Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αντε ρε καραγκιόζη!

Γράφει ο
Νίκος  Μ. Βασιλικός
                             Αντε ρε καραγκιόζη!


      Μπορεί να ακούσεις αυτή τη φράση αρκετές φορές σε μια μέρα, όμως κακώς την θεωρούμε βρισιά. 
       Στο όνομα της συμπαθέστατης φιγούρας του θεάτρου σκιών θέλουμε να εκφράσουμε την υποτιμητικότητα μας έναντι κάποιου άλλου. 
       Χρησιμοποιούμε πολλές φορές αυτή την έκφραση αλλά πάντα υποτιμητικά. Αν υποθέσουμε ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι αυτό το θέατρο σκιών που δραστηριοποιείται ο Καραγκιόζης και μαζί με αυτόν και άλλοι όπως η Αγλαϊα. ο Μπαρμπαγιώργος, ο Διονύσιος, τα κολλητήρια, ο Σταύρακας ο μάγκας, ο Πασάς, ο Βεζύρης, ο Βεληγκέκας, όλοι αυτοί είναι φιγούρες που βλέπουμε, που συναντάμε σε κάθε μας βήμα κάθε ημέρα.


       Οσο ήμασταν παιδιά παρακαλάγαμε τους γονείς να μας πάνε να διασκεδάσουμε στο θέατρο σκιών, να γελάσουμε με τα καμώματα και τις εξυπνάδες του Καραγκιόζη. Ηταν ο ήρωας μας, ο καταφερτζής που πάλευε τη ζωή, πάντα νικητής! Μεγαλώσαμε πια και αρκετοί καταλάβαμε ότι αυτό το θέατρο σκιών το ζήσαμε και το ζούμε καθημερινά, πόσες τέτοιες φιγούρες συναντάμε κάθε στιγμή στην καθημερινότητά μας. Ναι έχετε δίκιο δεν είπα όλες τις φιγούρες. Αφησα επίτηδες μία, τον Χατζιαβάτη.
       Ο Χατζιαβάτης έχει πολλά πρόσωπα, είναι αυτός που θέλει να κερδίσει μια θέση με μέσον, είναι αυτός που θέλει να μπεί στη θέση κάποιου άλλου χωρίς να έχει τις ίδιες γνώσεις με τον άλλον, είναι αυτός που βλέπει να γίνονται ένα σωρό γεγονότα κοντά του και να μην κάνει τίποτα εκείνος, είναι εκείνος που αν μετά από αυτά τα γεγονότα υπάρχει αίσιο τέλος γι’ αυτούς που αγωνίστηκαν για το κοινωνικό σύνολο βγαίνουν και λένε «ήμουν και εγώ εκεί», είναι αυτός που αν δεν έχει αίσιο τέλος ο αγώνας των πολλών λέει «όχι, δεν ήμουν εγώ εκεί» για να γλυτώσει το τομάρι του. 
       Ολοι αυτοί είναι Χατζιαβάτηδες! Οποιος δεν διεκδικεί το δίκιο του και περιμένει από τον Πασά ή τον Βεζύρη να του πετάξει ένα ξεροκόμματο και να κάνει τεμενέδες είναι Χατζιαβάτης. Αυτός που δεν χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του, το θάρρος του, που δεν κρατά την αξιοπρέπειά του, που δεν διεκδικεί αυτά που του ανήκουν δεν είναι Καραγκιόζης, είναι Χατζιαβάτης, υποτελής, είναι ένας από αυτούς που έχουν έτοιμη τη μέση τους για προσκύνημα.
       Προσέχετε λοιπόν τα λόγια σας την επόμενη φορά που θα θελήσετε να υποτιμήσετε κάποιον τι θα πείτε.
       Τώρα θα αναρωτηθείτε, γιατί έγραψα τα παραπάνω; Ε! δεν αντέχω τόσους Χατζιαβάτηδες πιά!!!
antilogoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ