Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Στο 2ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το οποίο διεξάγεται στη Λέρο και την Πάτμο αυτό το Σαββατοκύριακο μίλησε η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη.

       Δεν πέρασε ούτε μια ώρα από το τέλος τω εργασιών του συνεδρίου, και το σηματάκι
 στην οθόνη του υπολογιστή μου αναγγέλλει νέο μήνυμα.
       Από το γραφείο τύπου της κ Μίκα Ιατρίδη ενημέρωση, η ομιλία της και φωτογραφία
 από το συνέδριο! 
       Η Λογική των ίσων αποστάσεων και των ισορροπιών, μπορεί να είναι βολική, 
συμφέρουσα και προσοδοφόρα, αλλά δεν είναι η αλήθεια και το δίκαιο.
       Μπορείς να μην εκθειάσεις την οργάνωση και τον προγραμματισμό της κ Ιατρίδη
 και των συνεργατών της;
        Μπορείς να μην την ξεχωρίζεις από τους εραστές του φαύλου του πρόχειρου του
 αεριτζή;   
       Συγχαρητήρια κ Ιατρίδη αξίζετε τον σεβασμό και την υπόληψη που φανερά και 
δημοσίως ειπωμένα σας έχω!
 Μάκης Αρμενιάκος
pressoffice@iatridi.gr

Στο 2ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το οποίο διεξάγεται στη Λέρο και την Πάτμο αυτό το Σαββατοκύριακο μίλησε η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη.
Η βουλευτής συμμετείχε στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Οικονομική Κρίση και Τουρισμός» και στην ομιλία της αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο Τουρισμός να αποτελέσει την ατμομηχανή για την αναγκαία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας
Μεταξύ άλλων, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε την ανάγκη για την ύπαρξη ξεχωριστού Υπουργείου Τουρισμού, έθεσε το ζήτημα εφαρμογής μιας φορολογικής πολιτικής για τον Τουρισμό που να λαμβάνει υπόψη και το τι κάνουν οι ανταγωνίστριες χώρες, ενώ κατέθεσε και προτάσεις μη δημοσιονομικού χαρακτήρα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της τουριστικής επιχειρηματικότητας και τον αντίστοιχο περιορισμό του φαινομένου της εποχικότητας.
Κλείνοντας, η βουλευτής σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο το Υπουργείο Οικονομικών να μην βάζει τρικλοποδιές στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

Κυρίες και κύριοι,
Ο Τουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί, μαζί με τη Ναυτιλία, τη βασικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας μας.



Είναι προφανές, ότι εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, ο Τουρισμός θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Και αυτή η επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο το ζήτημα των εσόδων, αλλά, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, και το ζήτημα της ψυχολογίας του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων στον τομέα αυτόν.
Χωρίς διάθεση κομματικής αντιπαλότητας και αμφισβήτησης των όσων λέει και πράττει ο κ. Υπουργός, επιτρέψτε μου να παρουσιάσω τις θέσεις μου, και βέβαια της Νέας Δημοκρατίας, για το πώς ο Τουρισμός μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Κυρίες και κύριοι,
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι εισπράξεις από τον Τουρισμό το 2010, σε μια δύσκολη χρονιά, ανήλθαν σε 9,6 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. ευρώ το 2009 και 11,6 δισ. ευρώ το 2008.
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, τα έσοδα από τον Τουρισμό το 2010 υπερβαίνουν κατά 3,2 δισ. τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ (νέοι φόροι, μειώσεις μισθών, συντάξεων, φοροαπαλλαγών, κλπ) που μελετά να επιβάλει η Κυβέρνηση για το 2011. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι εντός μιας δεκαετίας τα έσοδα από τον Τουρισμό αγγίζουν το ένα τρίτο, περίπου, του δημοσίου χρέους της χώρας μας.
Άρα, η δυναμική του Τουρισμού είναι εξαιρετικά σημαντική και δίνει σημαντικά εφόδια στην προσπάθεια μας να ξεπεράσουμε την κρίση. Για αυτό και πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός για τον Τουρισμό, τους τελευταίους είκοσι μήνες, θα έπρεπε να ήταν διαφορετικός.
Καταρχήν, θα έπρεπε να υπήρχε ξεχωριστό Υπουργείο Τουρισμού. Ένα Υπουργείο, το οποίο θα λειτουργούσε στη λογική του one stop shop, της μιας στάσης. Πιστεύω βαθιά ότι η λογική της σύζευξης του Τουρισμού με τον Πολιτισμό, είναι, εν πολλοίς, αυθαίρετη, γιατί Τουρισμός σίγουρα δεν είναι μόνο Πολιτισμός.
Ο Τουρισμός εμφανίζει πολλές μορφές, και ο Πολιτισμός είναι μόνο μια από αυτές. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπήρχε ένα Υπουργείο Τουρισμού, με ευέλικτη γραφειοκρατική δομή το οποίο θα μπορούσε να συντονίσει, στη λογική που ανέφερα πιο πάνω, όλες τις μορφές Τουρισμού. Ένα Υπουργείο με το οποίο, για παράδειγμα, θα συναλλασσόταν ο κάθε επιχειρηματίας του Τουρισμού αποκλειστικά, χωρίς να αναγκάζεται να χάνεται στον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων.
Κατά δεύτερον, πιστεύω ότι επιβάλλεται να γίνει επαναπροσδιορισμός της φορολογικής πολιτικής για τον Τουρισμό. Αναμφίβολα έχουμε οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα, ανταγωνιζόμαστε χώρες που εφαρμόζουν πολύ χαμηλή φορολογία. Αυτό, επιτέλους έγινε αποδεκτό, με τη μείωση της φορολογίας στις διανυκτερεύσεις στο 6,5%.
Όμως η μείωση της φορολογίας πρέπει να γίνει για το σύνολο του τουριστικού πακέτου, η Ν.Δ. έχει προτείνει στο 4,5%. Και βέβαια, οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση της φορολογίας στην εστίαση θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στον Τουρισμό μας, τη στιγμή που ανταγωνίστριες χώρες έχουν την αντίστοιχη φορολογία μεταξύ 5 και 7%.
Κυρίες και κύριοι,
Αν και οι φορολογικοί συντελεστές επηρεάζουν την τελική τιμή του τουριστικού μας προϊόντος, δεν αποτελούν και το μοναδικό σημείο παρέμβασης. Ο Τουρισμός δεν είναι μονοδιάστατος, και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατες και οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται.
Θα αναφέρω εδώ ορισμένες προτάσεις, τις οποίες έχω καταθέσει από τον Απρίλιο του 2010 στη Ρόδο, στη Συνδιάσκεψη για την Τουριστική Πολιτική της Ν.Δ. υπό τον Πρόεδρο μας, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον αντίστοιχο Τομέα Πολιτικής Ευθύνης του Κόμματος μου. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
Τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων, ένα είδους φαστ τρακ, ειδικά σε επιχειρήσεις που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν σε μικρά νησιά.
Την αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας εταιρειών που διαχειρίζονται θαλάσσια μέσα αναψυχής και θαλάσσια σπορ.
Τη διερεύνηση δυνατοτήτων για την αξιοποίηση παραλιών με την απόδοση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με έμφαση, πάλι, στα μικρά νησιά.
Τον ουσιαστικό εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει το θαλάσσιο τουρισμό και τα επαγγελματικά σκάφη. Εδώ θα πρέπει να επανεξεταστεί και το θέμα των τελών ελλιμενισμού που είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία και την Κροατία.
Να τονίσω εδώ ότι με την κατάργηση, ξανά, του Υπουργείου Ναυτιλίας, το αντίστοιχο έτοιμο προς συζήτηση νομοσχέδιο θα παραμείνει, πάλι, στα συρτάρια.
Ουσιαστικότερη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, αλλά και παροχή συνδυασμένων κινήτρων ώστε να καταστεί ο Πειραιάς home-port. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να αφορούν κυρίως στη μείωση του κόστους αερομεταφοράς (πιθανότατα και με ενεργοποίηση - αξιοποίηση των αεροδρομίων Αγχιάλου και Καλαμάτας, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με την Αθήνα) με δεδομένο ότι ο Πειραιάς απέχει μακρύτερα από την αγορά της κεντρικής Ευρώπης, σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια όπως της Βαρκελώνης, της Βενετίας και της Γένοβας.
Να ενεργοποιηθεί πλήρως το Ε.Σ.Π.Α. ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές στα νησιά μας και να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στις υποδομές που θα στηρίξουν το τουριστικό μας προϊόν (λιμάνια, μαρίνες, γήπεδα γκολφ).
Να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς των ξενοδοχειακών μονάδων και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα (φορολογικές εκπτώσεις κλπ) στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις διατηρούν θέσεις εργασίας και εκτός της καλοκαιρινής περιόδου.
Συγκεκριμένη αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού και ανάπτυξη του. Υπάρχουν σημαντικά μέρη όπως, ενδεικτικά, οι Πηγές της Καλλιθέας στη Ρόδο και στον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας.
Ενίσχυση φορέων, όπως είναι ο  ΠΡΟΤΟΥΡ (Προώθηση Ροδιακού Τουρισμού) προκειμένου να συμβάλλουν στη διαφήμιση, για τις δύσκολες αυτές ώρες. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Γερουλάνος, να χρηματοδοτεί με 20.000 ευρώ Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με την Αφρική και να μην ενισχύει οικονομικά, φορείς που προωθούν το τουριστικό μας προϊόν.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει διαχρονικά μια σημαντική δυναμική. Ήδη για το Μάιο του 2011, προφανώς και λόγω των γεγονότων στις χώρες της βορείου Αφρικής, παγιώνεται μια τάση αύξησης των αφίξεων τουριστών κατά 10% περίπου, με τη Ρόδο να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 16%. Μένει μόνο να δούμε αν η αύξηση αυτή θα έχει αντίστοιχο αντίκτυπο και στην αύξηση του κύκλου εργασιών και των εσόδων. Εύχομαι, ειλικρινά, να έχει.
Η αλήθεια είναι όμως ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις συνολικού χαρακτήρα. Πρέπει να γίνει το τουριστικό μας προϊόν εξόχως ανταγωνιστικό. Θα πρέπει, το Υπουργείο Οικονομικών να μην βάζει τρικλοποδιές στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Εμείς, σαν Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον Τουρισμό με έμφαση ακριβώς στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της τουριστικής επιχειρηματικότητας και τον αντίστοιχο περιορισμό του φαινομένου της εποχικότητας.
Γιατί, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μόνο με συνολική προσέγγιση και εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών σε όλες τις παραμέτρους της τουριστικής δραστηριότητας μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις απεριόριστες δυνατότητες της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ