Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι επιτέλους ώρα για έναν αξιόπιστο συνομιλητή

Είναι επιτέλους ώρα για έναν αξιόπιστο συνομιλητή



Γράφει η κ  
Μίκα Ιατρίδη


Πριν δυο χρόνια, τα οποία η αλήθεια είναι ότι φαίνονται σαν δεκαετία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή προκήρυξε εκλογές, ζητώντας την εντολή του ελληνικού λαού να προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης και της απαραίτητης, όπως είχε διαφανεί, δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.
Με ξεκάθαρη ειλικρίνεια, ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και για δύσκολες αποφάσεις, όπως το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Δυο χρόνια μετά και αποδεικνύεται περίτρανα ότι αν τα μέτρα αυτά είχαν παρθεί, ίσως η κατάσταση να ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα.


Όμως, πριν δυο χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του, κ. Παπανδρέου, ούτε τη διεθνή κρίση παραδέχονταν ότι υπήρχε, αλλά προχώρησαν και στον απροκάλυπτο εκβιασμό για τη μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010, και, βέβαια, έκαναν προεκλογική εκστρατεία με το «λεφτά υπάρχουν» τάζοντας τα πάντα στους πάντες.
Η Ν.Δ. δεν κέρδισε στις εκλογές του 2009. Τα ψέματα και οι ακάλυπτες υποσχετικές επιταγές του ΠΑΣΟΚ έκαναν τη δουλειά τους και το ανέδειξαν στην εξουσία.
Ύστερα από δυο χρόνια, και μετά και τις τελευταίες δηλώσεις μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι σκόπιμα διογκώθηκε το έλλειμμα του 2009, έχει αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου, είτε από ανικανότητα, είτε από σκοπιμότητα, έκαναν το παν για να μας θέσουν υπό την κηδεμονία της Τρόικας.
Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι αρκετούς μήνες μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ οι αγορές δεν είχαν πρόβλημα να μας δανείσουν, αρκεί μια ανάγνωση της πορείας των spread εκείνης της περιόδου.
Όλα αυτά τα έχουν πλέον υποψιαστεί οι Έλληνες πολίτες. Και, τα τελευταία δυο χρόνια οι Έλληνες φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, υποβάλλονται σε εκβιαστικά διλήμματα ανά τρίμηνο, και το χειρότερο όλων, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα εξακολουθεί να λέει ψέματα, να επιτίθεται σε όλη την κοινωνία και να προσπαθεί να φέρει τη μια κοινωνική ομάδα αντιμέτωπη με την άλλη.
Αυτές οι συνθήκες είναι οι καλύτερες δυνατές για ένα οποιοδήποτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να ανέλθει γρήγορα στην εξουσία. Αρκεί να ακολουθούσε τη «συνταγή ΠΑΣΟΚ», όχι σε όλα, υποσχέσεις σε όλους.
Όχι όμως για τη Ν.Δ.. Γιατί, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του, η Ν.Δ. τήρησε και τηρεί υπεύθυνη και συνεπή στάση απέναντι στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Γιατί, αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη στην προεδρία του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, προχωρήσαμε σε μια ειλικρινή αυτοκριτική των πεπραγμένων μας, στην οργανωτική ανασυγκρότηση μας και στη κατάθεση συγκεκριμένων και κοστολογημένων προτάσεων για την έξοδό μας από την κρίση.
Αν και οι προτάσεις αυτές χλευάστηκαν στην αρχή από τους κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν από αυτό και από την Τρόικα, αν και όχι στην ολότητα τους, ενώ, ταυτόχρονα, κέρδισαν την προσοχή και αξιολογήθηκαν θετικά από κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης και οικονομικούς αναλυτές.
Τα δύο αυτά χρόνια, η Ν.Δ. πορεύτηκε με συνέπεια στις απόψεις της.
Δεν είπε το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο. Πίεσε και η ίδια, για τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να μην μπούμε στη λογική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.
Δεν προχώρησε σε ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Δεν έταξε τα πάντα στους πάντες. Στη Βουλή, αντιτάχθηκε σθεναρά στα μέτρα που, εκ του αποτελέσματος βλέπουμε, δεν θα οδηγούσαν πουθενά, ταυτόχρονα, όμως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να στηρίξει νόμους, ή άρθρα νόμων, που κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το κυριότερο όλων, όμως, είναι ότι η Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά δεν είπε και δεν λέει ψέματα στους Έλληνες πολίτες.
Δεν λέει το αντίστοιχο «λεφτά υπάρχουν». Δεν λαΐκισε ακόμα και όταν μετά τα σκληρά μέτρα που έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Δεν λαΐκισε, γιατί στόχος δεν ήταν η πρόσκαιρη πρωτιά στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αλλά η δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Μια σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται σε όλα τα επίπεδα. Γιατί ζητάμε τη γνώμη των πολιτών, γιατί σεβόμαστε την άποψη τους, γιατί βιώνουμε και νιώθουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της.
Και να, που η συνεπής στάση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά επιβραβεύεται. Όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στη στάση όλων των επαγγελματικών φορέων και των πολιτών που βλέπουν στη Ν.Δ. έναν αξιόπιστο συνομιλητή.
Έναν συνομιλητή που έδειξε από τη Θεσσαλονίκη ότι μπορεί και μιλά με σταράτες κουβέντες.
Έναν συνομιλητή που λέει ναι στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στις καρατομήσεις δικαιωμάτων, περιουσιών και αξιών.
Έναν συνομιλητή που είναι κοντά στην πραγματικότητα, με προτάσεις ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Έναν συνομιλητή που αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, αλλά δεν σπεκουλάρει πάνω σε αυτές.
Έναν συνομιλητή που θέλει και μπορεί να δώσει μια νέα ρεαλιστική προοπτική για τον τόπο και τους Έλληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ