Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΦΠΑ: Δεν τρώγεται με τίποτα! Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και λουκέτα σε εστιατόρια

Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και λουκέτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

ΦΠΑ: Δεν τρώγεται με τίποτα!




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και λουκέτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (10 - 11 Σεπτεμβρίου) αντιδρούν οι εστιάτορες στην εφαρμογή από αύριο του νέου αυξημένου ΦΠΑ.
Χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αποφάσισε έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση κινητοποιήσεις διαρκείας,


ζητώντας την άμεση αναστολή του μέτρου και την επιστροφή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%. Οπως δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Ιωάννης Τσάκος, «θα ξεκινήσουμε κινητοποίηση διαμαρτυρίας με κλείσιμο των καταστημάτων μας αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη και το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Εκθεσης».
Παράλληλα, σε συνεργασία με κορυφαίους νομικούς, εξετάζουν τις δυνατότητες δικαστικής προσφυγής, ώστε να κριθεί η αύξηση του ΦΠΑ αντισυνταγματική. Στην πράξη, η εφαρμογή του ενδέχεται να καθυστερήσει ή ακόμη και να μην υλοποιηθεί ποτέ, σε πλήθος επιχειρήσεων στο χώρο του καφέ και του φαγητού.
Επαγγελματίες του κλάδου, που αντιδρούν στην αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ, εκτιμούν ότι εφόσον περάσουν την αύξηση στις τιμές του καταλόγου τους θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και ενδεχομένως να κινδυνέψουν με λουκέτο.
«Ολοι οι συνάδελφοι είναι ανάστατοι. Εξετάζουμε τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ανεφάρμοστος, θα περιορίσει αντί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Είναι δυνατόν η ντομάτα, το αγγούρι και το κρεμμύδι που σερβίρουμε να έχουν ίδιο ΦΠΑ με τα διαμάντια και τα ρολόγια πολυτελείας;», τονίζει ο Παναγιώτης Γκόφας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι 4 πιθανές εναλλακτικές
Σύμφωνα με τους εστιάτορες, οι εναλλακτικές που έχουν να αντιμετωπίσουν από αύριο, με δεδομένη τη μείωση του τζίρου τους κατά 40% - 60% την τελευταία διετία, είναι:
- Να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό σημαίνει περικοπές άλλων λειτουργικών εξόδων, με κυριότερο τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ή των αποδοχών τους.
- Να ανεβάσουν ανάλογα τις τιμές, κινδυνεύοντας να καταγράψουν σημαντικές απώλειες σε πελάτες και έσοδα.
- Να μην περάσουν τις αυξήσεις και να δουλεύουν χωρίς αποδείξεις, κινδυνεύοντας με εξοντωτικά πρόστιμα από το ΣΔΟΕ.
- Να λειτουργήσουν νομότυπα ανεβάζοντας τις τιμές, όμως να επιδιώκουν τις συναλλαγές χωρίς απόδειξη. Εκτιμάται ότι η πρακτική αυτή θα κυριαρχήσει σε μικρά καφέ και ταβέρνες, κυρίως περιφερειακά του κέντρου των πόλεων, σε συνοικίες και απομακρυσμένες περιοχές.
Αυξήσεις - «φωτιά»
Από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στο 23% ισχύει για όλα τα είδη εστίασης και αναψυχής. Για παράδειγμα, ο καφές από 2 ευρώ θα πωλείται 2,20, το σάντουιτς από 2,50 θα φτάσει τα 2,75 ευρώ, μια μερίδα φαγητού από 6 ευρώ θα πωλείται 6,60. Ενα γεύμα 4 ατόμων σε ταβέρνα, που κόστιζε 60 ευρώ, πλέον θα φτάνει τουλάχιστον στα 66 ευρώ. Ο ΦΠΑ παραμένει στο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής, όσα εμπορεύονται σε μεγάλες συσκευασίες και χύμα (όσπρια κ.ά.), καθώς και τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά κρέατα ή ψάρια.
Στο 23% ΦΠΑ θα βρίσκονται όλα τα τρόφιμα ή ροφήματα (καφέ, αναψυκτικά, χυμοί, τοστ σάντουιτς, τυρόπιτες) είτε σερβίρονται στο κατάστημα είτε διατίθενται ως «πακέτο». Επίσης, στο 23% θα είναι η επιβάρυνση σε εστιατόρια, πιτσαρίες, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετερίες, καντίνες κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ