Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η τρόικα ήλθε για να… φύγει: Ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο!

πηγή:elzoni.gr
Η τρόικα ήλθε για να… φύγει: Ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο!
Το κλίμα που (αναπόφευκτα) έχει δημιουργηθεί εντός και εκτός συνόρων λόγω  της αποχώρησης της τρόικας, προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση ο χρόνος ώστε να ρυθμίσει «τεχνικές λεπτομέρειες» (όπως επισήμως ανακοινώθηκε) προκάλεσε χθες μια μακροσκελή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναχώρηση της τρόικας ήταν… «συμφωνημένη και προγραμματισμένη εξαρχής», ως… «μέθοδος εργασίας»!
Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα μιλά για «ευφάνταστα κινδυνολογικά σενάρια και για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων», κατηγορώντας αυτούς που τα διακινούν ότι «επενδύουν πολιτικά στην προσδοκία του να ανακύπτουν προβλήματα και δεν συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις, δεν έχει ούτε αίσθηση κινδύνου ούτε συνείδηση εθνικής ευθύνης».



Μάλιστα, αποκαλεί τα σενάρια «δημοσιογραφικο-πολιτικά», ουσιαστικά καταγγέλλοντας όσους αναφέρονται σε αυτά για εθνική προδοσία, αφού η έκτακτη συνέντευξη Τύπου που ο ίδιος έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή «τελούσε υπό τον έλεγχο και των θεσμικών συνομιλητών μας».

Με την ανακοίνωσή του, ο υπουργός προσπαθεί να επαναφέρει την δημόσια συζήτηση μόνο σε αυτά που ο ίδιος είπε την Παρασκευή, τα οποία κωδικοποιεί και παραθέτει ξανά ως εξής:

- Η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Τόσο εμείς, όσο και οι εταίροι μας, αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η κατάσταση, ποιες οι ανάγκες και ποιες οι προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να βγει οριστικά από την κρίση.

- Η κυβέρνηση χειρίζεται ταυτόχρονα τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, θέματα ζωτικά για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη. Εδώ εντάσσονται: Η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του EFSF που πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών τις επόμενες εβδομάδες, η επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία, στο πλαίσιο που ρητά προβλέπεται στην απόφαση της 21ης Ιουλίου και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα συζήτησε διμερώς με τη Φιλανδία πριν το θέμα εισαχθεί στο Eurogroup σε επίπεδο εκπροσώπων των Υπουργών, στο οποίο και συζητείται, και τέλος η ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή η διασφάλιση του μεγίστου ποσοστού συμμετοχής του διεθνούς τραπεζικού συστήματος στο σχέδιο επιμήκυνσης και βελτίωσης των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό:

 1.«Η αναχώρηση των στελεχών της τρόικας την Παρασκευή, προκειμένου να επιστρέψουν σε δέκα μέρες, ήταν συμφωνημένη και προγραμματισμένη εξαρχής, ως μέθοδος εργασίας που θα μας επιτρέψει να έχουμε πληρέστερη εικόνα, όχι μόνο ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, αλλά και ως προς το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
2. Η βαθύτερη ύφεση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει αυτόματα το δημοσιονομικό στόχο. Ανεξάρτητα, όμως, από την ύφεση υπάρχουν τα ήδη ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, στα οποία οφείλουμε ως χώρα να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα, με πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο. Και αυτό κάνουμε».

Επομένως, εκτός από ευφάνταστα σενάρια, υπάρχουν και… ευφάνταστες ερμηνείες των ευφάνταστων σεναρίων.

Διότι μέχρι την ημέρα που έφθασε η τρόικα στην Αθήνα, όλοι γνώριζαν πως οι εκπρόσωποι της τριμερούς έρχονταν για την πέμπτη αξιολόγηση, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ουδέποτε ειπώθηκε πως η τρόικα θα κάνει την αξιολόγηση σε δύο δόσεις και ουδείς τρέφει την παραμικρή αμφιβολία πως δημιουργήθηκε εμπλοκή στις συζητήσεις.

Δηλαδή, ουδείς είχε ισχυριστεί ποτέ ότι η τρόικα έρχεται για να… φύγει, όσες ανακοινώσεις και αν κάνει ο υπουργός εκ των υστέρων.

Όπως επίσης δεν πείθουν και όσα λέει στην ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, που άλλωστε δεν είναι πολύ σαφή, αν εξαιρέσουμε ότι τώρα πληροφορούμεθα πως οι συζητήσεις με το Ελσίνκι άρχισαν πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουλίου.

Αλλά ούτε επ’ αυτού υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης μέχρι την ημέρα που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από την ίδια τη Φινλανδία, αν και είχαν προηγηθεί συνεντεύξεις Τύπου και άλλες συνεντεύξεις του υπουργού.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, επικαλούμενο τέσσερα στελέχη του ΔΝΤ, μετέδωσε ότι το Ταμείο, αν και η Φινλανδία επιμένει, διαφωνεί με την παροχή εγγυήσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε το καθεστώς του ΔΝΤ ως προνομιακού δανειστή και θα παραβίαζε τα δικαιώματα των κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Το καθεστώς του προνομιακού δανειστή (σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση χρεοκοπίας πρώτο θα λάβει τα χρήματά του το ΔΝΤ και μετά η ΕΕ και οι ιδιώτες πιστωτές) εξασφαλίστηκε στο ΔΝΤ με τις αποφάσεις της 11ης και της 25ης Μαρτίου, που ουσιαστικά ακυρώθηκαν στις 11 και στις 21 Ιουλίου, όταν στα κείμενα του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ρητώς το θέμα των εγγυήσεων.

Επομένως, ακόμη και αν βρισκόταν λύση με την Φινλανδία – χρηματοοικονομικού περιεχομένου, όπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός – αυτή δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, διότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΟΤΑΝ ΤΟ ΔΝΤ!

Την ίδια μέρα που το ΔΝΤ εξέφρασε για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις του, ακριβώς την προηγούμενη Παρασκευή, η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών έσπευσε να υπενθυμίσει:

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Συμμετέχουμε στο πακέτο για την Ελλάδα εάν λάβουμε εξασφαλίσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Σήμερα, στο Βερολίνο, υπάρχει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να επιχειρηθεί η εξεύρεση κάποιας λύσης – προφανώς ερήμην της Ελλάδας.

Επί όλων αυτών των «ευφάνταστων σεναρίων», δεν δόθηκε απάντηση μέσω της υπουργικής ανακοίνωσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ