Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Το «Όχι» δεν έφερε την συντέλεια

       Ποιος δεν θυμάται το βιαστικό και επίμονο ΝΑΙ του Γεωργίου Παπανδρέου στο σχέδιο Άναν για την Κύπρο; Πριν ακόμα λάβει θέση η κυβέρνηση Καραμανλή που τελικά στήριξε την απόφαση της Λευκωσίας ο σημερινός πρωθυπουργός προσπαθούσε να παρουσιάσει σαν τελευταία ευκαιρία για λύση και πιθανή άρνηση σαν οριστική καταστροφή! Σήμερα με τη στάση τους οι κύπριοι όχι μόνο δικαιώθηκαν για αυτή τους την απόφαση αλλά εκθέτουν άλλη μια φορά τον ΓΑΠ και την κυβέρνηση του με τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού τους πλούτου σε αντίθεση με εμάς. κάποια πράγματα φαίνονται από νωρίς αλλά.....



Διαδηλωτές κατά του σχεδίου Ανάν στο πρωτομαγιάτικο Συλαλλητήριο
του 2004 μπροστά από τη Βουλή
πηγή elzoni.gr

ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩΝ
 Το «Όχι» δεν έφερε την συντέλεια
07/01/2011
Ποιος θυμάται την καταστροφή που έφερναν οι κινδυνολόγοι την άνοιξη του 2004 μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν;

Ότι αν επικρατούσε το «Όχι» η Κύπρος θα απομονωνόταν, ότι οι ισχυροί θα της έστρεφαν την πλάτη, ότι θα γινόταν το μαύρο πρόβατο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη από την πρώτη στιγμή. Και τώρα έρχεται η μεγάλη επιβεβαίωση. Η Κύπρος, ως κράτος ανεξάρτητο και μέλος της ΕΕ, υπογράφει σημαντικές συμφωνίες (όπως αυτή με το Ισραήλ για την ΑΟΖ) και οι μεγάλες δυνάμεις που θα της έστρεφαν την πλάτη σπεύδουν στην Λευκωσία για σημαντικές συνομιλίες γεωστρατηγικού και οικονομικού περιεχομένου.

Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ από γερμανικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα επίσκεψής της στα Κατεχόμενα.

Όσο για τις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στη Λευκωσία Γκότφριντ Τζάιτς, είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττες για την στάση του Βερολίνου.

Ο κ. Τζάιτς δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ανοικτή ημερομηνία ως προς την κατάληξή τους, επιβεβαιώνοντας την ήδη εκφρασθείσα γνώμη της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία θα ήταν προτιμότερη μια «χαλαρή», εμπορική σχέση με την Άγκυρα και όχι πλήρης ένταξη.

Στις δηλώσεις που ο Γερμανός πρέσβης έκανε εν όψει της επίσκεψης, κατέστη σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την βούληση της Άγκυρας να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Απέφυγε πάντως να πάρει θέση στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία με αντάλλαγμα να ανοίξουν κάποια από τα «μπλοκαρισμένα» κεφάλαια συζήτησης Τουρκίας – ΕΕ.

Επί του θέματος ο Γερμανός πρέσβης στην Λευκωσία περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ.

Από την  επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο πάντως προκύπτουν και κάποια διδάγματα. Όπως ότι η σταθερή στάση κυβερνήσεων (όπως η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την ΑΟΖ) προκαλεί το ενδιαφέρον – και τα συμφέροντα – των μεγάλων δυνάμεων.

Και να σκεφθεί κανείς πως μετά το «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, οι κινδυνολόγοι οργίασαν, κραυγάζοντας ότι η Κύπρος θα απομονωνόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ