Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πανικός από την αποτυχία του Μνημονίου

πηγή:elzoni.gr
Εθελοτυφλούν κυβέρνηση και τρόικαΠανικός από την αποτυχία του Μνημονίου


Εγκλωβισμένη στους όρους του Μνημονίου που συνεχώς επικαιροποιούνται, με νέα μέτρα να προστίθενται συνεχώς, η κυβέρνηση καλεί όλους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ρεαλισμό και ψυχραιμία, αλλά φαίνεται ότι η ίδια έχει χάσει την ψυχραιμία της.

Πανικόβλητη μπροστά στο αδιέξοδο, με τους δανειστές μας να επιμένουν ότι βρίσκεται εκτός στόχων,  με την πέμπτη δόση του δανείου  κυριολεκτικά στον αέρα, η κυβέρνηση, ζητά από όλους τους υπόλοιπους να μην καταστροφολογούν, να μην κινδυνολογούν και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ρεαλισμό, ενώ την ίδια στιγμή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:

Η καταστροφή επεκτείνεται στην λεκάνη της Μεσογείου, οι πάσης φύσεως κίνδυνοι έχουν περάσει το κατώφλι της πόρτας μας και ο ρεαλισμός είναι άπιαστο όνειρο.

Σ’ αυτό συμβάλλουν και όλοι όσοι (και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης) αποφαίνονται πως το αίτιο της αποτυχίας συνίσταται στο γεγονός ότι  δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το λεγόμενο «πρόγραμμα σταθερότητας». Εμφανίζονται δηλαδή να υιοθετούν πλήρως τις επιταγές της τρόικας και να υποστηρίζουν πως το χρέος αυξάνει επειδή, για παράδειγμα, δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι… επιχειρησιακές συμβάσεις!

Όσοι αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν πως με μέτρα τύπου επιχειρησιακών συμβάσεων θα λυθεί το πρόβλημα του χρέους, απλώς συμβάλλουν στην παραπλάνηση.

Διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Και αν θέλουμε πράγματι να δούμε τι συμβαίνει με ρεαλισμό, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ ζοφερή πραγματικότητα: Η Γερμανία δεν δείχνει να κάνει πίσω, διότι είναι προφανές ότι δεν «πήρε» τίποτε από αυτά που ζητάει.

Στις 17 Μαρτίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, στην Μπούντεσταγκ θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που θα αποκλείει την  επαναγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με δεμένα τα χέρια. Και δεν αποκλείεται η Γερμανίδα καγκελάριος να επιδίωξε αυτήν την ψηφοφορία πριν από το Συμβούλιο, ώστε να πάει στις Βρυξέλλες οπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ επιδίωξε αυτήν την εξέλιξη. Και αυτό σημαίνει ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Βερολίνο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά και οδήγησε την συνομιλήτριά του σε αποφάσεις που θα την βγάλουν μια και καλή από την δύσκολη θέση.

Στο μεταξύ, ακόμη και η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την διάσωση της Ελλάδας δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, δηλαδή πολύ αργά για την Ελλάδα.  Ως γνωστόν στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει Γερμανοί πολίτες, προκειμένου να επιτύχουν το μπλοκάρισμα της διάσωσης της Ελλάδας. 
Επιπλέον, πιθανολογείται ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι δυνατόν να θέσει ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν ο μηχανισμός διάσωσης προσκρούει στην ευρωπαϊκή ρήτρα περί μη διάσωσης.

Αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την νέα εκδοχή του (επικαιροποιημένου) μνημονίου, αποτελεί αντικείμενο σύγχυσης και αντεγκλήσεων.

Η τρίτη επικαιροποίηση απαιτεί νέα μέτρα 24 δις ευρώ μέχρι το 2015, καθώς και αναθεώρηση των μέτρων.

Εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει πλέον να λάβει νέα μέτρα ύψους 1,74 δις ευρώ μέσα στο 2011, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι αυτά θα αφορούν στις δαπάνες και όχι σε περαιτέρω μειώσεις μισθών  και συντάξεων.

Την περίοδο 2012-2014 τα προβλεπόμενα μέτρα είναι ύψους 19 δις ευρώ, ενώ γίνεται αναφορά σε πώληση δημόσιας περιουσίας.

«Η έκθεση της Κομισιόν λέει το αυτονόητο», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.  Αλλά το αυτονόητο δεν είναι πλέον αυτονόητο για κανέναν!

1 σχόλιο:

maria iovinska είπε...

Ας μας πει κάποιος από τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ πολιτικούς μας, ΓΙΑΤΙ δεν ζητάμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τις Γερμανικές αποζημιώσεις ύψους 160.000.000.000 )εκατόν εξήντα δις) ΕΥΡΩ. Ας μας εξηγήσει ο Παπανδρέου, γιατί δέχθηκε να μπεί όρος στο πρώτο μηνμόνιο, σύμφωνα με τον οποίο, η Ελλάδα ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ από κάθε απαίτησή της που θα παρέπεμπε σε συμψηφισμό του δανείου που θα έπαιρνε με οιαδήποτε άλλη οφειλή των δανειστών μας απέναντί της. Με λίγα λόγια, οι Γερμανοί φοβούμενοι ότι η Ελλάδα αν έπαιρνε το δάνειο των 110 δις, δεν θα δεχόταν μετά να το εξοφλήσει αλλά θα επιχειρούσε να το συμφψηφίσει με την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ από τους ίδιους οφειλή τους των 160 δις και όχι μόνο, αλλά θα έμεναν ακόμη 50 δις προς είσπραξη (110+50=180), προνόησαν και απαίτησαν από τον Παπανδρέου να δεχθεί έχθηκε (να τον χαιρόμαστε!!!), να μην επιχειρήσουμε σαν Ελλάδα κάτι τέτοιο, αλλά να το εξοφλήσουμε κανονικά με ένα σκασμό τοκογλυφικούς τόκους, ενώ όσον αφορά την οφειλή της Γερμανίας, ΜΟΥΓΚΑ!!! Και ένα λεπτό σημείο : σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕυρωπαΙκού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Μαριά, αν τυχόν η Ελλάδα ζητούσε και ελάμβανε τα 160 δις, η Γερμανιο θα ήταν υποχρεωμένη να τα ενέγραφε στον προϋπολογισμό της, οπότε θα παρουσίαζε αυτόματα έλλειμα (ποια η Γερμανία!!!) έλλειμα με όλες τις συνέπειες. Καταλάβατε συνέλληνες την συμπαιγνία των πολιτικών μας, οι οποίοι έχουν γονατίσει τον λαό μας με δυσβάσταχτα χρέη αλλά δεν τολμούν να ζητήσουν εκείνα που μας οφείλουν εδώ και 60 χρόνια. ΦΤΟΥ ΣΑΣ και πάλι ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.....

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ