθρο 101 του Συντάγματος, παράγραφο 4, περί νησιωτικότητας και ορεινότητας και κάλεσε τους κυβερνώντες να σταματήσουν να θεωρούν ότι οι νησιώτες είναι κάτοικοι με προνόμια.
Κλείνοντας την ομιλία της η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι: «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί σαν τη μηχανή του κιμά. Στα μέτρα που λαμβάνει τους ρίχνει όλους μέσα, αδιακρίτως. Τους ρίχνει όλους στο βαρέλι. Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος όταν ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών είπε ότι σκοπός του είναι να βάλει πάτο στο βαρέλι. Είναι δεδομένο ότι με αυτήν την πολιτική θα ψάχνουμε σε λίγο και το ίδιο το βαρέλι.» 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:



Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Ακούγοντας τις ομιλίες του Υπουργού των Οικονομικών χτες, και το μεγάλο ευχαριστώ του προς την Τρόικα, οφείλω να του αναγνωρίσω ότι για πρώτη φορά στα χρονικά Υπουργός παραδέχεται με τέτοιον κατηγορηματικό τρόπο την ανικανότητα της Κυβέρνησης στην οποία είναι Αντιπρόεδρος.
Γιατί στην ομιλία του αυτό πρακτικά μας είπε. Ότι τα χαράτσια που ανακοινώθηκαν χτες το βράδυ από τον κ. Μόσιαλο δεν είναι παρά η απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο.
Ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους της, σε ό,τι και αν έχει κάνει.
Είναι πραγματικά θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Επί δυο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στέλνει το λογαριασμό της ανικανότητας της στα πορτοφόλια των Ελλήνων φορολογουμένων.
Και χτες το βράδυ ανατέθηκε στο κ. Μόσιαλο να βγάλει μια ανακοίνωση, όπως τα «προσεχώς» στους κινηματογράφους. Γιατί, βέβαια, μέχρι να έρθει η Τρόικα, ποιος ξέρει τι άλλο περιμένει τους Έλληνες πολίτες.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Ένα από τα χαράτσια της Κυβέρνησης είναι η παρούσα τροπολογία για το φόρο στα ακίνητα. Η οποία, πλέον, θα επιβληθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Λοιπόν, η τροπολογία αυτή αποτελεί ντροπή.
Για πρώτη φορά, κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει πλήρως στον τομέα των εσόδων, τιμωρεί τους Έλληνες πολίτες για την πρωτοφανή ανικανότητα της να ανασυγκροτήσει εδώ και δυο χρόνια τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς της. Ακόμα και τώρα συζητά για το τι θα κάνει με τις εφορίες.
Δεν ξέρω αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θέλει, στο όνομα κάποιας διεστραμμένης λογικής, να τιμωρήσει τους Έλληνες που το εμπιστεύτηκαν και το ψήφισαν στις εκλογές του 2009. 
Γιατί τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Και δεν τα θέτουμε μόνον εμείς εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής, τα θέτουν επιτακτικά οι Έλληνες πολίτες.
Γιατί, αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει, στοιχειωδώς τη δουλειά της;
Γιατί, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009 και του 2010; Τα έσοδα από το ΕΤΑΚ είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και προσέξτε, υπήρχε ο καιρός να εισπραχτεί, προτού ξεκινήσει η αφαίμαξη των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τη φοροδιαφυγή; Γιατί είχε καθυστερήσει προκλητικά στην τοποθέτηση προϊσταμένων στις εφορίες;
Με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, μόνο το 10% της φοροδιαφυγής να είχε πιάσει θα μας έκανε ένα ποσό γύρω στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά εδώ, ούτε η Τρόικα δέχεται να υπολογιστούν έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί ξέρει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, ή δεν θέλει να κάνει τίποτα για αυτό.
Τώρα, οι Έλληνες πολίτες έχουν κληθεί να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 και το φόρο για τα ακίνητα μέσω της Δ.Ε.Η..
Κύριοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μήπως έχετε μπερδευτεί και νομίζετε πως οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι οικογενειάρχες διαθέτουν μηχανή κοπής χρημάτων;
Δηλαδή, για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια, η οποία ακόμα έχει και τους δυο γονείς εργαζόμενους και ζει σε ένα διαμέρισμα 80 - 100 τετραγωνικών μέτρων, σε μια μέση ζώνη, μέσα σε ένα μήνα πρέπει να βρει να πληρώσει σχεδόν 2000 ευρώ. Και μιλάμε για αυτούς που έχουν, ακόμα, τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι παράγραφοι της τροπολογίας, 10 και 11, αυτές που προβλέπουν τη διαδικασία είσπραξης και της διακοπής, επαναλαμβάνω της διακοπής, του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η., στην περίπτωση που δεν πληρωθεί ο φόρος, αποτελούν όνειδος για αυτούς που τις συνέταξαν.
Αποτελούν μέγιστη ντροπή. Τέτοιες διατάξεις ούτε στα χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα δεν υπάρχουν.
Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, σπέρνετε ανέμους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θερίσετε θύελλες.
Δεν είστε με την κοινωνία, είστε εναντίον της. Και το χειρότερο όλων είναι ότι ούτε και η ίδια η Τρόικα δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του μέτρου. Δεν την πιστεύει. Για αυτό και το επεκτείνετε στα τέσσερα χρόνια, για να εισπράξετε ακόμα περισσότερα με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα για λίγο να σταθώ και στην εθνική διάσταση, που κατά την άποψη μου είναι πολύ σημαντική.
Ο κ. Βενιζέλος μετά το διορισμό του, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι είμαστε σε πόλεμο. Ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε ότι αν ήμασταν σε πόλεμο και ζητάγαμε χρήματα από τους πολίτες για όπλα αυτοί θα τα έδιναν.
Όμως, κύριοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι πόλεμοι κερδίζονται εφόσον υπάρχουν στρατιώτες. Δεν αρκούν τα όπλα, πρέπει να υπάρχουν και αυτοί που θα τα κρατήσουν.
Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι οι ακρίτες νησιώτες δίνουν τη μάχη για να μείνουν στον τόπο τους. Το ίδιο κάνουν και όλοι οι πολίτες στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Αντιμετωπίζουμε οξυμένα προβλήματα, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες για τα ακριτικά νησιά, οι δημόσιες υπηρεσίες καταργούνται και κανένα έργο υποδομής δεν προχωρά.
Και έρχεστε εσείς τώρα και βάζετε αυτόν τον φόρο στα ακίνητα, ο οποίος θα επηρεάσει προφανώς και τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αλλά και τους νησιώτες στην καταγωγή που ζουν στα αστικά κέντρα και διατηρούν ένα μικρό σπίτι για να επισκέπτονται για είκοσι μέρες τον τόπο καταγωγής τους.
Ε, λοιπόν, τους οδηγείτε να κόψουν τη σύνδεση στα σπίτια αυτά. Εκεί μας καταντήσατε.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παραβιάζετε το άρθρο 101, παράγραφο 4 περί νησιωτικότητας και ορεινότητας
Ουδεμία μέριμνα δεν λαμβάνετε για τα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Σταματήστε να μας περιφρονείτε και να θεωρείτε τους νησιώτες ως πολίτες με προνόμια. Δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας τα μικρά νησιά. Κατά τα άλλα, τιμή και δόξα στους ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τελικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί σαν τη μηχανή του κιμά. Στα μέτρα που λαμβάνει τους ρίχνει όλους μέσα, αδιακρίτως. Τους ρίχνει όλους στο βαρέλι.
Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος όταν ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών είπε ότι σκοπός του είναι να βάλει πάτο στο βαρέλι. Είναι δεδομένο ότι με αυτήν την πολιτική θα ψάχνουμε σε λίγο και το ίδιο το βαρέλι. 
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ