Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Νίκος Βασιλικός Οι πενταροδεκάρες

Γράφει ο 
Νίκος Βασιλικός
Οι  πενταροδεκάρες
       Πριν αρκετά χρόνια, τότε που είχαμε τη δραχμή σαν νόμισμα υπήρχαν σαν υποδιαίρεση της δραχμής οι δεκάρες και οι πεντάρες. Οι δεκάρες και οι πεντάρες είχαν την αξία τους, γιατί η νοικοκυρά μπορούσε να αγοράσει τα μανταλάκια και λουλάκι  για τη μπουγάδα της, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά της. Ο άντρας μπορούσε να πάρει δυό τσιγάρα σέρτικα ή γλυκοσέρτικα χύμα (υπήρχαν και αυτά) και ο πιτσιρικάς να πάρει ένα γλειφιτζούρι ή ένα μεταχειρισμένο “Μικρό ήρωα” να διαβάσει.


       Τα χρόνια πέρασαν και η δραχμή μας μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως νόμισμα  , (θυμάμαι πότε – πότε και καμιά έκφραση του πάλαι ποτέ Σοσιαλιστικού Κινήματος, είπαμε το τελευταίο γράμμα στον τίτλο ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα και όχι Κόμμα όπως κατάντησε τώρα). Μπήκαμε στη Ευρωζώνη και το νόμισμά μας πλέον είναι το ΕΥΡΩ.
      Μας έκαναν τη χάρη και στο νόμισμα γράφει Ελληνικά ΕΥΡΩ!! Εμείς λεγόμαστε ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, δεν το λέω μόνο εγώ το λένε και οι κυβερνώντες και το εννοούν, αφού σιγά – σιγά από τους τίτλους των Υπουργείων αφαιρείται η λέξη ΕΘΝΙΚΗΣ, μόνο η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο έχει μείνει.
       Στο ΕΥΡΩ λοιπόν υπάρχουν τα εξής  νομίσματα,  τα κέρματα είναι οχτώ: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και 1 και 2 Ευρώ, και τα χαρτονομίσματα είναι εφτά: 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υποδιαίρεση του ενός λεπτού ή cent όπως το λέμε εμείς οι Ευρωπαίοι, δεν υπάρχει. Ανοίγεις την τηλεόρασή σου πρωί  πρωί,  αφού έχεις βγάλει τη τσίμπλα από το μάτι και έχεις φτιάξει τον διπλό σκέτο Ελληνικό, έχεις φουμάρει τα δύο από τα τέσσερα άφιλτρα, ακούς τον άλλο να λέει: πλαφόν στη βενζίνη από σήμερα και το λίτρο θα κοστίζει ένα ευρώ, εβδομήντα και τέσσερα. Ρουφηξιά, καφές πρώτα και μετά τσιγάρο, κατόπι έρχεται η σκέψη, τι λέει τώρα αυτός; Πιάνεις το μολύβι που έλυνες το σταυρόλεξο και γράφεις, 1.70,4. Μήπως και δεν έμαθες καλά την αριθμητική στο σχολείο; Πως είναι δυνατόν αφού έχουμε εκατοντάδα να κάνουμε υποδιαίρεση της χιλιάδας; Αφού μετά το ένα λεπτό δεν έχουμε άλλο νόμισμα τι είναι αυτό το τεσσαράκι, που το βρήκανε και το κοτσάρανε; Εντάξει θα πεις, είναι δουλειά του βενζινά για να κονομήσει, έλα όμως που βγήκε και το είπε ο τάδε του τάδε υπουργείου! Ρουφηξιά, καφές πρώτα και μετά τσιγάρο, κατόπι έρχεται η σκέψη, φιλαράκι μου από τους Έλληνες τι περιμένεις, το μυαλό τους είναι στη λαμογιά και στην πονηριά. Αλλιώς χτυπάει το 1,70.4 και αλλιώς το 1.71 , πέρα από τα άλλα τα οποία δεν γνωρίζω. 
       Η δεκάρα λοιπόν έγραφε τότε επάνω ότι είναι δέκα λεπτά, η πεντάρα ότι είναι πέντε λεπτά και εικοσάρα ότι είναι είκοσι λεπτά, δεν θυμάμαι αν υπήρχε άλλη υποδιαίρεση δηλαδή ένα ή δύο λεπτά. Τώρα όμως το μικρότερο κέρμα είναι το ένα λεπτό και άλλη υποδιαίρεση δεν υπάρχει.
       Μη μας δουλεύετε, γιατί βλέπω να σας έρχονται πολλές πεντάρες και πολλές δεκάρες από τις άλλες, ξέρετε εσείς, από εκείνες που πέφτουν πολλές τώρα τελευταία. Μην κάνετε τους χαζούς Ελληνικό χαρακτηριστικό είναι!  
                                                            Νικόλαος Μ. Βασιλικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αποφυγή ύβρεων και αισχρολογίας είναι ο μόνος περιορισμός για την δημοσίευση των σχολίων σας.
Δεν λογοκρίνονται οποιαδήποτε σχόλια για τις απόψεις σας, τις ιδέες σας ή η γνώμη σας.
Μπορείτε να γράψετε ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ