Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μίκα Ιατρίδη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για την επικείμενη κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Κω, Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου

pressoffice@iatridi.gr



     Ερώτηση για την επικείμενη κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Κω, Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου κατέθεσε στη Βουλή και τον Υπουργό Οικονομικών η Μίκα Ιατρίδη.
       Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε συστηματική αποδόμηση των κρατικών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα και στις αποφάσεις της δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της ότι η Δωδεκάνησος είναι μια ακριτική και πολυνησιακή περιοχή, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία των μετακινήσεων από νησί σε νησί για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
       Στη συνέχεια η βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Υπουργό αν το πόρισμα της Επιτροπής που έχει προτείνει την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. θα επανεξεταστεί, ποιο αναμένεται να είναι το μέλλον των εργαζομένων στην περίπτωση που οι Δ.Ο.Υ. καταργηθούν και, τέλος αν μελετάται η διεξαγωγή σεμιναρίου με αντικείμενο τη γεωγραφία της Ελλάδας και των εννοιών «νησιωτικότητα» και «εδαφική συνοχή», προκειμένου οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Υπουργείο Οικονομικών να βασίζονται στις πραγματικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι ακρίτες νησιώτες. 

       ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Δ.Ο.Υ. Κω, Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου»



Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα τις επιταγές της Τρόικας και όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έχει προχωρήσει σε συστηματική αποδόμηση των κρατικών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα.
Το εκπληκτικό είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αγνοεί ότι η Δωδεκάνησος είναι μια ακριτική, πολυνησιακή περιοχή και, σε αντίθεση με αυτά που φαίνεται να πιστεύουν οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το σύνορο μας με την Τουρκία και δεν βρίσκεται κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι στο Υπουργείο Οικονομικών, και όχι μόνο, αγνοούνται βασικοί κανόνες γεωγραφίας. Η επικείμενη, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής για την αναδιοργάνωση των εφοριών, κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Κω, Καρπάθου, Καλύμνου και Λέρου αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και αυτό γιατί οι κάτοικοι των νησιών αυτών θα υποχρεώνονται να μετακινούνται ακτοπλοϊκώς και για τις φορολογικές τους υποθέσεις. Σημειώνεται ότι ένα κυκλικό ταξίδι, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, από τα νησιά αυτά προς τη Ρόδο, διαρκεί συνήθως από οκτώ έως και δεκαέξι ώρες, ενώ πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διανυκτέρευση, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη συνολική διάρκεια του ταξιδιού.
Επιπλέον, οι παλινωδίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη Ναυτιλία και κατ' επέκταση την Ακτοπλοΐα, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το ακτοπλοϊκό σύστημα συγκοινωνιών, και κατά συνέπεια, από το χειμώνα θα είναι ακόμα δυσκολότερη η μετακίνηση των Δωδεκανησίων προς και από τη Ρόδο.
Επειδή τέτοιες αποφάσεις στερούνται λογικής. Επειδή η κατάργηση των εφοριών αυτών θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στους εργαζόμενους σε αυτές και τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Επειδή η «ηλεκτρονική εφορία» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο χρειάζεται και τις αντίστοιχες συνδέσεις, που στα νησιά μας δεν είναι δεδομένες. Επειδή συντρέχουν όχι μόνο οικονομικοί - φοροδοτικό και φοροελεγκτικό ενδιαφέρον για τα νησιά αυτά - αλλά και εθνικοί λόγοι. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.     Μελετάται η επανεξέταση του πορίσματος της Επιτροπής και η μη κατάργηση των εν λόγω Δ.Ο.Υ.;
2.     Σε περίπτωση οριστικής κατάργησης των Δ.Ο.Υ., οι εργαζόμενοι σε αυτές κινδυνεύουν να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας ή και να απολυθούν;
3.     Μελετάται η διεξαγωγή σεμιναρίου με αντικείμενο τη γεωγραφία της Ελλάδας και των εννοιών «νησιωτικότητα» και «εδαφική συνοχή», προκειμένου οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Υπουργείο Οικονομικών να βασίζονται στις πραγματικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι ακρίτες νησιώτες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ