Μάκης Αρμενιάκος
Ο Άντριου Μπόσομγουρθ, κορυφαίος μάνατζερ της επενδυτικής εταιρίας Pimco, θεωρεί αναμενόμενη την αναδιάρθρωση του χρέους των τριών χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία και προτείνει την έξοδο αυτών των χωρών από το ευρώ. “Ενόψει του αυξανόμενου ρίσκου για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν ρίχνουμε πλέον χρήμα στις τρεις χώρες και έχουμε αποσυρθεί κατά μεγάλο μέρος από αυτές”, λέει κ. Μπόσομγουρθ σε συνέντευξή του στη σημερινή ‘Sddeutsche Zeitung’ ‘SZ’ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 04.01.11). “Δεν επενδύουμε ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουμε μειώσει αισθητά το βάρος αυτών των χωρών”, αποκαλύπτει ο μάνατζερ της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρίας επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα παγκοσμίως.
Ο κ. Μπόσομγουρθ, ο οποίος διαχειρίζεται 122 δις ευρώ επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα λέει για τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Ιρλανδίας λέει ότι “κάνουν δύσκολη δουλειά σε δύσκολους καιρούς” και σε περίπτωση αποτυχίας “δεν θα είναι δική τους η ευθύνη”.
Ο κ. Μπόσομγουρθ θεωρεί ότι με την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης από το 2013 δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά η Ευρωζώνη “αγοράζει χρόνο” με την ελπίδα ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε να λύσουν τα προβλήματά τους. “Έχω αμφιβολίες ότι θα έρθει η ανάπτυξη, για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ένα θαύμα”, λέει ο κ. Μπόσομβουρθ.
Ειδικά για την Ελλάδα προσθέτει ότι “δεν υπάρχει στην ιστορία ούτε ένα παράδειγμα χώρας, η οποία να έκανε τις απαιτούμενες προσαρμογές μέσα σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών”.
Ο μάνατζερ της Pimco εκτιμά ότι οι Έλληνες, Ιρλανδοί και Πορτογάλοι “δεν θα δεχτούν να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο αντίτιμο για το ευρώ”, που συνεπάγεται το εφαρμοζόμενο σήμερα “σχέδιο Α”, γιατί “εξυπηρετεί κυρίως τις τράπεζες που πήραν στο παρελθόν λάθος επενδυτικές αποφάσεις και όχι τους πολίτες στις υπερχρεωμένες χώρες.
Ο κ. Μπόσομγουρθ προτείνει το “σχέδιο Β”, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους και να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Υπολογίζει ότι “255 δισ. ευρώ χρέη πρέπει να διαγραφούν προκειμένου οι τρεις χώρες να ανταποκριθούν και πάλι στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας”.
Ταυτόχρονα – λέει – “οι εναπομείνασες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης θα πρέπει να εγγυηθούν τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας” – πρόκειται για μία ευρωπαϊκή εκδοχή των ‘Brady Bonds’, που βοήθησαν τις χώρες της λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 80 να βγούν από τα τέλμα των χρεών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ανταποκριτή μας Γ. Παππά)
αυτό θα το λένε όλοι οι fund managers, όχι επειδή έχουν καμία σκασίλα για μας (δεν έχουν– εμείς τελειώσαμε από το φθινόπωρο του 2009 για τους fund managers) αλλά γιατί έχουν χαρτιά των ΑΛΛΩΝ εθρωπαϊκών χωρών και φοβούνται βουτιές. Αυτό έχει όλα τα συστατικά αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
- Δεν κρύβονται πλέον οι απειλές με στόχο όπως πάντα την Γερμανία και την εκκολαπτόμενη «νέα συνθήκη» η οποία είναι υπό διαμόρφωση.H**p://www.bloomberg.com/news/2011-01-04/german-bunds-lose-allure-for-legal-general-frankfurt-trust-euro-credit.htmlΌπως έγραψες περί «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» θα κάνω μια ακροβατική υπόθεση….Αν ήμουν FUND και είχα επενδύσει σε 122 δις σε κρατικά ομολόγα (βλ. Άρθρο) με διάρκεια 10,20,30 χρόνων κτλ. θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ποντάρω (bet) σε χρεοκοπία-αναδιάρθρωση μέρος των χρημάτων, ώστε εαν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, θα έχω μεν μια χασουρα (από τα κρατικά ομολόγα) αλλά θα τα πάρω πίσω «σήμερα» χωρίς να περιμένω την 10-20-30ετια, εκπληρώνοντας την προφητεία.Όποτε το νέο έτος με βρίσκει με τα ίδια χρήματα που είχα και πριν, αλλά με την μοναδική ευκαιρία να επενδύσω σε ενυπόθηκα……….σε τιμή ευκαιρίας!!!!!!!! (για ποιον κτυπάει η καμπάνα????)Καμιά χασουρα λοιπόν παρά μόνο ευκαιρίες….