Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κο ΦΡΙΞΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΔΗ


Δημήτρης Μουντάκης
Αξιότιμε  κε Δρακοντίδη

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα δύο ολοσέλιδα άρθρα σας που αναφέρονται στην Λέρο στο φύλλο του Πρώτου Θέματος της 21ης Αυγούστου 2011.
Όλα ωραία και ενδιαφέροντα αλλά νομίζω πως αντί να διαφωτίσετε τους αναγνώστες σας μάλλον το αντίθετο καταφέρατε.
Το Ψυχιατρικό Ίδρυμα Λέρου ή καλύτερα το Κρατικό Θεραπευτήριο  Λέρου όπως είναι και η επίσημη ονομασία του στην δεκαετία του ’80 ήταν ένα Ίδρυμα που στο οποίο οι συνθήκες για τους ασθενείς δεν ήταν και οι καλύτερες μιας και οι ασθενείς αν δεν κάνω λάθος ξεπερνούσαν τις  δύο χιλιάδες .
Τότε ήταν που κάποιοι αυτόκλητοι και ανεύθυνοι ξένοι δημοσιογράφοι περιέγραψαν το Ίδρυμα ως κολαστήριο και διέσυραν την Λέρο με εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου απ’ άκρη σε άκρη.


Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με τα ψυχιατρεία της υπόλοιπης Ελλάδας και ειδικά αυτοί οι έξυπνοι και πονόψυχοι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι με τα ψυχιατρεία των χωρών τους που δεν διέφεραν σε τίποτα από το ΚΘΛ, ειδικά αυτά.
Έκτοτε και προσλήψεις  ειδικευμένου προσωπικού έγιναν και αρκετά κονδύλια έπεσαν στο Ίδρυμα και άλλαξε η ζωή των ασθενών ριζικά προς το καλύτερο με αποτέλεσμα στην Λέρο να αρχίσει πιλοτικά η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το ΚΘΛ να αποτελεί πρότυπο εφαρμοσμένης σύγχρονης ψυχιατρικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .
Εδώ θα σταθώ λίγο για να σας επισημάνω  ότι όταν το ΚΘΛ είχε δυο και παλαιότερα  δυόμιση χιλιάδες ασθενείς δεν είχε πέντε χιλιάδες βολεμένους  υπαλλήλους  Όπως όμως επισημαίνετε και στο άρθρο σας δεν υπήρξαν νέες εισαγωγές ασθενών με αποτέλεσμα μετά από είκοσι και πλέον χρόνια ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε και λόγω θνησιμότητας αλλά και γιατί κάποιοι αετονύχηδες επωφελήθηκαν από κάποια ευρωπαϊκά  προγράμματα και πήραν ασθενείς από την Λέρο με προορισμό άλλες πόλεις της Ελλάδας .
Όμως κε Δρακοντίδη  είστε άδικος λέγοντας πως το κολαστήριο έγινε παράδεισος βολέματος. Είναι λάθος να γράφετε πως δυο υπάλληλοι φροντίζουν έναν ασθενή .
Ένας υγειονομικός σχηματισμός όπως το ΚΘΛ δεν αποτελείται από επτακόσιους πενήντα νοσοκόμους γιατί τελικά αυτό είναι το μήνυμα που περάσατε στους  αναγνώστες  σας .
Μάθετε λοιπόν πως σε αυτό το ίδρυμα υπάρχουν διοικητικές υπηρεσίες, οικονομικές υπηρεσίες ,τεχνικές υπηρεσίες, αποθήκες, μαγειρεία ,οδηγοί και ένας ακόμα αριθμός εργαζομένων  που η σχέση με τους ασθενείς είναι έμμεση και υποστηρικτική .
Το λοιπό και κατ’εξοχήν νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολείται με την άμεση φροντίδα των ασθενών σας διαβεβαιώνω  ότι είναι οριακό.
Να σας ενημερώσω επίσης πως υπό το ΚΘΛ υπάρχει Κοινωνικός Συνεταιρισμός, θεσμός που πρωτοιδρύθηκε και λειτουργεί στην Λέρο.
Στο ΚΘΛ ανήκει και το νοσοκομείο που προφανώς επισκεφθήκατε και απασχολεί περί τους εξήντα  από τους 750 βολεμένους με έξι κλινικές , μονάδα τεχνητού νεφρού χειρουργείο,  αναισθησιολογικό τμήμα ,αίθουσα τοκετών, ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, που εξυπηρετεί  όσο το δυνατόν καλύτερα τους δέκα χιλιάδες μόνιμους  κατοίκους του νησιού και τους κατοίκους των γύρω νησιών.
Έχω άδικο κύριε ; εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει ειδικευμένος Χειρουργός στο νησί των βολεμένων και το υπουργείο δεν δίνει άμεση λύση ,και ξέρετε τι σημαίνει αυτό….πως με μια κακοκαιρία  ένα απλό χειρουργικό περιστατικό γίνεται θανατηφόρο.    Στο νησί των βολεμένων υπάρχει μόνο ένας βολεμένος Παιδίατρος ,ένας βολεμένος Ορθοπεδικός, ένας βολεμένος Αναισθησιολόγος και μια βολεμένη Παθολόγος που υποχρεούνται να εφημερεύουν 30 μέρες τον μήνα και να πληρώνονται μόνο επτά εφημερίες .Αυτά τα λίγα σε ότι αφορούν την Υγεία .
Εδώ θα προσπαθήσω με τα σχόλια που θα ακολουθήσουν να επεκτείνω λίγο το θέμα μας και να γενικεύσω  λίγο.
Σας λέω λοιπόν ότι εμείς οι βολεμένοι, άλλοι επειδή γεννηθήκαμε σε αυτό το νησί,  άλλοι επειδή το επιλέξαμε ,άλλοι επειδή η ανάγκη για εργασία μας έφερε εδώ, ζούμε εδώ και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ένα βήμα από τον κ---ο της Τουρκίας, γιατί κύριε αν δεν το πήρατε είδηση η Λέρος είναι ένα ακριτικό νησί και σας υπενθυμίζω ότι εμείς εδώ φυλάμε Θερμοπύλες.
Το 1996 όταν οι γείτονες μας πάτησαν τα Ίμια εμείς ντυθήκαμε στο χακί και αποχαιρετήσαμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας, ενώ εσείς τρώγατε πίτσες και απολαμβάνατε τα λογύδρια από TV του τότε ΥΠΕΞ και νυν αντιπροέδρου και ο νυν πρωθυπουργός έπινε το καφεδάκι του στο Κολωνάκι.
Τώρα λοιπόν έρχεστε εσείς να μας αποκαλείτε απαξιωτικά βολεμένους. Εμείς λοιπόν που βολευτήκαμε σύμφωνα με τα γραφόμενα σας στο ΚΘΛ.,  έχουμε υποστεί τις ίδιες ληστρικές μειώσεις στους μισθούς μας όπως και οι βολεμένοι της υπόλοιπης Ελλάδας, καλούμαστε στο εξής να δεχτούμε υποχρεωτικά την εξίσωση του ΦΠΑ σε 23 %,ενώ εδώ η τιμολόγηση των προϊόντων είναι αυξημένη λόγω ειδικού δημοτικού  φόρου Δωδεκανήσου κατά 4% συν τα μεταφορικά.
Στα νησιά του Αιγαίου υπήρχε ως τώρα αυτό το ειδικό καθεστώς με τον χαμηλότερο ΦΠΑ το οποίο καταργείται κατ’απαίτηση των Τροϊκανών αλλά αυτοί εξακολουθούν να συντηρούν φορολογικούς παραδείσους όπως ΑΝΔΟΡΑ, ΛΙΧΝΕΣΤΑΙΝ. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ ,ΜΟΝΑΚΟ .
   Με το νέο φορολογικό καταργείται μια μικρή φορολογική ελάφρυνση που είχαμε λόγω παραμεθορίου και πιθανόν θα καταργηθεί και το επίδομα παραμεθορίου από τους κουτσουρεμένους ήδη μισθούς μας.
Από την ιστορία έχουμε διδαχθεί ότι στο Βυζάντιο η κεντρική εξουσία έδινε κλήρο στους ακρίτες για να καλλιεργούν και  φυλάνε τα σύνορα ,αντίθετα σήμερα η κεντρική εξουσία και το κράτος των Αθηνών ισοπεδώνει  τα πάντα και μας εξισώνει με τους κατοίκους  της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Κάπου στο άρθρο σας αναφερθήκατε για τα σχέδια μετεξέλιξης του ΚΘΛ σε Θέρετρο για ΑΜΕΑ ….μακρινές και ίσως ανέφικτες προσδοκίες . Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα .Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει έτσι ώστε η μετεξέλιξη του ΚΘΛ να αποτελεί και μια συνέχεια .
Πολύ αμφιβάλλω αν κόπτεται κανείς για την Λέρο και ειδικά για την συνέχεια λειτουργίας  ΚΘΛ ....πάει για κλείσιμο κύριε Δρακοντίδη και η ώρα αυτή δεν είναι χρονικά πολύ μακριά .
Τότε να πάρετε  την μηχανή και το laptop σας και να έρθετε να κάνετε ρεπορτάζ ,τότε που η Λέρος θα έχει γίνει νησί ανέργων και συνταξιούχων γερόντων …..ελάτε τότε και θα τα πούμε αναλυτικά .
Σύμφωνα λοιπόν με όσα γράφετε επειδή είμαστε πολλοί οι βολεμένοι κατά την γνώμη σας πρέπει να λιγοστέψουμε για να ελαφρύνουμε και τον προϋπολογισμό του υπουργείου  Υγείας και του κράτους.
   Σε ότι αφορά την μαύρη εργασία των βολεμένων σύμφωνα με τα παράπονα που εισπράξατε ,έχω να πω , ότι οι ίδιοι οι νυν παραπονούμενοι το καλλιεργούσαν συστηματικά γιατί τους συνέφερε….ποιός δεν θα το έκανε ….άλλωστε και η Λέρος Ελλάδα είναι.
   Όσο για τις αποδείξεις που κάπου γίνεται αναφορά …ε…..ας το αφήσουμε είναι η γνωστή πονεμένη ιστορία.
Και να μην ξεχάσω…. να είστε σίγουρος ότι και χρώμα λαχανί να ήταν το σπίτι του   Γιωτόπουλου στους Λειψούς με τα προβλήματα που έχουμε οι Έλληνες σκοτιστήκαμε, υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να διαφημίσετε τα νησιά μας.

Σας ευχαριστώ

ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ  ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mprbo dhmhtrh.............mia xara ta les.Louloudias Stelios

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ