Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΛΕΡΟΣ: Το νησί της γαλάζιας ηρεμίας και της πράσινης μαγείας!

Γράφει ο 
Νικόλαος Μ. Βασιλικός
ΛΕΡΟΣ: Το νησί της γαλάζιας ηρεμίας και της πράσινης μαγείας! 

       Ο παραπάνω τίτλος δεν έχει καμία σχέση με κομματικούς χρωματισμούς και με την πολιτική. Ηταν ένα σύνθημα που βγήκε πάνω σε μια συζήτηση για να φτιάξουμε τότε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο και ένα σποτάκι στο ραδιόφωνο, πριν περίπου δυο δεκαετίες μαζί με άλλους φίλους που θέλαμε το νησί μας να πάει μπροστά τουριστικά, με τον αείμνηστο Μανόλη Ησυχο και τον αείμνηστο επίσης Στάθη Αρμενιάκο .



       Επρεπε σιγά- σιγά η Λέρος να οργανώνει τα τουριστικά της βήματα, έπρεπε όλοι να βάλουμε το πετραδάκι μας στο μέτρο του δυνατού. Άλλος με το μυαλό του, άλλος με την οικονομική του άνεση, άλλος με τη συμμετοχή του σε πολιτιστικούς φορείς και με ότι ήταν εύκολο για τον καθένα να πάμε τη Λέρο μας ένα βήμα πιο μπροστά και να την κάνουμε γνωστή και ως τόπο τουριστικό. 
       Τι είχαμε να εκμεταλλευτούμε γι΄ αυτό το σκοπό, μόνο τη νεότερη ιστορία μας και τις ομορφιές του νησιού μας.

       Το νησί μας λοιπόν έχει τις μικρές αλλά όμορφες παραλίες του και τα εύκολα στο περπάτημα βουνά μας με το πράσινό τους. Από εκεί λοιπόν βγήκε το σύνθημα «Λέρος το νησί της γαλάζιας ηρεμίας και της πράσινης μαγείας» Γνωρίζαμε από την αρχή ότι αυτό και δύσκολο ήταν αλλά και χρόνο ήθελε για να γίνει. Με κάθε τρόπο  προσπαθήσαμε και το καταφέραμε στο μέτρο του δυνατού. 
       Τα χρόνια πέρασαν  και βλέπουμε δυστυχώς αντί να πηγαίνουμε καλλίτερα πάμε χειρότερα τουριστικά, γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν λόγοι να απορεί κανείς, κάθε μέρα βλέπεις τους λόγους μπροστά σου. Μηχανάκια να τρέχουν με ταχύτητα που δεν επιτρέπεται, αυτοκίνητα να κάνουν το ίδιο, μαγαζιά με τη μουσική στη διαπασών, στα βουνά δεν μπορείς πλέον να περπατήσεις τα έχουν «μαντρώσει» οι οικοπεδοφάγοι! Όλα νόμιμα! 
       Κάποτε η τοπική εφημερίδα «ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ» στην τελευταία σελίδα του φύλλου της έγραφε ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, πέραν τούτου ουδέν. Τι έγινε κύριε εκδότη;
       Είχατε στοιχεία; αν ναι γιατί τα κρατάτε; ποιός σας φρέναρε; Δικό σας θέμα ήταν και είναι. Δεν επιμένω! Όμως έτσι αναλάβατε κάποια υποχρέωση έναντι των αναγνωστών σας, εκτός και αν ήταν μπαρούφες!
       Γεγονός είναι όμως ότι η Λέρος, ο τόπος των παιδιών μας σε λίγο δεν θα υπάρχει, θα έχουν γίνει οικόπεδα και θα έχουν πουληθεί από κάποιους «ξύπνιους» και το επίσημο κράτος δεν κάνει τίποτα ή σου λέει κάνε καταγγελία.
       Εγώ δηλαδή θα πάω στα δικαστήρια επειδή το κράτος δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους ή χρηματοδότες! Δεν είναι δύσκολο να καταγγείλεις κάποιον οικοπεδοφάγο με στοιχεία, δύσκολο είναι να πείσεις όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ότι ο εν λόγω χώρος είναι του δημοσίου και ας το γνωρίζουν καλά πως είναι έτσι.
       Τα δέντρα μας όλο και λιγοστεύουν και είναι περιττό να αναφέρω τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, πάντα υπάρχει κάποια δικαιολογία. Εχουν αλλάξει βέβαια τρόπους με τους οποίους εξολοθρεύουν τα δέντρα δεν τα κόβουν πια, τώρα τα τρυπούν με τρυπάνι και τους ρίχνουν μέσα χλωρίνη,aqua forte,υγρά μπαταρίας και άλλα υλικά. Ετσι λοιπόν η πράσινη μαγεία του συνθήματος μας τελείωσε!
Πάμε τώρα να δούμε τη Γαλάζια Ηρεμία. Γι’ αυτή την ενότητα προσπαθήσαμε να δώσουμε πρώτα στις υπηρεσίες να καταλάβουν ότι οι παραλίες μας πρέπει να είναι καθαρές, να υπάρχουν μικροί κάδοι για τα μπουκαλάκια, για τα κυπελάκια και τα χαρτάκια του παγωτού  και ότι άλλο μικρό άχρηστο αντικείμενο, να υπάρχει ένας υπάλληλος του Δήμου που τις πρωινές ώρες να κάνει  έναν έλεγχο στις παραλίες για τα διάφορα χαρτάκια ή άλλα σκουπίδια.
       Όλα αυτά έγιναν και μερικά άλλα ακόμα. Όμως κανένας δεν υπολόγισε έναν παράγοντα άϋλο, τον θόρυβο! Δυστυχώς είναι ότι χειρότερο για το νησί μας! Μηχανάκια με πειραγμένες εξατμίσεις, αυτοκίνητα με στερεοφωνικά συστήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ΕΥΡΩ όχι μόνο για να ακούν ποιοτική μουσική, αλλά να θορυβοποιούν και μάλιστα σε ώρες ακατάλληλες. Πάει λοιπόν και η γαλάζια ηρεμία που λέγαμε!
Ερχόμαστε λοιπόν στο αύριο  γιατί το σήμερα το καταστρέψαμε!
       Γνωρίζουμε όλοι την οικονομική κρίση που περνάμε στη χώρα μας, γνωρίζουμε επίσης ότι ο οικονομικός πνεύμονας του νησιού μας, το κρατικό θεραπευτήριο, έχει πάρει φθίνουσα πορεία, ξέρουμε ότι η κινητήρια δύναμη για το νησί μας ήταν οι μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι του Κ.Θ.Λ και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δύσκολα ξοδεύουν τα χρήματά τους και συνεπώς όλα τα άλλα επαγγέλματα μαραζώνουν.
       Τι μας μένει; Ο  τουρισμός!! Άρα το αύριο είναι ο τουρισμός.
Διαβάστε λοιπόν τα παραπάνω και σκεφτείτε οι νέοι και οι παλαιότεροι , μήπως κάπου μπορείτε και εσείς να βάλετε το χεράκι σας να αλλάξουν κάποια πράγματα στον τόπο μας;
       Το μέλλον ανήκει σε εσάς τους νέους, αλλά να  βοηθήσετε με τις ιδέες και τον τρόπο σας και αφήστε την δικαιολογία ότι αυτόν τον τόπο παραλάβατε. Οι παλαιότεροι να καταλάβουμε τα λάθη μας του σήμερα  και να διορθώσουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Λέρο του αύριο.
                                          
  Νικόλαος Μ. Βασιλικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ