Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μίκα Ιατρίδη. ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ



ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρόδος, 27 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ».

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη σχετικά με, τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο που υπάρχει, να κλείσουν τα φαρμακεία στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί αυτά που η ίδια υπόσχεται.

Στην ερώτηση της, η Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά, να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να υπάρξει κανονική ροή των πληρωμών προς τους φαρμακοποιούς Δωδεκανήσου, οι ασθενείς των νησιών να λαμβάνουν τα φάρμακα τους και να εκλείψει ο κίνδυνος κλεισίματος φαρμακείων στα ακριτικά νησιά.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, η Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Μετά τη συνάντηση μου με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, προχώρησα στην κατάθεση της ερώτησης προς τον Υπουργό.

Η αλήθεια είναι ότι,  η κυβέρνηση  υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών μας, παίζει με την υγεία των ασφαλισμένων και θέτει, σκόπιμα, τους φαρμακοποιούς απέναντι στους ασθενείς.

Η κυβέρνηση φταίει και φέρει βαρύτατες ευθύνες. Δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί και πολύ περισσότερο, οι ίδιοι οι ασθενείς, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και μέσω των εισφορών τους, δικαιούνται τα φάρμακα τους. Ας είναι η κυβέρνηση και αυτή συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ο κοινωνικός αυτοματισμός που προωθεί το Υπουργείο Υγείας πρέπει να σταματήσουν. Η κυβέρνηση, πρέπει να πληρώνει μέσω των Ταμείων  για τα φάρμακα των ασθενών. Πρέπει να αντιληφθεί ότι, με την πολιτική της, κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά και τα υπόλοιπα φαρμακεία στα ακριτικά μας νησιά. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι οι νησιώτες θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φαρμακεία τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου».

Η πολιτική της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, έχει δημιουργήσει τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην καταβολή των πληρωτέων ποσών προς τους φαρμακοποιούς από τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα τον ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση είναι γνωστή και αφορά όλη την Ελλάδα. Όμως, για τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου τα πράγματα καθίστανται απελπιστικά, με δεδομένο ότι στο νομό υπάρχουν πολλά μονοεδρικά φαρμακεία και πιθανό κλείσιμο τους θα αφήσει τους νησιώτες χωρίς φάρμακα.

Ήδη έχουν κλείσει τα φαρμακεία στην Νίσυρο, την Αστυπάλαια (αντικαταστάθηκε αλλά κιόλας αντιμετωπίζει προβλήματα όπως και της Τήλου) ενώ τα κατασχετήρια εκχωρητήρια στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου αριθμούν τα 25.

Η αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να προσδιορίσει την ημερομηνία πληρωμής των συνταγών, αλλά και το γεγονός ότι οι πραγματικές οφειλές του Υπουργείου προς τους φαρμακοποιούς Δωδεκανήσου τώρα, λόγω αναστολής, ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 4.000.000 αφορούν το έτος 2010-2011) καθιστά προβληματική τόσο την επιβίωση των φαρμακείων, όσο και τη δυνατότητα των ακριτών νησιωτών να προμηθεύονται τα φάρμακα τους.

Επειδή η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει αποφασιστική λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει να θέτει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη για να καλύψει τις δικές τις αδυναμίες.

Ερωτάται  ο κ Υπουργός

1.     Θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή των συνταγών, όταν για παράδειγμα, μέχρι τις 12-11-2012 θα έπρεπε να είχε πληρωθεί ο Αύγουστος;
2.     Θα προχωρήσει στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τον Φ.Σ.Δ. όπως προβλέπεται, αφού στην πράξη η παλιά δεν ισχύει, με εξόφληση στους δυο μήνες και παρακράτηση rebate 2% και όχι κλιμακωτό, εφόσον η πληρωμή γίνεται στις συμβατικές ημερομηνίες, το οποίο θα επιστρέφει στο νομό Δωδεκανήσου για την ενίσχυση του νοσοκομείου και δεν θα χάνεται στη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ;
3.     Θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της δραστικής και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με θεραπευτικά πρωτόκολλα και φραγές – όχι στατικό έλεγχο μόνο – για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ