Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Ζητούμε πραγματική δημοκρατία με πυρήνα ένα νέο Σύνταγμα της χώρας. Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η


Του Ιωάννη Παναγάκου

ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ

[...] Βασίλισσα των πάντων, τί κι’ αν σκλάβα των ανθρώπων είσαι!

Ω! Εσύ!
Που σε ύμνησαν με λόγια και σε σταύρωσαν με χέρια!

Ω! Εσύ!
Θείο μου Πολίτευμα.
Τί κι’ αν σ’ έχω, πόσο μου λείπεις!


Σχόλιο antilogoi

       Ακόμα και αυτό, το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διεθνούς ολιγαρχίας Σύνταγμα, το έχουν ουσιαστικά καταργήσει γιατί δεν εξυπηρετεί πλήρως τις νέες ανάγκες για την  παράδοση της χώρας στους δανειστές και την αναστολή των δημοκρατικών θεσμών ως πρόσχημα της αντιμετώπισης της κρίσης.
       Ο απόλυτος έλεγχος του κοινοβουλευτικού συστήματος από κόμματα μαριονέτες της ΔΕΞΙΑΣ του ΚΕΝΤΡΟΥ και της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (όλοι στημένοι και με καρμπόν ιδεολογικές γραμμές (διαφορές) που συγκλίνουν στην οικονομία των αγορών!) τους επιτρέπει εκ του ασφαλούς (βραχυπρόθεσμα) να κυβερνούν και να δεσμεύουν τη χώρα και το λαό με αντισυνταγματικούς νόμους, μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
       Όμως, η αναμενόμενη λαϊκή αντίδραση από την συνεχή εξαθλίωση που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, επιβάλει την αναθεώρηση του Συντάγματος με τρόπο που θα νομιμοποιεί τα εως τώρα συνταγματικά εγκλήματα και τα πεπραγμένα αλλά και θα ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση Εθνικής Κυριαρχίας και την άσκηση Ευρωπαϊκών Υπερκυβερνητικών εξουσιών χωρίς την λαϊκή συμμετοχή και νομιμοποίηση.
       ΠΡΟΣΟΧΗ Με το πρόσχημα της ανάγκης Συνταγματικής αναθεώρησης για την κατάργηση άρθρων που έχουν προκαλέσει την οργή του κόσμου πχ η αθλιότητα του Βενιζέλου περί Ευθύνης Υπουργών και βουλευτικής ασυλίας, θα επιχειρήσουν να περάσουν ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ όπως αυτά που ανάφερα παραπάνω αλλά και άλλα που θα διευκολύνουν τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ (επενδυτές!!) βλ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, για μπίζνες φάστ τράκ!! Πχ Αιγιαλός, Δάση, Πολεοδομία, Αρχαιολογία κτλ.
       Σίγουρα το Σύνταγμα μας θέλει όχι απλά βελτίωση αλλά εκ βάθρων αναθεμελίωση, όχι όμως προς την κατεύθυνση των διευκολύνσεων των αγορών αλλά της διεύρυνσης της Δημοκρατίας αλλά και της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ των ΕΥΘΥΝΩΝ των πολιτικών και των πολιτών με τρόπο που δεν θα επαφίεται στην καλή πρόθεση και τον πατριωτισμό των Ελλήνων γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας, έλεγχο και συνέπειες για όσους το επιβουλεύονται (Σύνταγμα) και το παραβιάζουν.

Υ/Γ Μπείτε στην ιστοσελίδα πηγή για να υπογράψετε την διακήρυξη ή να συμβάλλεται στη διαμόρφωση ενός Νέου Συντάγματος
Μάκης Αρμενιάκος 

πηγή:neosyntagma.net

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες  ενωθήκαμε μέσα από την οδύνη και την αγανάκτηση για τον εξευτελισμό της πατρίδας μας, αλλά και από την αγωνία για το μέλλον της δημοκρατίας. Τις ιστορικές τούτες στιγμές το αίτημα για πραγματική δημοκρατία είναι πρώτη προτεραιότητα και ουσιώδης προϋπόθεση για την αποτελεσματική και προς όφελος του λαού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ζητούμε πραγματική δημοκρατία με πυρήνα ένα νέο Σύνταγμα της χώρας.
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, αφού πρώτα οδήγησε  την χώρα στην χρεοκοπία, τώρα αγωνίζεται να διατηρηθεί στην εξουσία παραδίδοντας το μέλλον της χώρας στους δανειστές της. Η χρεοκοπία της χώρας δεν είναι ασφαλώς ζήτημα απλώς οικονομικό. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτίστως πολιτική, διότι η δημοσιονομική κατάρρευση επήλθε ως απότοκος ενός συστήματος χάρη στο οποίο, λίγες οικογένειες, προκειμένου να διατηρήσουν την πολιτική και οικονομική εξουσία, κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα σε μίζες, διορισμούς, εκμαυλισμό και διαφθορά.
Θεμέλιο του πολιτικού συστήματος κάθε πολιτείας είναι το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα του 1975, με όλες τις  αναθεωρήσεις του, εγκαθίδρυσε ένα πολίτευμα «κλειστό», το οποίο φρόντιζε μονάχα για την διατήρηση της εξουσίας των εμπνευστών του και ουδόλως μεριμνούσε για την χρηστή δημοκρατική διακυβέρνηση.
Με βάση το ισχύον σύνταγμα:
1. Τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την προνομιακή μεταχείρισή τους και την ατιμωρησία τους από την δικαιοσύνη έναντι των υπολοίπων πολιτών, δεν προβλέπεται σύστημα δημόσιας λογοδοσίας, ενώ και ο θεσμός του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων της βουλής είναι εντελώς διάτρητος αφού διενεργείται μέσω επιτροπής της βουλής με αποτέλεσμα τα κόμματα ουσιαστικά να ελέγχουν τον εαυτό τους!
2. Οι εκλογές διενεργούνται όποτε κρίνεται σκόπιμο από την κυβέρνηση για μικροκομματικούς καθαρά σκοπούς και όχι σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια.
3. Δεν έχουν όλοι οι Έλληνες τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, αφού τα κόμματα του κοινοβουλίου εξασφαλίζουν προνομιακή χρηματοδότηση και προβολή, διαπλέκονται με τράπεζες και ΜΜΕ και αποκλείουν κάθε νέα πολιτική κίνηση ανανέωσης της πολιτικής ζωής.
4. Η δικαιοσύνη είναι ακρωτηριασμένη, αφού η ηγεσία της διορίζεται από την κυβέρνηση και ουδέποτε όρθωσε το ανάστημά της.
5. Η έλλειψη χωριστών εκλογών για εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας, οδήγησαν στην ποδηγέτηση της βουλής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν υφίσταται διάκριση, αλλά σκόπιμη σύγχυση των εξουσιών.
6. Η απουσία θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας, όπως λ.χ. η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων, η οποία προβλέπεται στα συντάγματα άλλων – ευνομούμενων – χωρών οδήγησε τον πολίτη στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο οδήγησε στην κατάρρευση και στην ταπείνωση της χώρας και δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ευρύτατη συνταγματική αλλαγή, προκειμένου να δοθεί η ώθηση που απαιτείται για να εξέλθει από την βαθιά κρίση. Είναι ανάγκη να πνεύσει νέος άνεμος, να τεθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, να καθιερωθεί η διάκριση των εξουσιών, να επιτευχθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να παύσει η ανισότητα, και να κατοχυρωθούν οι βασικές αρχές της δημοκρατίας.
Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες ζητούμε την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος το οποίο θα εγγυάται:
Α.  ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, για την ουσιαστική κατοχύρωση της οποίας είναι απαραίτητη η συνταγματική θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, η καθιέρωση θεσμών δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων και η πρόβλεψη -στοιχειωδών έστω- κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας υποχρεωτικής ισχύος.
Β.   ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ώστε να μην υπάρχουν Έλληνες «πιο ίσοι από κάποιους άλλους». Επ’ αυτού ζητείται, (1) η κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών, (2) η κατάργηση των διαβόητων διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των υπουργών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, (3) η άπαξ ανανεώσιμη θητεία Προέδρου  της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών και (4) η κατοχύρωση της ισότητας των πολιτικών κομμάτων.
Γ.   ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, η οποία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με το πολίτευμα τηςπροεδρικής δημοκρατίας, χωριστές εκλογές για Πρόεδρο (εκτελεστική εξουσία) και Βουλή (νομοθετική εξουσία), εκλογή Προέδρου με σταθερή θητεία και ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού.
Δ.  ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και εκλογή της με τρόπο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της, θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλόγου με τα υψηλού επιπέδου συνταγματικά δικαστήρια της Γερμανίας ή της Ιταλίας και ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων.
Ε.   ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ αποκλειστικά από την δικαιοσύνη, υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών χωρίς την ισχύ οποιουδήποτε απορρήτου.
ΣΤ. ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ώστε να μην λειτουργούν ΜΜΕ χωρίς νόμιμη άδεια και να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους εάν έχουν οφειλές προς το δημόσιο.
Στόχος μας μία δημοκρατία ανθρωπιάς που εγγυάται την εθνική αξιοπρέπεια και διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης των λαών και των πολιτών. Όραμά μας ένα δημοκρατικό πολίτευμα που εμφορείται από αρχές και αξίες.
Καλούμε τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι πιστεύουν στα παραπάνω ιδανικά να προσυπογράψουν το παρόν και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την θέσπιση του νέου Συντάγματος της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ