Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Καταστροφικές ανατιμήσεις

πηγή:elzoni.gr
ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΚΕΚαταστροφικές ανατιμήσεις
10/08/2011
Οργή και απόγνωση προκαλεί η κυβερνητική απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα προϊόντα εστίασης.

Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ πέρασαν χθες στην αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στον τουρισμό, αλλά και στο οικογενειακό βαλάντιο.


Από την πλευρά της Ν.Δ. ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Βρούτσης ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση (πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ στηλιτεύονται και οι υπαινιγμοί σύμφωνα με τους οποίους το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση και θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. η αύξηση θα αποδειχθεί καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας, θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα στερήσει από τους νέους  ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες εξόδου σε αναψυκτήρια, ενώ θα πλήξει και τα παραδοσιακά καφενεία στα χωριά μας, θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και θα μειώσει, αντί να αυξήσει, τα φορολογικά έσοδα, αφού - σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒ Ε- η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 10% θα προκαλούσε μείωση της ζήτησης κατά 15%.

Ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι η Ιρλανδία μείωσε το Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε μείωση του Φ.Π.Α. για την εστίαση από 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 40 χιλιάδες θέσεις.

Παράλληλα, η Ν.Δ. δίνει στη δημοσιότητα συγκριτικό πίνακα με τις ανταγωνίστριες της Ελλάδας χώρες.

Έτσι, στην Ιταλία, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ  είναι 20% και της εστίασης 10%, στην Ισπανία 18% και 8%, στην Κύπρο 15% και 8%, στη Γαλλία 19,6% και 5,5%, στην Πορτογαλία 23% και 13%, στην Τουρκία 18% και 8%.

Έτσι, μόνο η Ελλάδα εμφανίζεται να βρίσκεται στο γενικό και καταστροφικό 23%.

Το ΚΚΕ 
«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.α. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη ΔΕΗ κλπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ